Καθυστερήσεις που παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών

Ένας χρόνος για να εξετάσουν οι υπηρεσίες αιτήματα γονέων παιδιών με αναπηρίες για ΕΕΕ

Από χίλια μύρια κύματα περνούν οι γονείς παιδιών με αναπηρία μέχρι το αίτημα που αφορά την παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για το παιδί τους να εξεταστεί. Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, εξέτασε τρία παράπονα γονέων και μέσα από αυτά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η καθυστέρηση φτάνει τον ένα χρόνο! Και στις τρεις περιπτώσεις, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «υπήρξε καθυστέρηση μέχρι και ενός έτους για την εξέταση και έγκριση των αιτήσεών τους». Τα παιδιά με αναπηρίες, όπως σημειώνει η Επίτροπος, αντιμετωπίζονται από ένα τεχνοκρατικό σύστημα, το οποίο δεν λαμβάνει υπόψιν την ευάλωτη θέση των παιδιών αυτών. «Το σύστημα κοινωνικών παροχών, όπως αυτό λειτουργεί σήμερα στην Κύπρο, δεν διασφαλίζει στα παιδιά με αναπηρία που έχουν ανάγκη πρόσληψης κοινωνικών παροχών, το δικαίωμα για ισότιμες ευκαιρίες», επισημαίνει. Όπως αναφέρει η κα Κουρσουμπά στην έκθεσή της, τα παιδιά με αναπηρίες είναι πέντε φορές πιο πιθανό να καταστούν θύματα άμεσης βίας. Ταυτόχρονα, όμως, προσθέτει, τα παιδιά με αναπηρίες βιώνουν και τη δομική βία. Η δομική βία, εξηγεί η Επίτροπος, αναφέρεται σε συστηματικούς τρόπους με τους οποίους οι δομές μιας κοινωνίας είναι επιβλαβείς ή καθιστούν ομάδες ατόμων σε μειονεκτική θέση. Είναι συνήθως μη ορατή, αφού είναι ενσωματωμένη στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική οργάνωση των κοινωνιών.

Σε ό,τι αφορά τα παράπονα η κα Κουρσουμπά αναφέρει ότι μέσα από την εξέτασή τους διαπιστώνει ότι «η συγκεκριμένη ομάδα παιδιών βιώνει τη δομική βία, ακόμα και μέσα από την καθυστέρηση παροχής του ΕΕΕ, με αλλεπάλληλες συνέπειες στην επιβίωση και ανάπτυξη των παιδιών στον μέγιστο δυνατό βαθμό». Τονίζει ακόμη ότι η πρόνοια για κοινωνική παροχή στη νομοθεσία δεν αποτελεί ικανοποιητική προϋπόθεση για διασφάλιση του δικαιώματος του παιδιού στην προστασία, αλλά και του δικαιώματος για κοινωνικές παροχές. Απαιτούνται, υποδεικνύει, ενέργειες οι οποίες θα διασφαλίσουν ότι η συγκεκριμένη κοινωνική πρόνοια είναι προσβάσιμη προς τα παιδιά με αναπηρία, παρέχεται με φιλικό τρόπο προς το παιδί και τους φροντιστές του και δεν συμβάλλει στην απώλεια δικαιώματος των παιδιών για επαρκές βιοτικό επίπεδο, αντιθέτως τα προστατεύει από επιζήμια επίδραση ανεπαρκών συνθηκών διαβίωσης. Αφού η κα Κουρσουμπά αναφέρει ότι υπάρχει καθυστέρηση στο χρόνο εξέτασης και έγκρισης ή απόρριψης των αιτήσεων για παροχή ΕΕΕ σε παιδιά με αναπηρία σημειώνει ότι «υπάρχει παραβίαση για διεκπεραίωση της εξέτασης της αίτησης σε εύλογο χρόνο, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση το φόρτο εργασίας ή τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων των υπεύθυνων τμημάτων που συνεργάζονται για ολοκλήρωση της διαδικασίας». Επισημαίνει δε ότι ο εύλογος χρόνος στις περιπτώσεις των παιδιών με αναπηρίες επηρεάζει την ανάπτυξη και ευημερία των παιδιών αυτών. Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση των αιτήσεων παιδιών με αναπηρία οδηγεί σε σωρεία παραβιάσεων των δικαιωμάτων του παιδιού, αφού στερεί την πρόσβαση σε ποιοτικές παροχές εκπαίδευσης, υγείας, αποκατάστασης και ανάπτυξης στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Βροχή τα παράπονα πολιτών στους βουλευτές

«Είμαστε ήδη στον τρίτο χρόνο εφαρμογής της νομοθεσίας που αφορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και είναι προφανές ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμη οι τρόποι για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της νομοθεσίας», αναφέρει σε δηλώσεις της στη «Χ» η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά. Όπως σημειώνει, «δεχόμαστε συνεχώς παράπονα από πολίτες, από μακροχρόνια ανέργους, από πολύτεκνες οικογένειες και με τους δύο γονείς άνεργους, από οικογένειες με ανήλικους με αναπηρία, ότι οι αιτήσεις τους παρουσιάζουν καθυστερήσεις μέχρι και 12 μήνες». Αντιλαμβάνεται κανείς, σημειώνει η βουλευτής, «τον γολγοθά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτές οι οικογένειες και πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν χωρίς την οποιαδήποτε στήριξη». Η Σκ. Κουκουμά σχολιάζει και την έκθεση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού την οποία είχε ετοιμάσει στη βάση καταγγελιών για καθυστέρηση σχεδόν ενός χρόνου στην εξέταση των αιτήσεων, αλλά και για μη καταβολή των αναδρομικών όπως προβλέπεται στη νομοθεσία. Να σημειωθεί ότι η καταβολή των αναδρομικών στις τρεις περιπτώσεις ξεκίνησε από την ημερομηνία πιστοποίησης της αναπηρίας από το ΤΚΕΑΑ και όχι από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, σύμφωνα με την Επίτροπο. «Δυστυχώς», αναφέρει η Σκ. Κουκουμά, «δεν είχαν άλλη επιλογή οι οικογένειές τους παρά να αποταθούν στην κα Κουρσουμπά για να βρουν το δίκιο τους. Αυτά θα έπρεπε να έχουν υπόψιν τους κυβέρνηση και ΔΗΣΥ και να μην πανηγυρίζουν γιατί άνθρωποι και οι οικογένειές τους ταλαιπωρούνται και καλούνται να αντιμετωπίσουν καταστάσεις πέραν των δυνάμεών τους». Η βουλευτής συμμερίζεται την άποψη της κα Κουρσουμπά ότι «η μεταχείριση των παιδιών με αναπηρία με τον ίδιο τρόπο όπως άλλες ομάδες παιδιών αποτελεί διάκριση, αφού πρόσωπα που βρίσκονται σε διαφορετικές καταστάσεις πρέπει να τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης στο βαθμό που αυτό απαιτείται».

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy