Τριπλασιάζονται οι αμοιβές της Ερευνητικής Επιτροπής για τα «Χρυσά Διαβατήρια»

• Καταθέτει αύριο ο τέως ΥΠΟΙΚ, Χάρης Γεωργιάδης και ακολουθούν ο Αρχιεπίσκοπος και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Αυξήσεις στις αμοιβές των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι η Ερευνητική Επιτροπή διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, αφού το πεδίο της έρευνας αφορά αποφάσεις της κυβέρνησης, δεδομένου ότι όλα τα «χρυσά» διαβατήρια εγκρίθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, κανονικά η αμοιβή (τιμητική αποζημίωση) των μελών της κάθε Ερευνητικής Επιτροπής είναι: Για τους ιδιώτες και τους συνταξιούχους κρατικούς υπαλλήλους και αξιωματούχους 3.500 ευρώ για έρευνες που απαιτούν μέχρι ένα μήνα, 7.000 ευρώ για έρευνες που απαιτούν μέχρι δύο μήνες και 10.000 ευρώ για έρευνες που απαιτούν περισσότερους από δύο μήνες για να ολοκληρωθούν.

Ωστόσο, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα, προνοεί ότι, ειδικά και μόνο για την Ερευνητική Επιτροπή των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, η τιμητική αποζημίωση των μελών της καθορίζεται ως ακολούθως:

• Έκαστος των προέδρου και μελών της Επιτροπής, είτε είναι εν ενεργεία κρατικός υπάλληλος/αξιωματούχος, είτε είναι ιδιώτης ή συνταξιούχος κρατικός υπάλληλος/αξιωματούχος, θα αποζημιώνεται με ποσό ύψους 10.000 ευρώ για όλη τη διάρκεια κάθε τρίμηνης περιόδου έρευνας.

• Σε περίπτωση που η έρευνα αφορά έναν επιπρόσθετο μήνα, πέραν της κάθε τριμηνίας, η αποζημίωσή τους θα ανέρχεται στις 3.500 ευρώ και για δύο επιπρόσθετους μήνες η αποζημίωσή τους θα ανέρχεται σε 7.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μύρωνας Νικολάτος, είναι συνταξιούχος κρατικός υπάλληλος/αξιωματούχος, ενώ τα άλλα τρία μέλη της Επιτροπής (Κυριάκος Κυριάκου, Παύλος Ιωάννου και Δήμητρα Καλογήρου) είναι εν ενεργεία κρατικοί υπάλλληλοι/αξιωματούχοι.

Σημειώνεται επίσης ότι η Ερευνητική Επιτροπή συνεδριάζει εδώ και δύο μήνες κεκλεισμένων των θυρών, λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού. Ωστόσο από αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, υπό την προϋπόθεση ότι όσοι θα παρευρίσκονται θα εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας. Επισημαίνεται επίσης ότι μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας θα απαγορεύεται οποιαδήποτε ηχογράφηση ή/και φωτογράφιση ή/και βιντεοσκόπηση. Ακόμη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι δημοσιογράφοι που θα παρακολουθούν τις εργασίες της Επιτροπής δεσμεύονται από την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής παρουσιάστηκαν ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, μεταξύ άλλων, οι νυν Υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών, Νίκος Νουρής και Κωνσταντίνος Πετρίδης αντίστοιχα, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, η Διοικητική Λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών Χριστίνα Καούλλα, οι πρώην Υπουργοί Σωκράτης Χάσικος, Ελένη Μαύρου, Νεοκλής Συλικιώτης, ο νυν Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας και οι Γεώργιος Γεωργίου και Ανδρέας Μολέσκης.

Επισημαίνεται επίσης ότι αύριο Τρίτη 19 Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο τέως Υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Γεωργιάδης, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστούν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ημερομηνίες που θα καθοριστούν αργότερα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μέχρι στιγμής έχει εξεταστεί ένας σημαντικός αριθμός περιπτώσεων κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, ενώ συνεχίζεται η αποστολή επιπρόσθετων φακέλων από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2013 και εντεύθεν παραχωρήθηκαν 6.324 «χρυσά» διαβατήρια, ενώ μέχρι πρόσφατα εκκρεμούσαν άλλες 1.413 αιτήσεις πολλές από τις οποίες κατατέθηκαν μετά την εξαγγελία του τερματισμού του προγράμματος.

Επισημαίνεται επίσης ότι για τα «χρυσά» διαβατήρια έχει εκπονηθεί ήδη το πόρισμα Καλογήρου καθώς και σειρά εκθέσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι η Κομισιόν έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου και έχει ζητήσει την ταχεία ανάκληση προβληματικών διαβατηρίων.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.