ΑΚΕΛ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για να κλείσουν οι τρύπες για το πλιάτσικο στην κρατική γη

Άμεση αντίδραση από ΑΚΕΛ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για να κλείσουν οι τρύπες

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε σχέση με το πλιάτσικο το οποίο γίνεται με τις εκμισθώσεις κρατικής γης , έφερε την άμεση αντίδραση του ΑΚΕΛ, το οποίο ήδη κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου ώστε να κλείσουν οι τρύπες.

Η πρόταση νόμου κατατέθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής (λίγες μόνο ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας) και σκοπό έχει τη «διασφάλιση ότι οι εκμισθώσεις της κρατικής γης θα γίνονται σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας, της αναλογικότητας, της ίσης μεταχείρισης και της αποφυγής διακρίσεων, κάτι που εκτός από συμμόρφωση με τη νομιμότητα αποτελεί προϋπόθεση ώστε η αξιοποίηση της κρατικής γης να γίνεται με τον πιο οικονομικό, αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο», όπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα.

Μεταξύ άλλων η πρόταση προνοεί ότι ουδεμία ιδιοκτησία της Δημοκρατίας αξίας άνω των 500 χιλ. ευρώ δύναται να εκμισθωθεί ή να παραχωρηθεί με άδεια χρήσης για βιομηχανικούς, τουριστικούς ή άλλους εμπορικούς σκοπούς, εκτός εάν προκηρυχθεί «ανοικτός πλειοδοτικός διαγωνισμός που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα, αφού πρώτα το Υπουργικό Συμβούλιο καθορίσει τις επιτρεπόμενες χρήσεις και το ελάχιστο αποδεκτό ετήσιο ενοίκιο».

Σημειώνεται ότι η πιο σημαντική εισήγηση, η οποία περιλαμβάνεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι η ακόλουθη: «Σε περιπτώσεις που η γη παραχωρείται για βιομηχανικούς, τουριστικούς, ή άλλους εμπορικούς σκοπούς, και ιδίως όταν είναι σημαντικής αξίας, η παραχώρηση θα πρέπει να γίνεται με ανοικτή και ανταγωνιστική διαδικασία».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy