Κατεδαφίζεται ιστορικό κτίριο που φιλοξένησε τις φυλακές του Κυβερνήτη επί Αγγλοκρατίας

Το κτίριο βρίσκεται στην περιοχή που θα ανεγερθεί το Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου Κύπρου

Σε αδειοδότηση για κατεδάφιση ενός ιστορικού κτιρίου το οποίο αποτελούσε παλαιό κυβερνείο προχώρησε ο Δήμος Αγλαντζιάς, στο πλαίσιο ανέγερσης του Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου Κύπρου. Το κτίριο καθώς και η περιοχή φιλοξενεί μια ιστορία, αφού, όπως γνωρίζουμε, αποτελούσε τις φυλακές του Κυβερνήτη επί Αγγλοκρατίας. Επίσης, στη γύρω περιοχή ήταν εγκατεστημένος ο αρχαϊκός οικισμός Άρωνας. Επιπλέον, στο χώρο όπου θα ανεγερθεί το ινστιτούτο έχουν εντοπιστεί και κατάλοιπα ενός παλαιού υδραγωγείου.

Το κτίριο βρίσκεται στη γεωγραφική περιοχή στην οποία θα κτιστεί το Ινστιτούτο Καρκίνου -στην περιοχή Αθαλάσσας- και θα κατεδαφιστεί εντός των επόμενων ημερών… Η κατεδάφιση είχε αναβληθεί λόγω των τελετών αποφοιτήσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στο κτίριο στεγάζονταν οι φυλακές του Κυβερνήτη επί Αγγλοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα ένα μέρος του χρησίμευε και ως αποθήκες, φυλακές, γραφεία και στάβλοι αλόγων.

Ο δήμαρχος Αγλαντζιάς, Αντρέας Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι σύμφωνα με επιστολή του Τμήματος Περιβάλλοντος τα κτίρια είναι εγκαταλειμμένα για δεκαετίες, αποτελούν πηγή οπτικής ρύπανσης και πιθανότητα καταφυγίων βλαβερών τρωκτικών. Όπως σημείωσε, δεν προβλέπεται βάσει του γενικού σχεδίου της πανεπιστημιούπολης η μελλοντική επιδιόρθωση και δεν εμπίπτουν στην κατηγορία διατηρητέων οικοδομών. Επίσης, η κατεδάφισή τους είναι αδειοδοτημένη από την Πολεοδομική Αρχή.

Ο Έφορος του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Γιώργος Γεωργίου, επιβεβαίωσε ότι το κτίριο δεν κρίθηκε διατηρητέο ως αρχαίο μνημείο, καθώς αποτελεί νέο οικοδόμημα του 20ού αιώνα, γι’ αυτό και δόθηκε η απαραίτητη άδεια να κατεδαφιστεί.

Ο κ. Γεωργίου παράλληλα πρόσθεσε ότι στο χώρο στον οποίο θα στεγαστεί το Ινστιτούτου Έρευνας υπάρχουν κατάλοιπα ενός υδραγωγείου. Παρ’ όλα αυτά η ανέγερση θα συνεχιστεί, αφού οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Πανεπιστήμιου Κύπρου αποδέχτηκαν τους όρους του Τμήματος Αρχαιοτήτων για τη διατήρηση των κατάλοιπων του υδραγωγείου.

Παρασκευή Πασκουή

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.