Καθ. Ανδρέας Θεοφάνους: Έσχατο μέτρο η διακοπή διπλωματικών σχέσεων Δύσης – Ρωσίας

Οι σχέσεις μεταξύ των δυτικών χωρών και της Ρωσίας έχουν επιδεινωθεί δραματικά, αλλά δεν έχουμε φθάσει στο επίπεδο της διακοπής διπλωματικών σχέσεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, σημειώνοντας πως η διακοπή διπλωματικών σχέσεων είναι ένα έσχατο μέτρο, που αυτή τη στιγμή θεωρείται ως κάτι το απομακρυσμένο.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Θεοφάνους είπε πως τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των δυο πλευρών θα πρέπει να μείνουν ανοικτά γιατί αν διακοπούν, αυτό θα είναι πολύ επικίνδυνο. «Αν υπάρξει κάτι τέτοιο θα είναι ένδειξη ότι πάμε για περαιτέρω κλιμάκωση», σημείωσε.

Επεσήμανε πως «αυτή τη στιγμή οι κυρώσεις είναι μια μορφή πολέμου, ένας οικονομικός πόλεμος. Αυτή τη στιγμή η Δύση στηρίζει την Ουκρανία ποικιλοτρόπως με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας, με την παροχή καθοδήγησης, αλλά δεν έχουν τολμήσει χώρες του ΝΑΤΟ να έχουν άμεση εμπλοκή με τη Ρωσία διότι τούτο θα οδηγήσει σε μια πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση και αυτό θα μας φέρει μπροστά στον κίνδυνο του πυρηνικού ολέθρου», ανέφερε.

Ο κ. Θεοφάνους σημείωσε πως «εάν εμπλακούν ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα στον πόλεμο με τη Ρωσία ασφαλώς ελλοχεύει ο κίνδυνος κλιμάκωσης και ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων αυξάνεται. Αυτό όλοι πιστεύω θέλουν να το αποφύγουν αλλά πολλές φορές συμβαίνουν πράγματα κλιμακωτά, το ένα γεγονός οδηγεί σε έναν άλλο γεγονός».

Ανέφερε πως «έχουν υπάρξει κάποιες μυστικές επαφές μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και αυτό έχει δημοσιευθεί. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε οποιαδήποτε συμφωνία και δυστυχώς συνεχίζεται ο πόλεμος. Πρέπει να παραμείνουν τα κανάλια επικοινωνίας ανοικτά. Εξ όσων γνωρίζω δεν υπήρξε οποιαδήποτε εισήγηση είτε από αναλυτή είτε από πολιτικό περί διακοπής των διπλωματικών σχέσεων», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε, εξάλλου πως «όταν εισέβαλε η Τουρκία στην Κύπρο δεν τέθηκε θέμα διακοπής των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας – Ελλάδας και όταν η Τουρκία στις 14 Αυγούστου εξαπέλυσε νέα επίθεση από αέρος, θαλάσσης και ξηράς εναντίον της Κύπρου ούτε η κυβέρνηση Καραμανλή διέκοψε τις σχέσεις της με την Τουρκία. Εκείνο που έκανε ο Καραμανλής είναι ότι είπε ότι θα αποχωρήσει από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και αυτό έκανε. Και έπειτα από λίγα χρόνια ξαναμπήκε», ανέφερε.

Επεσήμανε πως είναι σαφής η επιδείνωση των σχέσεων Δύσης – Ρωσίας, λόγω του πολέμου, και το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση θα εξαρτηθεί από την πορεία του πολέμου. Είπε, επίσης, πως στην Ευρώπη υπάρχει η τάση της Πολωνίας και των Βαλτικών χωρών που θέλουν ακόμα πιο σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας και υπάρχουν και άλλες χώρες, οι οποίες θέλουν να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος διότι έχει επιπτώσεις, όπως είναι ο υψηλός πληθωρισμός και η ύφεση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy