Για καθαρισμό και όχι κατεδαφισμό κάνει λόγο η επιστολή του Αρχιεπισκόπου (φώτο)

Επιστολή Αρχιεπισκοπου που προκαλεί ερωτηματικά : «κατεδαφισμένα τμήματα…προχωρήσαμε σε καθαρισμό» 

 

Αύριο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με το τι θα γίνει με τα διατηρητέα κτίρια δίπλα στην Αρχιεπισκοπή στην οδό Ισοκράτους που κατεδαφίστηκαν παράνομα και αυθαίρετα μετά από οδηγίες του Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Συγκεκριμένα, αύριο γύρω στις 6 το απόγευμα θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Λευκωσίας, ενώπιον του οποίου θα τεθούν διάφορες εισηγήσεις από τις δημοτικές ομάδες και εκεί θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Στον απόηχο του σάλου που ξέσπασε για την κατεδάφιση των τεσσάρων διατηρητέων κτηρίων από μπουλντόζες με οδηγίες του Αρχιεπισκόπου, χθες κατά τη συνεδρία της πολεοδομικής επιτροπής του Δήμου, έγινε επεξεργασία διαφόρων προτάσεων και εισηγήσεων από τις δημοτικές ομάδες. Ανάμεσα σε άλλα, τα σενάρια που επεξεργάζονται και θα τεθούν ενώπιον της αυριανής συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου είναι να προχωρήσει ο δήμος σε άμεση ανάκληση της πολεοδομικής άδειας για κατασκευή του καθεδρικού ναού, καθώς θεωρείται ότι έχουν παραβιαστεί οι όροι της άδειας. Ταυτόχρονα, ο δήμος να αποταθεί στο δικαστήριο για εξασφάλιση διατάγματος που θα υποχρεώνει την Αρχιεπισκοπή να αποκαταστήσει πλήρως τα τέσσερα διατηρητέα κτήρια. Άλλο σενάριο είναι να ζητηθεί από την Αρχιεπισκοπή αναστήλωση των κτηρίων στη βάση χρονοδιαγράμματος, καθώς υπενθυμίζεται ότι η πολεοδομική άδεια προέβλεπε διατήρηση και επιδιόρθωσή τους και όχι την κατεδάφιση και να κινηθούν το ταχύτερο δυνατό οι διαδικασίες, όπως προβλέπει η νομοθεσία, εναντίον όσων ευθύνονται για τις παράνομες κατεδαφίσεις.

Μετά από τη θύελλα αντιδράσεων, ο Αρχιεπίσκοπος απέστειλε χθες επιστολή στο Δήμο Λευκωσίας με την οποία γνωστοποιεί την πρόθεσή του για αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων. Παντώς τιθονται ερωτηματα για την επιστολή του Αρχιεπισκόπου, αφού αναφέρεται για κτίρια που κατέρρευσαν.

Ενώ όπως αναφέρεται στην επιστολή “ήταν δικαιολογημένη η κατεδάφιση” τους και παραμένει το ερώτημα, αν ηταν δικαιολογημενη η κατεδαφιση «τμήματος» γιατί δεν αποτάθηκε για άδεια;

Επίσης παρέμβαση στο θέμα υπήρξε και από τον Γενικό Εισαγγελέα. Ο Γιώργος Σαββίδης απέστειλε χθες επιστολές προς τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Δήμαρχο Λευκωσίας. Σε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας τονίζεται ότι το θέμα χαρακτηρίζεται ως σοβαρό. Ο Γενικός Εισαγγελέας ζητά όπως τύχει ενημέρωσης για τα γεγονότα και τις ενέργειες στις οποίες οι αρμόδιες αρχές θα προβούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, έτσι ώστε να αποφασιστούν από τον ίδιο τυχόν περαιτέρω ενέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις. Και το Υπουργείο Εσωτερικών ζητά την επαναφορά των κτηρίων σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια αποτύπωσης.

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα κόμματα και περιβαλλοντικές οργανώσεις καταδίκασαν το συμβάν ενώ στελέχη και μέλη του ΑΚΕΛ πραγματοποίησαν χθες συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας στο σημείο της κατεδάφισης.

 

Κωνσταντή: Να τιμωρηθούν οι ένοχοι

Δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην προχωρήσει ο ιδιοκτήτης που είναι η Ιερά Αρχιεπισκοπή με την αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων και εκεί που έχουν κατεδαφιστεί την ανακατασκευή των στοιχείων και των τοιχοποιών προκειμένου να τα επαναφέρουν στην προτέρα τους μορφή τόνισε ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ. Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντή ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ότι μπορεί να γίνει αποκατάσταση και ανακατασκευή των διατηρητέων οικοδομών που ετσιθελικά και παράνομα κάποιοι προχώρησαν στην κατεδάφισή τους. Όπως είπε, είναι ξεκάθαρη η νομοθεσία και υπάρχει απαίτηση για ανοικοδόμησή τους στην προτέρα τους μορφή.

Υπέδειξε ότι υπάρχουν οι τεχνοτροπίες και τόνισε ότι για να επιβληθεί η νομιμότητα θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης και ανακατασκευής των διατηρητέων. Ο κ. Κωνσταντή διευκρίνισε ακόμα ότι οι πλείστοι τοίχοι που έχουν κατεδαφιστεί είναι κατασκευασμένοι με πλιθάρι και πρόσθεσε ότι υπάρχουν οι άνθρωποι που γνωρίζουν αυτή την οικοδομική τεχνική.

Επίσης ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ τόνισε ότι πολλά από αυτά τα διατηρητέα κτίρια ήταν δωρεές του κόσμου προς τον επικεφαλής της Εκκλησίας της Κύπρου. Όπως είπε, οι δωρεές γίνονταν με την προοπτική ότι θα τύχουν ευαίσθητης διαχείρισης στα χέρια της Εκκλησίας του τόπου. Αναμενόταν, πρόσθεσε, ότι η Εκκλησία θα τα προστάτευε για να διαφυλαχθεί και να προβληθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά. Τόνισε ότι πολιτισμός και ιστορία είναι το να διατηρείς την παράδοση, τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική κτιρίων.

Επίσης, ο κ. Κωνσταντή σημείωσε ότι αυτά τα κτίρια που είναι από το 1929 έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα γιατί είναι αξιόλογα από πλευράς αρχιτεκτονικής και κατασκευαστικής τεχνοτροπίας, είναι δείγματα της εποχής που έχουν ανεγερθεί και αποτυπώνουν την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Παράλληλα, τόνισε ότι το ΕΤΕΚ ζητά να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης όλοι όσοι εμπλέκονται με την παράνομη, άνομη και απολίτιστη όπως είπε διαδικασία κατεδάφισης των διατηρητέων. Πρόσθεσε ότι ζήτησαν από το Δημαρχείο Λευκωσίας να τους ενημερώσει ποιοι πολιτικοί μηχανικοί εμπλέκονται στην όλη διαδικασία για να παραπεμφθούν για διάπραξη πιθανού πειθαρχικού παραπτώματος. Σημείωσε ότι όσοι εμπλέκονται ή έδωσαν άδεια, ή παρακολουθούσαν την παράνομη κατεδάφιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy