«Καθίζηση» στην εξεύρεση λύσεων για το Πισσούρι

Ο Γενικός Ελεγκτής προειδοποιεί για προηγούμενο που δημιουργείται

Φρένο ή τουλάχιστον αναστολή στις όποιες προθέσεις της κυβέρνησης να αποζημιώσει κατόχους οικιστικών μονάδων στο Πισσούρι, που κρίθηκαν ακατάλληλες για κατοίκηση μετά από καθίζηση του εδάφους, επιχειρεί να θέσει ο Γενικός Ελεγκτής. Να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών σε μια προσπάθεια αναζήτησης λύσης και αντιμετώπισής του, αφού ταλανίζει την κοινότητα εδώ και χρόνια.

Την πρόθεση της κυβέρνησης για αποζημιώσεις μετέφερε στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, ημερ. 25/2/2019, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά ενημερώθηκε, με επιστολή ίδιας ημερομηνίας, ο Γραμματέας της Προεδρίας για κατάθεση από το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικής πρότασης προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Με πρόσφατη επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ο Γενικός Ελεγκτής προειδοποιεί ότι: Πρώτον, τυχόν απόφαση της κυβέρνησης για αποζημίωση των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών ουσιαστικά αποτελεί «δώρο» προς τους επιχειρηματίες γης που πώλησαν αυτές τις κατοικίες στους, ανυποψίαστους σε πολλές περιπτώσεις, αγοραστές αλλά και δεύτερον, δημιουργείται ένα «προηγούμενο» σε σχέση με την ανάληψη ευθύνης από τη Δημοκρατία. «Πέραν του ενός τρίτου των κατοικιών, όπως και ένα ολόκληρο συγκρότημα κατοικιών με σοβαρές ζημιές, που ανεγέρθηκαν στην προβληματική από πλευράς υπεδάφους περιοχή, πωλήθηκαν από συγκεκριμένη και πολύ γνωστή εταιρεία ανάπτυξης γης που τώρα θα απαλλαγεί των ευθυνών της», σημειώνει στην επιστολή του (ημερ. 22 Μαρτίου) προς τον Υπουργό Εσωτερικών ο Γενικός Ελεγκτής.

Υπενθυμίζει ακόμα ότι στη βάση της κειμένης νομοθεσίας «οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης εκπονούν με δικούς τους πολιτικούς μηχανικούς τις στατικές μελέτες των κατοικιών που αναγείρουν και συνεπώς, εφόσον ο Νόμος προβλέπει ότι «ο έλεγχος της αρμόδιας αρχής δεν απαλλάσσει το μελετητή του έργου από την ευθύνη για τους στατικούς υπολογισμούς που αυτός υπογράφει», είναι προφανές πως η ευθύνη για τις αστοχίες βαραίνει απευθείας τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και όχι κάποιο τρίτο μέρος όπως είναι ο μελετητής, αν αυτός είναι διαφορετικός από τον εργολήπτη».

Δημιουργείται προηγούμενο

Πάντως ο Γενικός Ελεγκτής τονίζει ιδιαίτερα «το προηγούμενο που δημιουργείται με τυχόν απόφαση για ανάληψη από τη Δημοκρατία της ευθύνης για την επάρκεια των στατικών μελετών για τις οποίες εκδίδεται άδεια οικοδομής». Προς επίρρωση τούτου, υπενθυμίζει παρόμοιο πρόβλημα που είδε το φως της δημοσιότητας στο χωριό Άρμου της Πάφου, όπου έξι κατοικίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και οι πέντε έχουν ήδη εγκαταλειφθεί, επειδή έχουν ανεγερθεί σε διογκούμενα αργιλώδη εδάφη χωρίς στη στατική μελέτη να έχουν γίνει οι κατάλληλες πρόνοιες για αντιμετώπιση αυτής της ιδιότητας του υπεδάφους.

Παρόμοιες ιδιότητες παρουσιάζει και μεγάλο μέρος του υπεδάφους της Λευκωσίας (π.χ. περιοχή Χίλτον, περιοχή πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας κ.λπ.) Σημειώνει επίσης ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλες περιπτώσεις ανεπάρκειας των στατικών μελετών που δεν σχετίζονται κατ’ ανάγκη με το υπέδαφος αλλά με άλλες πτυχές της μελέτης. Ως προς το θέμα της ευθύνης από την ανεπάρκεια μιας στατικής μελέτης, ο κ. Οδ. Μιχαηλίδης υποδεικνύει ότι δεν έχει πάντοτε μόνο αστική πτυχή αλλά και ποινική, «αφού ενδεχομένως, σε περίπτωση αστοχίας, να υπάρξουν θύματα». Τέλος, ο κ. Μιχαηλίδης συστήνει πριν την όποια ανάληψη ευθύνης από τη Δημοκρατία να ζητηθεί καθοδήγηση από τον Γεν. Εισαγγελέα.

Οι επηρεαζόμενοι ζητούν τη στήριξη του κράτους

Να σημειώσουμε ότι το πρόβλημα έχει εγερθεί εδώ και χρόνια όταν οι επηρεαζόμενοι για πρώτη φορά ζήτησαν τη βοήθεια του κράτους για αντιμετώπισή του. Κάποιοι μάλιστα αγοραστές που δεν είναι Κύπριοι θεώρησαν ότι εξαπατήθηκαν και αποτάθηκαν στις αρμόδιες αρχές χωρίς καμία ανταπόκριση. Η παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή προέκυψε μετά από επιστολή της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου, με την οποία ζητούσε να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες κρατικών λειτουργών ή αρμοδίων φορέων. Το θέμα συζητήθηκε επανειλημμένα στην Επιτροπή Εσωτερικών προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος. Βουλευτές επέκριναν το κράτος για το γεγονός ότι ενέταξε την περιοχή σε οικιστική ζώνη το 1980 και όπως υπέδειξε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ελένη Μαύρου, ακόμη και σήμερα αν υποβάλει κάποιος αίτηση για να κτίσει, με βάση τα ισχύοντα θα εγκριθεί.

Όπως προέκυψε από μελέτη του ανώτερου πολιτικού μηχανικού της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου, οι περίπου 3-4 λίμνες της περιοχής άρχισαν να μπαζώνονται από το 1963. Σε μια από τις προηγούμενες συζητήσεις στη Βουλή ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Σ. Χάσικος (19/11.2015) είχε παραδεχθεί ότι «έγιναν λάθη, επιπόλαιες προσεγγίσεις από πλευράς μελετητών, φθάσαμε στο σημείο που είμαστε σήμερα πολλές κατοικίες να έχουν ζημιές και καλείται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα». Οι επηρεαζόμενοι εξακολουθούν να ζητούν τη βοήθεια του κράτους.

Νίκη Κουλέρμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy