Καθησυχαστικό το ΥΠΕΞ για τη συμμετοχή του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών

Καθησυχαστικό εμφανίζεται το υπουργείο εξωτερικών ως προς την προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει ως νίκη την εξασφάλιση καθεστώτος παρατηρητή για το ψευδοκράτος στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών, στην κατηγορία των “οντοτήτων” και υπό την αίρεση της επικύρωσης του νέου καταστατικού.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών Δημήτρης Δημητρίου υπογράμμισε ότι κανένα κράτος του Οργανισμού δεν αποδέχτηκε την τουρκική προσπάθεια με αποτέλεσμα η Τουρκία να προτείνει την αλλαγή του καταστατικού με στόχο ώστε να προβλέπεται η αποδοχή οντοτήτων και όχι κρατών. Αυτή η αλλαγή, πρόσθεσε, τελεί υπό την επικύρωση των κρατών που συμμετέχων στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών.

Ο κος Δημητρίου επισήμανε ταυτόχρονα τη δήλωση από πλευράς Ουζμπεκιστάν ότι δεν έγινε αποδεκτή η εισδοχή του ψευδοκράτους ως κράτος στον Οργανισμό και τη δήλωση από πλευράς Καζαχστάν ότι δεν θα παραβιαστεί η διεθνής νομιμότητα.

Όσον αφορά τις αναφορές του κυρίου Κασουλίδη σε Τούρκους καταδρομείς που είναι έτοιμοι να επέμβουν στη νεκρή ζώνη ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών διευκρίνισε ότι
ο υπουργός αναφερόταν σε πληροφορίες που έφεραν γεωργούς έτοιμους να μπουν για να καλλιεργήσουν στη νεκρή ζώνη και ότι αυτές οι πληροφορίες ενεργοποίησαν τον κατοχικό στρατό.

Υπενθύμισε ότι η νεκρή ζώνη παραχωρήθηκε από την ΚΔ στα Ηνωμένα Έθνη για να ελέγχει την κατάπαυση του πυρός, και ότι η περιοχή αυτή αποτελεί το 3 % της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ερωτηθείς, επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν παράπονα για κακούς χειρισμούς από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ τα οποία, πρόσθεσε, μεταφέρθηκαν με στόχο να υπάρχουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις μέσα από τον διάλογο.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.