Καθαρότερη σήμερα η ατμόσφαιρα στην περιοχή μετά την πυρκαγιά στον ΟΕΔΑ Πεντακώμου, είπε ο Κοινοτάρχης Καλαβασού

Καθαρότερη είναι σήμερα η ατμόσφαιρα στην περιοχή, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή 15 Ιουλίου στον ΟΕΔΑ Πεντακώμου, ανέφερε ο Κοινοτάρχης Καλαβασού Λευτέρης Φωκά.

Σε δηλώσεις του ο κ. Φωκά είπε πως «σήμερα η ατμόσφαιρα στη περιοχή μας είναι καθαρότερη μετά τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τον καπνό της πυρκαγιάς που ξέσπασε την Παρασκευή 15 Ιουλίου σε σκουπίδια και άχρηστα υλικά εντός του περιφραγμένου χώρου υγειονομική ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΥ) του ΟΕΔΑ Πεντακώμου. Λόγω της κατεύθυνσης των ανέμων δεν παρουσιάστηκε οποιοδήποτε πρόβλημα», είπε.

Πρόσθεσε ότι «οι ανησυχίες που είχαμε εκφράσει κατά καιρούς επαληθεύτηκαν, αφού τον τελευταίο ενάμιση μήνα, είχαμε τρεις πυρκαγιές σε σκουπίδια και διάφορα άχρηστα υλικά. Συγκεκριμένα πυρκαγιές ξέσπασαν στις 19 Μαΐου, στις 12 Ιουνίου και τέλος στις 15 Ιουλίου και διερωτόμαστε τι κάνουν οι αρμόδιοι σε τέτοιες περιπτώσεις αλλά και τι πρέπει να κάνουν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φωκά είπε ότι «ενώ οι αρμόδιοι είχαν αναφέρει ότι θα εξέταζαν τα αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε την τελευταία φορά στον ΟΕΔΑ Πεντακώμου και θα φρόντιζαν να μην ξανασυμβεί, εντούτοις σε ενάμιση μήνα είχαμε τρεις πυρκαγιές. Η τελευταία πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή 15 Ιουλίου ήταν η χειρότερη, αφού δύο μέρες μετά οι κάτοικοι της περιοχής υποφέρουν από τις αναθυμιάσεις». Σημείωσε πως αυτός ήταν ο λόγος που το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους κατοίκους της περιοχής να περιοριστούν στα σπίτια τους».

Ωστόσο, συνέχισε «είναι εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά σε ηλικιωμένους και μικρά παιδιά να περιοριστούν στο σπίτι λόγω του καπνού και των αναθυμιάσεων από την πυρκαγιά».

Μετά τα τελευταία συμβάντα, συνέχισε ο Λευτέρης Φωκά, «η Συντονιστική Επιτροπή των 9 Κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού αποφάσισε να καταγγείλει την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα θέλουμε να δούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να επισκεφθεί επί τόπου την περιοχή, ούτως ώστε να λάβει προσωπική άποψη και επιτέλους να σταματήσει η αδειοδότηση άλλων βιομηχανιών στην περιοχή μας».

Σε άλλη ερώτηση ο Κοινοτάρχης Καλαβασού απάντησε ότι «είχαμε δύο συναντήσεις με την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, τη μία για το θέμα των ελαστικών και την δεύτερη για το ζήτημα της ΑΗΚ και διάφορα άλλα εργοστάσια που υπάρχουν στη περιοχή. Τα αποτελέσματα που είχαμε από τις συναντήσεις με την Επιτροπή ήταν πολύ θετικά, ωστόσο ο ρόλος της Επιτροπής είναι μόνο συμβουλευτικός, αφού τον κύριο λόγο τον έχει το Υπουργικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε πως «κύριο λόγο έχει ακόμα και ο καθ’ υλην Υπουργός Γεωργίας. Εμείς λέμε ότι ο Κώστας Καδής απέτυχε στο έργο του, αφού δεν κατάφερε να φέρει αποτελέσματα και να λύσει τα προβλήματα που προκαλούνται από τα εργοστάσια και ζητούμε την παραίτηση του».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.