Κατευθυντήριες γραμμές για αύξηση παραγωγής βασικού ιατρικού εξοπλισμού εξέδωσε η Κομισιόν

Κατευθυντήριες γραμμές για να βοηθήσει τους κατασκευαστές να αυξήσουν την παραγωγή βασικού ιατρικού εξοπλισμού και υλικού (μάσκες, εξοπλισμός ατομικής προστασίας (PPE), καθαριστικά απολυμαντικά χεριών) και της τρισδιάστατης εκτύπωσης, εξέδωσε η Κομισιόν.

Τα έγγραφα αυτά έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους κατασκευαστές και τις αρχές εποπτείας της αγοράς να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα αυτά συμμορφώνονται με τα απαιτούμενα πρότυπα ασφαλείας και είναι αποτελεσματικά.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και προσφέρθηκαν να παράσχουν πρακτικές και τεχνικές συμβουλές μεταξύ τους για να υποστηρίξουν την αύξηση της παραγωγής ΜΑΠ και ιατρικών προμηθειών. Η δε Κομισιόν συνεργάζεται ενεργά με τη βιομηχανία για να προωθήσει τη μαζική αύξηση της συνολικής παραγωγής τέτοιου υλικού στην ΕΕ και παρέχει τις αναγκαίες κατευθυντήριες γραμμές για τη διευκόλυνση αυτού του σκοπού.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Thierry Breton δήλωσε: “Δουλεύουμε γρήγορα και κινητοποιούμε τη βιομηχανία για να αυξήσουμε και να δημιουργήσουμε νέες γραμμές παραγωγής για επείγοντα υλικά και εξοπλισμό προστασίας σε όλη την Ευρώπη. Πολλές εταιρείες το κάνουν ήδη και τους βοηθάμε να διασφαλίσουμε όχι μόνο ότι αυτό θα γίνεται γρήγορα αλλά και ότι τα προϊόντα τους συμμορφώνονται με όλα τα απαραίτητα πρότυπα ασφαλείας”.

Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, συμπλήρωσε ότι “η ενίσχυση της προσφοράς ιατρικού και ατομικού εξοπλισμού προστασίας είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων και για τους εργαζομένους της υγειονομικής περίθαλψης , ώστε να συνεχίσουν να σώζουν ζωές. Η καθοδήγηση που εκδίδουμε σήμερα θα στηρίξει τη βιομηχανία μας σε αυτή την προσπάθεια. Η καταπολέμηση του κορωνοϊού απαιτεί όλα τα χέρια και η συμβολή της βιομηχανίας μας είναι απαραίτητη”.

Αναλυτικά, η πρώτη καθοδήγηση βοηθά τους κατασκευαστές να αξιολογήσουν τις εφαρμοστέες νομικές και τεχνικές απαιτήσεις πριν από την εισαγωγή νέων προϊόντων στην ΕΕ ή του μετασχηματισμού υφιστάμενων εγκαταστάσεων για την παραγωγή προστατευτικού εξοπλισμού, όπως μάσκες, γάντια και χειρουργικά ρούχα. Οι οδηγίες που εκδόθηκαν σήμερα περιγράφουν λεπτομερώς τα ισχύοντα νομικά πλαίσια της ΕΕ και προσφέρουν συμβουλές από τους κατασκευαστές σχετικά με τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μπορέσουν να τοποθετήσουν τα προϊόντα τους στην αγορά της ΕΕ. Εξηγεί επίσης τον ρόλο των εθνικών αρχών, ιδίως των αρχών εποπτείας της αγοράς, για τη διασφάλιση επαρκούς επιπέδου υγείας και ασφάλειας του εξοπλισμού καταγωγής τρίτων χωρών που διατίθεται στην αγορά της ΕΕ.

Το δεύτερο έγγραφο σκοπεύει να παράσχει καθοδήγηση στους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σχετικά με το ισχύον νομικό πλαίσιο για τη διάθεση υδροαλκοολικής γέλης στην ΕΕ (δηλαδή του κανονισμού για τα καλλυντικά προϊόντα και του κανονισμού για τα βιοκτόνα προϊόντα).

Το τρίτο παρέχει οδηγίες σχετικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης της συμμόρφωσης για 3D εκτύπωση και τρισδιάστατα εκτυπωμένα προϊόντα για ιατρική χρήση στο πλαίσιο της επιδημίας. Το έγγραφο αποσκοπεί στη λεπτομερή περιγραφή των εφαρμοστέων νομικών πλαισίων της ΕΕ για τα εν λόγω προϊόντα και παρουσιάζει παραδείγματα τεχνικών προτύπων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κατασκευαστές για τοποθέτηση συμμορφούμενων προϊόντων στην αγορά της ΕΕ.

Τέλος το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα δύο νομοθετικές πράξεις για την ταχεία αποδέσμευση πόρων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης COVID-19. Μια από τις πράξεις τροποποιεί τους κανόνες των διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων, ενώ ο άλλος επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ.

Η πρωτοβουλία επένδυσης Coronavirus Response Investment θα δώσει στα Κράτη Μέλη πρόσβαση σε χρήματα συνοχής ύψους 37 δισ. Ευρώ για την ενίσχυση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των βραχυπρόθεσμων προγραμμάτων εργασίας και των κοινοτικών υπηρεσιών.

Από τα συνολικά, περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από αχρησιμοποίητη προχρηματοδότηση το 2019 στα πλαίσια των διαρθρωτικών ταμείων. Το νέο μέτρο επιτρέπει στα κράτη μέλη να δαπανήσουν αχρησιμοποίητα χρήματα για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας αντί να την επιστρέψουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ακόμα 29 δισεκατομμύρια ευρώ θα εκταμιευθούν νωρίτερα από τις πιστώσεις που θα είχαν καταβληθεί φέτος.

Τα Κ-Μ θα έχουν επίσης μεγαλύτερη ευελιξία προκειμένου να μεταφέρουν τα προγράμματα μεταξύ των πολιτικών της πολιτικής συνοχής, προκειμένου να αναπροσανατολίσουν τους πόρους εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο.

Το Συμβούλιο τροποποίησε επίσης το πεδίο εφαρμογής του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ ώστε να συμπεριληφθούν οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία εκτός από τις φυσικές καταστροφές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy