50% αύξηση στις καταγγελίες για περιστατικά βίαςKαθημερινά καταγράφονταν 10 αναφορές για βία στην οικογένεια

50% αύξηση στις καταγγελίες για περιστατικά βίας, λόγω του περιορισμού στο σπίτι εξαιτίας της πανδημίας, κατέγραψε ο αρμόδιος Σύνδεσμος.

Όπως δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ η Άντρη Αντρονίκου καταγράφονται περίπου 10 περιστατικά βίας στην οικογένεια την ημέρα.

Γνωστοποίησε ότι από τις 9 Μαρτίου μέχρι το τέλος του μήνα, έγιναν 2.075 κλήσεις στον σύνδεσμο για την αντιμετώπιση της βίας στην οικογένεια.

Πρόσθεσε ότι μπόρεσαν να ανταποκριθούν μόνο στις 921 κλήσεις και από αυτές οι 230 αφορούσαν βία στην οικογένεια.

Χαρακτήρισε ωστόσο σημαντικό το γεγονός ότι ο σύνδεσμος δεν μπορεί να γνωρίζει τι είδους καταγγελίες αφορούσαν οι υπόλοιπες κλήσεις που δεν απαντήθηκαν.

Εξήγησε ότι σε περιόδους διακοπών πάντα αυξάνονται οι περιπτώσεις βίας, αλλά σήμερα λόγω της πανδημίας και του μεγάλου χρόνου των περιοριστικών μέτρων, οι καταγγελίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Έκτακτη σύγκλιση τηλεδιάσκεψης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Αντρών και Γυναικών

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ έχει ζητήσει την σύγκλιση έκτακτης τηλεδιάσκεψης μεταξύ των μελών της Επιτροπής, του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας τάξης καθώς και του Συμβουλίου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια για την συζήτηση του ζητήματος της ενδοοικογενειακής βίας και της αύξησης των περιστατικών σε συνθήκες κατ’ οίκον περιορισμού, όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή της η βουλευτής τους ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά.

Αυτύσια η γραπτή Δήλωση της Σκεύης Κουκουμά

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ έχει ζητήσει την σύγκλιση έκτακτης τηλεδιάσκεψης μεταξύ των μελών της Επιτροπής, του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας τάξης καθώς και του Συμβουλίου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια για την συζήτηση του ζητήματος της ενδοοικογενειακής βίας και της αύξησης των περιστατικών σε συνθήκες κατ’ οίκον περιορισμού.

Σύμφωνα με το ΣΠΑΒΟ μόνο για τον μήνα Μάρτιο η γραμμή βοήθειας δέχθηκε 2075 κλήσεις ενώ σε διάστημα 23 ημερών 15 περιπτώσεις ζήτησαν την μεταφορά τους σε χώρους φιλοξενίας ενώ υπήρξαν άλλα 12 αιτήματα για ατομική συμβουλευτική. Επιπλέον καθημερινά καταγράφονταν περίπου 10 αναφορές για βία στην οικογένεια κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 47% των περιστατικών. Ιδιαίτερο προβληματισμό επίσης προκαλεί η αναφορά ότι από τις 2075 κλήσεις προς την γραμμή βοήθειας, δεν απαντήθηκαν περισσότερες από 1000 κλήσεις λόγω πληρότητας των γραμμών.

Στόχος της συζήτησης είναι η ενημέρωση για τα μέτρα που λαμβάνονται από μέρους της Κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και για να κατατεθούν προτάσεις για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.