Καθ. Bourguignon: Εξαιρετική η Κύπρος στην έρευνα στο ΕΣΕ

Η Κύπρος αποδίδει εξαιρετικά καλά στον τομέα της έρευνας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας της ΕΕ (ΕΣΕ), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΕΣΕ Καθηγητής Jean-Pierre Bourguignon, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος είναι ένα καλό μέρος για επιστήμες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Κύπρο όπου έδωσε διάλεξη με θέμα την επίδραση των θεμελιωδών ανακαλύψεων στην καθημερινή μας ζωή, που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κύπρου, ο Καθηγητής είπε ότι αν και η Κύπρος είναι μικρή χώρα, εντούτοις `αποδίδει εξαιρετικά καλά στο ΕΣΕ”.

Εξήγησε ότι διαιρώντας τον αριθμό των κατοίκων μιας χώρας με τον αριθμό των επιχορηγήσεων `η Κύπρος είναι σε αρκετά καλή θέση, είναι σε καλύτερη θέση από ό,τι η Γερμανία ή η Γαλλία, όχι όμως σε καλύτερη θέση από την Ελβετία ή το Ισραήλ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) είναι χρηματοδοτικό όργανο για την επιστήμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μέρος του έβδομου προγράμματος πλαίσιο για την έρευνα (FP7), το οποίο διαδέχτηκε το FP6 το 2007.

Σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι ένα καλό μέρος για επιστημονική έρευνα, ο Καθηγητής αναφέρθηκε στο Ινστιτούτο Κύπρου, όπου, όπως είπε, επιτελείται έργο υψηλού επιπέδου σε διάφορους τομείς, με πολύ δημιουργικούς ανθρώπους που εκπροσωπούν πολλές εθνικότητες. Είπε επίσης ότι και το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι πολύ δραστήριο στο θέμα της έρευνας.

Τα μαθηματικά στην καθημερινή μας ζωή

Η διάλεξη που έδωσε ο Καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου εντάσσεται στο πλαίσιο της ετήσιας σειράς επιστημονικών διαλέξεων “Hubert Curien Memorial Lecture”, που πραγματοποιούνται προς τιμήν του αείμνηστου καθηγητή Hubert Curien, ενός από τους πλέον σημαντικούς επιστήμονες στον τομέα της φυσικής και πρωτοπόρο στη χάραξη πολιτικής στην επιστημονική κοινότητα του 20ου αιώνα.

Η εκδήλωση, που έχει καταστεί πλέον θεσμός, πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργαστηρίου Καινοτόμων Τεχνολογιών του Ινστιτούτου Κύπρου, στη Λευκωσία.

Ο Καθηγητής Jean-Pierre Bourguignon, του οποίου η ερευνητική δραστηριότητα επικεντρώνεται στην Παγκόσμια Διαφορική Γεωμετρία και στις μαθηματικές πτυχές της Θεωρητικής Φυσικής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι συχνά ο κόσμος θεωρεί ότι τα μαθηματικά δεν έχουν σχέση με την καθημερινή μας ζωή.

`Αυτό όμως δεν είναι καθόλου αλήθεια`, είπε, και έδωσε σειρά παραδειγμάτων.

Ανέφερε αρχικά ότι ανεξάρτητες μελέτες στη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία, κατέδειξαν ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας που βασίζονται στη χρήση των σύγχρονων μαθηματικών είναι μεγαλύτερος από ό,τι πιστεύαμε και αναφερόμενος στην πατρίδα του τη Γαλλία είπε ότι ο αριθμός αυτός ανέρχεται στα τρία εκατομμύρια.

Αρχίζοντας από τον Ισαάκ Νεύτωνα, είπε ότι το έργο του στα μαθηματικά, ο νόμος της κίνησης και ο νόμος της βαρύτητας αποτέλεσαν “σημείο καμπής για την ανάπτυξη των δυτικών κοινωνιών επειδή επέτρεψε στη βιομηχανία να αναπτυχθεί με διαφορετικό ρυθμό”.

Συνεχίζοντας μίλησε για τη Θεωρία της Σχετικότητας και την καθημερινή της χρήση.

Το ξέρατε ότι χρησιμοποιείτε τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Άλμπερτ Άινσταϊν καθημερινά; ρώτησε ο Καθηγητής, εξηγώντας ότι είναι απαραίτητη για την ακρίβεια των πληροφοριών που δίδουν τα συστήματα GPS.

Ακόμη και το Google βασίζεται στα μαθηματικά. Όπως είπε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής, οι ιδρυτές του ήταν δύο νέοι φοιτητές οι οποίοι είχαν μια νέα μαθηματική ιδέα, ένα νέο αλγόριθμο, που μετά από πολλή δουλειά οδήγησε στη δημιουργία μηχανής αναζήτησης και σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο.

`Στη βάση του Google υπάρχει ένα νέο μοντέλο μαθηματικών, μετά αυτό που χρειαζόμαστε είναι έξυπνους ανθρώπους που μπορούν να μετατρέψουν αυτά τα μαθηματικά – κάτι που είναι πολύ δημιουργικό – σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο και όταν αυτό το μοντέλο εισέλθει στο διαδίκτυο, τότε μιλούμε για πολλά δισεκατομμύρια δολάρια” είπε.

Ο Καθηγητής έδωσε και άλλα παραδείγματα όπως τα wavelets που χρησιμοποιούνται στον τομέα της ενέργειας και πιο συγκεκριμένα στην ανάλυση δεδομένων υδρογονανθράκων, τα μαθηματικά που είναι απαραίτητα για ανάλυση εικόνας, αλλά και οι σύγχρονες χρήσης των μαθηματικών στην ιατρική και την κρυπτογραφία.

Αυτό που χρειάζεται, κατέληξε, είναι μαθηματικά και λίγη φαντασία.

Ο Καθηγητής Jean-Pierre Bourguignon είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας επί 44 χρόνια, δίδαξε μαθηματικά στο École Polytechnique και ήταν Διευθυντής του Institut des Hautes Études Scientifiques.

Κατείχε επίσης τη θέση του Προέδρου της Société Mathématique de France, της Ευρωπαϊκής Μαθηματικής Εταιρείας και της Επιτροπής Δεοντολογίας του CNRS. Του απονεμήθηκε το βραβείο Paul Langevin από την Ακαδημία των Επιστημών του Παρισιού, είναι μέλος της Academia Europaea, μέλος της Ισπανικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών και μέλος της Μαθηματικής Εταιρείας του Λονδίνου. Είναι επίσης Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Keio της Ιαπωνίας και του Πανεπιστημίου Nankai της Κίνας.

Το ΚΥΠΕ ενεργεί ως χορηγός επικοινωνίας του Ινστιτούτου Κύπρου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy