Τρίτο Αττίλα χαρακτηρίζουν την ενέργεια οι κατασκηνωτές

Επιχείρηση απομάκρυνσης των τροχόσπιτων πραγματοποίησε χθες τα ξημερώματα το Κοινοτικό Συμβούλιο Νέου Χωρίου, την οποία οι κατασκηνωτές σε δηλώσεις τους στη «Χαραυγή» χαρακτηρίζουν ως τρίτο Αττίλα.

Συγκεκριμένα, γύρω στις τέσσερις τα ξημερώματα με τη συνοδεία της Αστυνομίας άρχισε η απομάκρυνση των τροχόσπιτων. Με χθεσινή ανακοίνωσή του το Κοινοτικό Συμβούλιο ανέφερε ότι ενεργώντας στα πλαίσια των αποφάσεών του και με γνώμονα την επιβολή του νόμου και της τάξης προχώρησε σε μετακίνηση των παράνομων τροχόσπιτων και άλλων κατασκευών από την περιοχή Λουτρών της Αφροδίτης.

Στην ανακοίνωσή του το Κοινοτικό Συμβούλιο Πόλης Χρυσοχούς καλεί τους ιδιοκτήτες που ενδιαφέρονται για τα μετακινηθέντα να επικοινωνήσουν μαζί του και αφού καταβάλουν τα έξοδα μετακίνησής τους να τα παραλάβουν. Συμπληρώνει ότι τα μετακινηθέντα τοποθετήθηκαν σε ελεγχόμενο χώρο όπου θα παραμείνουν μέχρι τις 2 Οκτωβρίου και αργότερα θα πωληθούν με δημόσιο πλειστηριασμό ή/και θα καταστραφούν.

Σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κατασκηνωτών, Άγγελος Τσακρής, χαρακτήρισε ως τρίτο Αττίλα την ενέργεια αυτή του Κοινοτικού Συμβουλίου Νέου Χωρίου, επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία των κατασκηνωτών είναι πρόσφυγες που πήγαιναν στη συγκεκριμένη περιοχή αφού τους θύμιζε την Κερύνεια, από όπου κατάγονται πολλοί από αυτούς. Ο κ. Τσακρής υπογράμμισε ότι ο κοινοτάρχης έδρασε υπό το σκότος και έφερε μαζί του και την Αστυνομία.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι δεν έπρεπε να προβεί σε αυτή την κίνηση, διότι ο νόμος που είχε αναρτήσει μιλούσε για εγκαταλελειμμένα, ενώ τα τροχόσπιτα δεν είναι εγκαταλελειμμένα. Μάλιστα, όπως επεσήμανε, οι κατασκηνωτές είχαν αναρτήσει στα τροχόσπιτα ανακοίνωση ότι δεν είναι εγκαταλελειμμένα και άφησαν και τηλέφωνα επικοινωνίας σε περίπτωση που χρειάζεται κάποιος οτιδήποτε.

Συμπλήρωσε ότι πέντε τροχόσπιτα παρέμειναν στο χώρο αφού μέσα κοιμούνταν κατασκηνωτές, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν να μετακινηθούν μέχρι τη Δευτέρα. Σε αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνοδευόμενες από φωτογραφίες και βίντεο, οι κατασκηνωτές που βρίσκονταν στο χώρο υπογραμμίζουν ότι δεν περιγράφονται τα συναισθήματα που ένιωσαν όταν άκουσαν τους συγκεκριμένους θορύβους των ρυμουλκών και των πλατφορμών. Ταυτόχρονα, κάνουν λόγο για απειλές σε «όποιον έμπαινε στο δρόμο τους».

Ο κ. Τσακρής υπενθύμισε το αίτημα του Παγκύπριου Συνδέσμου Κατασκηνωτών για δημιουργία ενός αδειοδοτημένου και οργανωμένου κατασκηνωτικού χώρου, κοντά στα Λουτρά της Αφροδίτης ο οποίος να χωροθετείται εκτός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000, να λειτουργεί στη βάση της κείμενης νομοθεσίας και των κανονισμών λειτουργίας κατασκηνωτικών χώρων, να βρίσκεται υπό τη διαχείριση των Τοπικών Αρχών και να επιφέρει έσοδα στις τοπικές κοινότητες, έτσι ώστε να επωφελούνται από τη λειτουργία οικοτουριστικών υποδομών και δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Επιπρόσθετα, υπενθύμισε τη δεδηλωμένη πρόθεση των μελών του να αποχωρήσουν από την τοποθεσία Λουτρά της Αφροδίτης εφόσον διασφαλιστεί ότι εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 δεν θα γίνει καμία ανάπτυξη και αφού εξευρεθεί εναλλακτικός χώρος κατασκήνωσης κοντά στα Λουτρά Αφροδίτης. Απαντώντας σε ερώτηση της «Χαραυγής» για τα επόμενα βήματα, ο κ. Τσακρής ανέφερε ότι οι κατασκηνωτές βρίσκονται σε διαδικασία συντονισμού για να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν, επισημαίνοντας ότι ο κοινοτάρχης δεν εξασφάλισε δικαστικό ένταλμα.

Άννα Μισιαούλη