Καθηγητής Παντελής Σκλιάς: Πλήρως online, αλλά και έτοιμα για μεικτή μορφή, τα κυπριακά πανεπιστήμια

Έλα στο Google News

Από την έναρξη του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, «τα κυπριακά πανεπιστήμια προβλέποντας ότι δυστυχώς η πανδημία θα συνεχίσει να υφίσταται ως απειλή για τον κοινωνικό ιστό και τη ακαδημαϊκή μας κοινότητα και για το 2021, γνωστοποιήσαμε έγκαιρα και υλοποιούμε τη στιγμή αυτή την παροχή όλων των λειτουργιών μας συμπεριλαμβανομένων των τελικών εξετάσεων του τρέχοντος εξαμήνου σε online μορφή, έχοντας παράλληλα και τη δυνατότητα της blended (μεικτής) μορφής εκπαίδευση, όταν και όπου επιτρέπεται από τα σχετικά πρωτόκολλα», ανέφερε, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Καθηγητής Παντελής Σκλιάς.

Σημείωσε ότι εξαίρεση στον κανόνα αυτό αποτελούν τα μαθήματα των Προγραμμάτων Σπουδών, τα  οποία από τη φύση τους έχουν χαρακτήρα εργαστηριακού ή πρακτικού περιεχομένου, για τα οποία  ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις.

Κληθείς να σχολιάσει ως Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας όπως η εκπαιδευτική διαδικασία των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών του εαρινού εξαμήνου 2021 πραγματοποιηθεί μόνο με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και αν επηρεάζει ή ακολουθείται η ίδια γραμμή και στην Κύπρο, ο κ. Σκλιάς είπε ότι δεν τίθεται θέμα ίδιας γραμμής.

«Οι αποφάσεις, οι οποίες αφορούν τον τρόπο παροχής της εκπαιδευτικής διαδικασίας συμπεριλαμβανόμενων των διαδικασιών αξιολόγησης των φοιτητών/τριών μας, λαμβάνονται από τις Συγκλήτους των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, έχοντας σταθμίσει τις αποφάσεις της Πολιτείας με τα σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας και υγείας του κοινωνικού συνόλου, καθώς και τα ποιοτικά στοιχεία παροχής της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας και τις οδηγίες του Φορέα ΔΙΠΑΕ προσαρμογής σε αυτά», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «μπορώ να σας βεβαιώσω ότι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στη Κύπρο, με τη συνδρομή της πολιτείας, έχουν αντιδράσει με τρόπο έγκαιρο και έγκυρο, διαφυλάσσοντας εκ παραλλήλου το κύρος, την εγκυρότητα και την αξιοπιστία  των τίτλων σπουδών  και των ακαδημαϊκών λειτουργιών».

Σε ερώτηση πώς διαμορφώνεται αυτή η στιγμή η κατάσταση στα κυπριακά πανεπιστήμια λόγω της πανδημίας και αν οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά, ο κ. Σκλιάς είπε ότι από την έναρξη του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, «τα πανεπιστήμιά μας προβλέποντας ότι δυστυχώς η πανδημία θα συνεχίσει να υφίσταται ως απειλή για τον κοινωνικό ιστό και τη ακαδημαϊκή μας κοινότητα και για το 2021, γνωστοποιήσαμε έγκαιρα  και υλοποιούμε τη στιγμή αυτή την παροχή όλων των  λειτουργιών μας, συμπεριλαμβανομένων των τελικών εξετάσεων του τρέχοντος εξαμήνου, σε online μορφή, έχοντας παράλληλα και τη δυνατότητα της blended (μεικτής) μορφής εκπαίδευση, όταν και όπου επιτρέπεται από τα σχετικά πρωτόκολλα».

«Εξαίρεση στον κανόνα αυτό αποτελούν τα μαθήματα των Προγραμμάτων Σπουδών, τα  οποία από τη φύση τους έχουν χαρακτήρα εργαστηριακού ή πρακτικού περιεχομένου, για τα οποία ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις. Περαιτέρω, έχουμε την ικανότητα και τη θέληση να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη λειτουργία μας σύμφωνα με τα ανωτέρω, για όσο διάστημα απαιτηθεί, συμβάλλοντας και ενισχύοντας τις προσπάθειες της Πολιτείας για την επιστροφή στην κανονικότητα και άμβλυνση όλων των δυσμενών κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας στη πατρίδα μας», κατέληξε.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.