Κάθε χρόνο νοσούν γύρω στα 12 παιδιά στην Κύπρο με Kawasaki

Καμία ανησυχία για το σύνδρομο Kawasaki

Το σύνδρομο Kawasaki χρονολογείται από το 1967, είναι αγνώστου αιτιολογίας και κάθε χρόνο έχουμε γύρω στα 10-12 παιδιά με τυπικό ή άτυπο Κawasaki, είπε στο ΚΥΠΕ ο διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου δρ Αβραάμ Ηλία, καθησυχάζοντας τους γονείς ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Αναφερόμενος στο αγοράκι που νοσηλεύεται στο Μακάρειο με το σύνδρομο, είπε πως η γενική του κατάσταση είναι σταθερή. «Είναι στην οξεία φάση, υποστηρίζεται και είναι σε στενή παρακολούθηση κι ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά. Το παιδί δεν είναι θετικό στον κορονοϊό. Θα του κάνουμε και αντισώματα στο αίμα για να δούμε», σημείωσε.

Ο δρ Ηλία ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και πόλεις όπως είναι η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο έχουν παρατηρήσει αυξημένα περιστατικά του συνδρόμου αυτού και το έχουν συσχετίσει με τον COVID-19, χωρίς όμως αυτό να έχει αποδειχθεί γιατί ορισμένα παιδιά δεν βρέθηκαν να έχουν εκτεθεί στον ιό αυτό. Επομένως, σημείωσε, δεν συντρέχει ανησυχία όσον αφορά τον κυπριακό πληθυσμό, γιατί το σύνδρομο Κawasaki το έχουμε κάθε χρόνο.

«Δεν παρατηρούμε αυξημένη δραστηριότητα αυτή την εποχή. Έχουμε νοσηλεύσει πριν λίγες εβδομάδες κι άλλο ένα παιδί με σύνδρομο Κawasaki. Τόσο αυτό όσο και το παιδί που νοσηλεύουμε τώρα δεν έχουν συσχετιστεί με τον COVID-19», πρόσθεσε. Είπε πως δεν αναμένεται να έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην Κύπρο, γιατί τα κρούσματα του COVID-19 στα παιδιά είναι χαμηλά -έχουν διαγνωστεί 50 παιδιά με COVID-19, από τα οποία κανένα δεν είχε σοβαρές επιπλοκές. Συνεπώς, σημείωσε, πρέπει να ηρεμήσουν οι γονείς και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ότι θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα από αυτό το σπάνιο σύνδρομο.

Ο δρ Ηλία εξήγησε ότι η ιδιαιτερότητα του συνδρόμου είναι ότι η διάγνωση γίνεται από την κλινική εικόνα γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα εργαστηριακής τεκμηρίωσης. «Ένα παιδί με Κawasaki κάνει υψηλό πυρετό που η διάρκειά του είναι πάνω από πέντε ημέρες. Κοκκινίζουν τα μάτια, σκάνε τα χείλη του, είναι κόκκινη η γλώσσα και εξέχει, κάνει εξάνθημα, φουσκώνουν οι παλάμες και τα πέλματα του παιδιού και το οίδημα αυτό συνοδεύεται από ξεφλούδισμα του δέρματος γύρω από τα νύχια των χεριών και των ποδιών. Επίσης, μπορεί να κάνει και τραχηλική λεμφαδενίτιδα», είπε. Εξήγησε ότι αυτά είναι τα συμπτώματα του τυπικού Κawasaki, το άτυπο μπορεί να μην τα συνδυάζει όλα αλλά να έχει μερικά από αυτά. Έχει σημασία, σημείωσε, η διάγνωση, γιατί το σύνδρομο Κawasaki είναι η πιο συχνή αιτία επίκτητης καρδιοπάθειας στα παιδιά προκαλώντας επιπλοκές κυρίως από την καρδιά και ανευρύσματα στα στεφανιαία αγγεία. Η διάγνωση του συνδρόμου, συνέχισε, γίνεται από την κλινική εικόνα, που αν έχει όλα τα κύρια χαρακτηριστικά είναι εύκολο, αν έχει μερικά από αυτά τότε μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα πάρει θεραπεία το παιδί για να μειωθεί η πιθανότητα να κάνει σοβαρές επιπλοκές. Ο δρ Ηλία είπε, τέλος, ότι η αιτιολογία του συνδρόμου είναι άγνωστη και φαίνεται ότι προκαλείται από ορισμένους παράγοντες, όπως είναι ορισμένοι ιοί ή βακτηρίδια ή άλλες ουσίες που πυροδοτούν έναν αυτοάνοσο μηχανισμό που προκαλεί την πολυφλεγμονή σε διάφορα όργανα του παιδιού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy