Καθαρισμός παραλίας Γεροσκήπου από ΑΚΤΗ και Οργανισμό Προώθησης Ευρωπαϊκών ΘεμάτωνΣυνολικά 2.042 γόπες αποτσίγαρων συγκεντρώθηκαν χτες στο πλαίσιο καθαρισμό της παραλίας της Γεροσκήπου από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ και τον Οργανισμό Προώθησης Ευρωπαϊκών Θεμάτων, σε συνεργασία με το Erasmus + και με την υποστήριξη του Δήμου Γεροσκήπου.

Η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στην παραλία της Γεροσκήπου, γνωστή ως παραλία του Ρίκκου, και σε αυτήν συμμετείχαν άτομα ηλικίας από 18- 22 ετών από διάφορε χώρες όπως Κροατία, Ρωσία, Ολλανδία, Εσθονία, Ισπανία, Μολδαβία και Κύπρο.

Η Άννα Τσέλεπου εκ μέρους του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ ανέφερε στο ΚΥΠΕ  πως στόχος του καθαρισμού της παραλίας της Γεροσκήπου είναι η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης αλλά και η καταγραφή των σκουπιδιών.

Όπως ανέφερε οι εκστρατείες διοργανώνοται από την ΑΚΤΗ κάθε χρόνο σε συνεργασία με οργανισμούς, δήμους και φορείς.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, χτες επισκέφτηκαν το παραλιακό μέτωπο της Γεροσκήπου, αφού ο καθαρισμός των παραλιών που διαθέτουν “ Γαλάζια Σημαία” αποτελεί, όπως εξήγησε συμβατική υποχρέωση. Σύμφωνα με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, στο πλαίσιο της  εκστρατείας μαζεύτηκαν 2.042 γόπες, 24 καλαμάκια, 12 πλαστικά πώματα μπουκαλιού, 27 μεταλλικά πώματα μπουκαλιού και 82 κομμάτια χαρτί.

Επίσης, 12 πλαστικές σακούλες, 12 ταινίες περιτυλίγματος, 6 πλαστικά μπουκάλια  και άλλα αντικείμενα σε πιο μικρούς αριθμούς.
Εμείς, είπε η κ. Τσέλεπου, δουλεύουμε με ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο με την ομαδοποίηση των σκουπιδιών που εντοπίζονται στην παραλία, ακολούθως καταγράφονται σε μια πλατφόρμα, η οποία αποτελεί εργαλείο για επιστήμονες για το είδος των σκουπιδιών που βρίσκονται στις παραλίες της Κύπρου.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως ξεκίνησε και μια εκστρατεία για τη μείωση των πλαστικών στις παραλίες της Κύπρου, ενώ το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, όπως είπε, εισηγείται κάποιες καλές πρακτικές στα υπεράκτια κέντρα που μπορούν να ακολουθήσουν για τη μείωση των πλαστικών. Ήδη, κατέληξε, στην Πάφο έχουν διοργανωθεί αρκετές  εκστρατείες για καθαρισμό των ακτών.

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης από πλευράς του εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ για την πρωτοβουλία εκστρατείας καθαριότητας της παραλίας της Γεροσκήπου και σημείωσε ότι με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ συνεργάζονται όχι μόνο στα θέματα καθαριότητας, αλλά και σε άλλα γενικότερα θέματα, που αφορούν το φυσικό περιβάλλον. Δεσμεύτηκε επίσης πως οι εκστρατείες σε θέματα περιβάλλοντος και καθαριότητας θα συνεχιστούν.