«Καθοδικές πιέσεις» στις τιμές των ακινήτων προβλέπει η Κεντρική Τράπεζα

«Πρώτη μείωση μετά από δεκαέξι τρίμηνα συνεχόμενων αυξήσεων»

 

«Καθοδικές πιέσεις» στις τιμές των ακινήτων προβλέπει η Κεντρική Τράπεζα, «λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής δυσχέρειας, της αύξησης της ανεργίας και της αβεβαιότητας, όσο και σε λιγότερο βαθμό λόγω του τερματισμού του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος».

Όπως αναφέρεται σε έκθεση η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, «ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020 κατέγραψε την πρώτη μικρή τριμηνιαία μείωση μετά από δεκαέξι τρίμηνα συνεχόμενων αυξήσεων».

Αναφέρεται επίσης ότι «για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2016 καταγράφονται τριμηνιαίες μειώσεις στις τιμές κατοικιών σε τέσσερις επαρχίες ταυτόχρονα (Λευκωσία, Λάρνακα, Πάφο και Αμμόχωστο). Αναφέρεται ακόμη ότι «αναπόφευκτα οι επιπτώσεις της πανδημίας και η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας έχουν επιπτώσεις στην ευρύτερη αγορά ακινήτων και στην οικοδομική δραστηριότητα, με μετακύλιση αυτών των επιπτώσεων και στις τιμές των ακινήτων. Ταυτόχρονα όμως», προστίθεται, «στήριξη στη ζήτηση για ακίνητα από εγχώριους αγοραστές φαίνεται να παρέχουν τα χαμηλά επιτόκια και το σχέδιο της κυβέρνησης για μερική επιδότηση του επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια».

Σύμφωνα με την ΚΤ, «παρόλη τη βεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά ακινήτων από την πανδημία φαίνεται ότι οι τιμές των κατοικιών προσαρμόζονται με αργούς ρυθμούς, αφού οι σχετικά μικρές μειώσεις, καθώς και κάποιες αυξήσεις που παρατηρήθηκαν κατά το υπό εξέταση τρίμηνο στις τιμές κατοικιών, οφείλονται κατά κύριο λόγο στη ζήτηση από ντόπιους αγοραστές και ιδιαίτερα στην επαρχία Λευκωσίας, η οποία ιστορικά βασίζεται κυρίως στην αγορά εγχώριων επενδυτών».

Στοιχεία

Σύμφωνα με την έκθεση της ΚΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Κατοικιών σημείωσε μείωση της τάξης του 0,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Στη Λευκωσία σημειώθηκε πτώση -0,5%, στη Λάρνακα -0,4%, στην Πάφο -1,8 και στην Αμμόχωστο -0,4%. Αντίθετα, στη Λεμεσό σημειώθηκε οριακή αύξηση της τάξης του 0,2%.

Επίσης ο Δείκτης Τιμών Οικιών σημείωσε μείωση της τάξης του 0,5%, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Στη Λευκωσία σημειώθηκε μείωση -0,8%, στη Λάρνακα -1% και στην Πάφο- 1,6%. Αντίθετα στη Λεμεσό σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 0,4%, ενώ στην Αμμόχωστο οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες.

Ακόμη, ο Δείκτης Τιμών Διαμερισμάτων σημείωσε μείωση της τάξης του 0,2%, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Στη Λεμεσό σημειώθηκε μείωση -0,6%, στην Πάφο -2,2%, και στην Αμμόχωστο – 0,3%. Αντίθετα στη Λευκωσία σημειώθηκε οριακή αύξηση της τάξης του 0,3%, ενώ στη Λάρνακα σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 1,3%.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΚΤ, «παρ’ όλο που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι τιμές των κατοικιών είναι ήδη υποτιμημένες στην Κύπρο, ενδεχομένως να καταγράψουν περαιτέρω μείωση στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. Συγκεκριμένα», προστίθεται, «οι τιμές ακινήτων αναμένεται ότι θα δεχθούν καθοδικές πιέσεις τόσο λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής δυσχέρειας, της αύξησης της ανεργίας και της αβεβαιότητας, όσο και σε λιγότερο βαθμό λόγω του τερματισμού του ΚΕΠ».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.