Σειρά εκδηλώσεων οι οποίες στοχεύουν στη διαφώτιση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον διαβήτη προγραμματίζει το Νοέμβριο ο Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, η οποία τιμάται σήμερα, 14 Νοεμβρίου. 

Ο αριθμός των διαβητικών παγκοσμίως φθάνει σήμερα τα 430 εκατομμύρια ενώ το 1980 ήταν 100 εκατομμύρια. Στην Κύπρο καταγράφεται το ψηλότερο ποσοστό διαβητικών συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Έρευνες δεικνύουν ότι το 10.3% του κυπριακού πληθυσμού πάσχει από διαβήτη.


Πολλοί παράγοντες όπως η παιδική και εφηβική παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής άσκησης, η ανθυγιεινή διατροφή και το κάπνισμα έχουν συμβάλει στην ανησυχητική αύξηση του διαβήτη τύπου 2 ο οποίος πλήττει ολοένα και μικρότερες ηλικίες.

Ο διαβήτης διπλασιάζει την πιθανότητα εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου ειδικά στα νεαρά άτομα ενώ μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 8-10 χρόνια. Είναι η βασική αιτία για καρδιαγγειακή και νεφρική νόσο, τύφλωση και ακρωτηριασμό.

Οι διαβητικοί αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου. Συνέπεια των καταστροφικών επιπτώσεων που προκαλεί στην υγεία ο διαβήτης είναι η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής κάθε 6 δευτερόλεπτα.

Σωτήρια είναι η πρόληψη αφού εννέα στις δέκα περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 μπορούν να προληφθούν με άσκηση, διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους, υγιεινή διατροφή και αποφυγή του καπνίσματος.

Με στόχο να τεθεί φραγμός στην ανεξέλεγκτη αύξηση του διαβήτη, ο Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος προγραμματίζει ποικίλες εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

-Την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά με τίτλο «Μουσική σε αποχρώσεις γαλάζιου», στις 7:30 μ.μ. στην αίθουσα της Τράπεζας Κύπρου. Στην εκδήλωση θα τραγουδήσουν η mezzo-soprano Ιφιγένεια Ιωάννου, ο Γιώργος Μωυσή και άλλοι καλλιτέχνες.

Εισιτήρια προπωλούνται στα γραφεία του Συνδέσμου σε όλες τις πόλεις και στο souvlaki bar (θεμιστοκλή Δέρβη 24, τηλ 77777753). Είσοδος 10 ευρώ.

Μαρίνα Κουμάστα