«Καθαρός Αέρας και το Μεγαλείο της Φύσης γύρω μου»

Του Αντώνη Κουππαρή*

 

Πριν λίγες ημέρες, διάβασα ένα άρθρο στην εφημερίδα “Πολίτης”, που έγραψε κάποιος προσπαθώντας να δικαιολογήσει την ανέγερση εργοστασίου παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος στο Μιτσερό. Το κείμενο του έφερνε στο νου κάτι μεταξύ κακού αστείου και πληρωμένης διαφήμισης, αφού είχε τίτλο «Παραγωγή ασφαλτικού σκυροδέματος και “Πράσινη Συμφωνία” – Η καρδιά της αειφόρου ανάπτυξης». Αν είναι δυνατό! Ο μηχανικός περιβάλλοντος που το έγραψε, εξυμνούσε τα “καλά της ασφάλτου”, για να δικαιολογήσει τη δημιουργία νέου, εξαιρετικά ρυπογόνου, εργοστασίου παραγωγής του υλικού που “έφερε την τουριστική ανάπτυξη της πατρίδας μας στο σημερινό επίπεδο” στην ύπαιθρο! Έχουμε ακόμα έξι τέτοια εργοστάσια, σε ένα μικρό νησί. Κατά τον αρθρογράφο, αν δεν έχουμε επτά, κινδυνεύει η ανάπτυξη της Κύπρου μας, που έτσι κι αλλιώς κάθε άλλο από αειφόρος είναι. Το σκεπτικό του, τη λογική του οποίου δεν διακρίνω, είναι ότι “η άσφαλτος είναι αναγκαία, έτσι το εργοστάσιο είναι αναγκαίο στο συγκεκριμένο σημείο”. Συγνώμη Αγαπητέ αρθρογράφε, όμως τέτοιοι ανώριμοι συλλογισμοί δεν αποτελούν συμπέρασμα που εξάγεται από οποιανδήποτε ανάγκη έχει η Κύπρος μας. Έχουμε ανάγκη τεράστια ποικιλία από πρώτες ύλες, αντικείμενα και γενικά αγαθά που δεν παράγονται στην Κύπρο· και όμως ουδέποτε μας έλειψε κάτι από αυτά.
Με πολλούς αγώνες επιτέλους λήφθηκε η απόφαση να κλείσει το εργοστάσιο ασφάλτου στο Δάλι, αλλά δυστυχώς λήφθηκε από την Κυβέρνηση η κάκιστη απόφαση να ανεγερθεί νέο εργοστάσιο, της ίδιας εταιρείας, στο Μιτσερό. Δικαιολογημένα οι κάτοικοι των γύρω κοινοτήτων αντιδρούν.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΟι κοινότητες της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών χρειάζονται τη στήριξη του Κράτους, χρειάζονται ενίσχυση με κάθε λογικό και υγιή τρόπο, ώστε να μην εγκαταλειφθούν. Η εγκατάσταση μιάς τέτοιας βιομηχανικής μονάδας στην πραγματικότητα πολεμά την κατοίκηση και ωθεί τους νέους να μετοικήσουν στις πόλεις. Αρκετές νέες οικογένειες επιθυμούν να κατοικήσουν στα χωριά των γονιών και των παππούδων τους, ώστε να μπορούν να ζουν σε καθαρό περιβάλλον. Παράλληλα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και το σημαντικό οικονομικό παράγοντα που περιορίζει αρκετούς: Στα χωριά τους πολλοί έχουν γη στην οποία μπορούν να κτίσουν ή παλαιότερα σπίτια που μπορούν να αποκαταστήσουν, έτσι εκεί θα μπορούν να ζήσουν σε ένα ιδιόκτητο σπίτι, ενώ με το ίδιο κόστος θα έμεναν σε ένα μικρό διαμέρισμα σε μία πόλη.

Έχουν δίκαιο οι κάτοικοι των κοινοτήτων που φωνάζουν για το δικαίωμα στην υγεία και τον καθαρό αέρα, ειδικά σε μιά περιοχή που κάποιος πολύ σωστά αναμένει ότι θα μπορεί να απολαμβάνει αυτό το αγαθό που για τους περισσότερους μας φαίνεται δεδομένο. Δίκαιο έχουν και οι κάτοικοι της περιοχής στην οποία λειτουργούσε για δεκαετίες το εργοστάσιο ασφάλτου. Πώς γίνεται το Κράτος να προωθεί την “ανάπτυξη”, εις βάρος της πραγματικής και βιώσιμης ανάπτυξης, της ανθρώπινης υγείας και της ποιότητας ζωής;

Θα πεί ένας, όπως είπε και ο αρθρογράφος, ότι το εργοστάσιο αυτό θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή. Ελάχιστες θέσεις εργασίας, ναι. Και πόσες θέσεις εργασίας θα στερήσει από την περιοχή, όταν διώξει κατοίκους και όταν λειτουργήσει αποτρεπτικά για πιθανούς κατοίκους, καθώς και για την εγκατάσταση διαφορετικού είδους επιχειρήσεων και επαγγελματικών δραστηριοτήτων; Η συγκεκριμένη χρήση γης φέρει διάφορα κόστη, μεταξύ των οποίων και το κόστος της ευκαιρίας εναλλακτικής χρήσης. Η Κυβέρνηση (μέσω του Υπουργείου Γεωργίας), στην προσπάθεια της να αιτιολογήσει ότι είναι σωστό να προκύψει τέτοια χρήση στο εν λόγω σημείο, έχει πει ότι στο χώρο εκείνο βρίσκεται και το λατομείο “Η περιοχή στην οποία θα μετακινηθεί η υπό αναφορά μονάδα βρίσκεται πλησίον λατομείου, άρα καλύπτεται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο”. Αυτό που “αγνοεί” η Κυβέρνηση, είναι η τρομερή ατμοσφαιρική ρύπανση που θα προκαλέσει το εργοστάσιο ασφάλτου. Αυτή η ρύπανση, θα επιβαρύνει σε απίστευτο βαθμό το περιβάλλον της περιοχής, επομένως βεβαιότατα θα αποκλείσει μελλοντικές εναλλακτικές αναπτύξεις από την περιοχή! Η Κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία να δείξει πόσο λίγο υπολογίζει τους κατοίκους των κοινοτήτων που θα επηρεαστούν με το χειρότερο και αμεσότερο τρόπο αφού υποστηρίζει ότι “έγιναν επιπρόσθετες μελέτες, οι οποίες κατέδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το συγκεκριμένο έργο δεν θα προκαλέσει οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής”. Φυσικά αυτή η στάση είναι αντιφατική και ακατανόητη, αφού την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση δήλωσε “οι μονάδες παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος εμπίπτουν στην κατηγορία των «αδειοδοτούμενων εγκαταστάσεων» και με βάση τις πρόνοιες των περί Ελέγχου της Ρύπανσης της Ατμόσφαιρας Νόμων του 2002 έως 2021 (Ν. 187(I)/2002), υποχρεούνται όπως εξασφαλίσουν Άδεια Εκπομπής Αερίων Αποβλήτων, ακολουθώντας τη διαδικασία χορήγησης Άδειας Εκπομπής Αερίων Αποβλήτων”. Από τη μία η Κυβέρνηση λαλεί ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στους κατοίκους, από την άλλη παραδέχεται ότι χρειάζεται η αδειοδότηση που αφορά ρυπογόνες βιομηχανικές μονάδες! Αξίζει να ανατρέξουμε στο Νόμο για να δούμε την ερμηνεία δύο όρων:

«ατμοσφαιρική ρύπανση» σημαίνει την άμεση ή έμμεση εισαγωγή στον ατμοσφαιρικό αέρα, από τον άνθρωπο, ουσιών ή ενέργειας που έχουν ως αποτέλεσμα βλαβερές επιπτώσεις τέτοιας φύσεως που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου, να βλάψουν τους βιολογικούς πόρους και τα οικοσυστήματα, να φθείρουν τα υλικά αγαθά και να βλάψουν ή να επέμβουν στις ανέσεις του κοινού, καθώς και στις άλλες νόμιμες χρήσεις του περιβάλλοντος·

«εγκατάσταση» σημαίνει κάθε κινητή ή ακίνητη τεχνική μονάδα στην οποία εκτελούνται δραστηριότητες οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν ατμοσφαιρική ρύπανση και περιλαμβάνει όλες τις άλλες άμεσα συνδεδεμένες δραστηριότητες, τεχνικώς συναφείς με την ανωτέρω τεχνική μονάδα·

Απαίσια είναι και η εξής τοποθέτηση της Κυβέρνησης, μέσω του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μέσω της οποίας ισχυρίζεται ότι “αποτελεί σχήμα οξύμωρο, πολιτικά κόμματα να διαμαρτύρονται από τη μια για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση της απόφασης για μετακίνηση των μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος από την περιοχή Ιδαλίου και από την άλλη να αντιδρούν έντονα για την εγκατάσταση των μονάδων στις δυνητικά νέες περιοχές, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Περιβαλλοντικής Αρχής”. Δυστυχώς βλέπουμε συχνά τη Δημόσια Υπηρεσία να χρησιμοποιείται ως όργανο μετάδοσης πολιτικών απόψεων μιάς Κυβέρνησης που βρίσκεται στην υπηρεσία του Μεγάλου Κεφαλαίου, του Πλούτου.
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, που σαφώς στοχοποιήθηκε μέσω της ανωτέρω, κυριολεκτικά αισχρής, δήλωσης, πάντα υποστήριζε και υποστηρίζει τον οριστικό και αμετάκλητο τερματισμό των εργασιών (δηλαδή το κλείσιμο) του εργοστασίου ασφάλτου στο Δάλι. Ουδέποτε υποστήριξε τη “μετακίνηση” του σε άλλη κοινότητα. Χωρίς αμφιβολία τάσσεται κατά της δημιουργίας νέου εργοστασίου ασφάλτου στο Μιτσερό. Έχω την πεποίθηση πως κάθε κόμμα, παράταξη και οργανωμένο σύνολο που παρατάσσεται με συνανθρώπους μας που έχουν υποστεί τις συνέπειες της λειτουργίας του εργοστασίου ασφάλτου, υποστηρίζει ακριβώς το ίδιο πράγμα: “Όχι στη λειτουργία ασφαλτικού εργοστασίου στο Δάλι – Όχι στη λειτουργία ασφαλτικού εργοστασίου στο Μιτσερό.”

Χθές, όταν νύκτωνε, αντίκρυσα μιαν υπέροχη εικόνα. Το φεγγάρι με λίγα αστέρια που μόλις άρχισαν να φαίνονται και τόσα χρώματα στα σύννεφα από τον ήλιο που έδυε!

Καθαρός αέρας και το μεγαλείο της φύσης γύρω μου, αν και κατοικώ σχεδόν στο κέντρο της Λευκωσίας.
Οι κάτοικοι των κοινοτήτων Μιτσερού, Αγροκηπιάς, Κάτω Μονής, Μενοίκου, Ορούντας, Αγίου Ιωάννη, Αρεδιού, Αγίου Επιφανίου, Καλού Χωριού Ορεινής, Κλήρου, Μαλούντας και Αγίας Μαρίνας πρέπει να μπορούν να βγουν από το σπίτι τους ένα όμορφο βράδυ και να αντικρύσουν μια εικόνα ανάλογη αυτής που βλέπω εγώ όταν βγαίνω έξω, απολαμβάνοντας πολύ καθαρότερο αέρα από αυτόν που συνηθίσαμε στις πόλεις μας. Το Κράτος οφείλει να τους προστατέψει και να λάβει την απόφαση να μην εγκατασταθεί εργοστάσιο παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος στο Μιτσερό!

*Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.