Καθολικό αίτηµα για δηµοσιοποίηση του τοπικού σχεδίου Ακάµα

  • Η επίκληση ενός τοπικού σχεδίου-φάντασµα φαίνεται να χρησιµοποιείται για να εξυπηρετηθούν κάποιοι σκοποί της κυβέρνησης, ενδεχοµένως και ιδιωτικά συµφέροντα
  • Το εν λόγω σχέδιο δεν εξυπηρετεί τους κατοίκους στις γύρω κοινότητες, εξού και η χαρακτηριστική άρνηση εκ µέρους του κράτους για δηµοσιοποίησή του
  • Το ερώτηµα που προκύπτει είναι ποιες δεσµεύσεις έχουν γίνει και έναντι ποιων
  • Τίθεται ζήτηµα αξιοπιστίας της κυβέρνησης, ενώ πρέπει να µας απαντήσουν σε ένα πάρα πολύ σοβαρό ερώτηµα: Γιατί κρύβονται τόσο καιρό και δεν µας δίνουν το σχέδιο;

Του

Κυριάκου Λοΐζου

Την περασµένη εβδοµάδα σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών εξετάστηκε η περιβαλλοντική και η πολεοδοµική διάσταση τού υπό εκκόλαψη τοπικού σχεδίου Ακάµα. Το Υπουργείο Εσωτερικών όχι µόνο δεν δηµοσιοποίησε το σχέδιο, αλλά χαρακτήρισε «ανεύθυνους» όσους ζήτησαν τη δηµοσιοποίησή του.

Ν. Κέττηρος: Το ζητούµενο είναι αρµονία και ισορροπία

«Το τοπικό σχέδιο το είχαµε ζητήσει από τον περασµένο Μάρτιο, όταν ψηφίστηκε η μεταρρύθµιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας ανέπεµψε το νόµο µε το πρόσχηµα ότι αλλοιώνει το τοπικό σχέδιο», είπε στη «Χαραυγή» ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος. «Και επειδή η επίκληση ενός τοπικού σχεδίου-φάντασµα φαίνεται να χρησιµοποιείται για να εξυπηρετηθούν κάποιοι σκοποί της κυβέρνησης, ενδεχοµένως και ιδιωτικά συµφέροντα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών ζήτησε την κατάθεση του σχεδίου στη Βουλή για να µιλούµε όλοι µε ανοικτά χαρτιά, κάτι το οποίο πάλι αρνήθηκε ο κύριος Νουρής», υπογράµµισε ο κ. Κέττηρος.

Ως αποτέλεσµα της συζήτησης, τόνισε, επαναλαµβάνουµε κάποιες θέσεις αρχής. «Ο άνθρωπος και το περιβάλλον δεν πρέπει να είναι σε σύγκρουση, αλλά σε αρµονία. Είναι γεγονός ότι αριθµός κοινοτήτων αδικούνται, λόγω της γεωγραφίας και των περιορισµών που έχουν σχέση µε την ανάπτυξη, αλλά η αποκατάσταση των δικαιωµάτων τους δεν πρέπει να γίνει σε βάρος του περιβάλλοντος. Προστασία, λοιπόν, του περιβάλλοντος, σεβασµός σε νόµους και συµβάσεις, αειφορία στην ανάπτυξη και σίγουρα ευαισθησία έναντι των δικαιολογηµένων αιτηµάτων των κοινοτήτων που επηρεάζονται», ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, τονίζοντας µάλιστα ότι «δεν θα επιτρέψουµε τα οποιαδήποτε συµφέροντα, ιδιωτικά, πολιτικά ή άλλα, να τεθούν πάνω από την ανάγκη για συνέχιση της προστασίας της περιοχής του Ακάµα».

Την ίδια ώρα, είπε ο κ. Κέττηρος, τα δικαιολογηµένα αιτήµατα µπορούν να αντιµετωπιστούν µε πολλούς τρόπους, µε την αίσθηση του επείγοντος, γιατί οι άνθρωποι όντως επηρεάζονται δυσµενώς. «Γι’ αυτό και πρέπει να βρεθεί η αναγκαία ισορροπία και δεν θεωρούµε ότι µε το υπό εκπόνηση τοπικό σχέδιο υπάρχει αυτή η ισορροπία».

Α. Ατταλίδου: Ανήκουστο να παραγνωρίζονται επιστηµονικές γνωµατεύσεις

Από πλευράς της, η βουλευτής του Κινήµατος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, τόνισε ότι «το εν λόγω σχέδιο δεν εξυπηρετεί τους Κύπριους πολίτες, δεν εξυπηρετεί ούτε τους κατοίκους στις γύρω κοινότητες, εξού και η άρνηση εκ µέρους του κράτους για τη δηµοσιοποίησή του». Αντιθέτως, πρόσθεσε η κα Ατταλίδου, «θα επωφεληθούν κάποιοι µεγαλοεπενδυτές και προκειµένου να βοηθηθούν αυτοί οι λίγοι για να βγάλουν εκατοµµύρια, οι υπεύθυνοι είναι έτοιµοι για όλα. «Επιπλέον, βρισκόµαστε σε προεκλογική περίοδο, και το ερώτηµα που προκύπτει είναι ποιες δεσµεύσεις έχουν γίνει και έναντι ποιων, και επιπροσθέτως, σε ό,τι αφορά τη ∆ηµόσια Υπηρεσία, είναι απαράδεκτο να εκδίδουν εκθέσεις και γνωµατεύσεις και να παραγνωρίζονται µέσω πολιτικών πιέσεων».

Όπως ανέφερε η βουλευτής των Οικολόγων, η ίδια θα περίµενε από την Επιτροπή κατά της Διαφθοράς να ξεκινήσει έρευνα, διότι είναι ανήκουστο µία υπηρεσία να εκδίδει µία γνώµη και µετά να την αποσύρει. «Αυτά γίνονται σε χώρες όπου δεν υπάρχει δικαιοσύνη και ισονοµία», εκτίµησε.

«Εµείς, αλλά και οι πολίτες, δεν έχουµε τις πληροφορίες ούτως ώστε να εκφράσουµε σχετικές απόψεις και µένουµε στο σκοτάδι για ένα τόσο σοβαρό ζήτηµα. Ο υπουργός αποκρύπτει το τι προνοεί το τοπικό σχέδιο Ακάµα, ενώ είναι βέβαιο πως κάποιοι άλλοι έχουν γνώση. Και δυστυχώς, εκείνοι που δεν πρέπει να γνωρίζουν είναι οι πολίτες», υπογράµµισε η κα Ατταλίδου, η οποία, όπως µας πληροφόρησε, ετοιµάζει καταγγελία στον Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χρ. Σαββίδης: Γιατί κρύβονται τόσο καιρό;

Στο ίδιο µήκος κύµατος κινήθηκε και ο βουλευτής του ∆ΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ο οποίος έκανε λόγο για «αναξιοπιστία από πλευράς της κυβέρνησης».

Για να µπορούµε να τοποθετηθούµε σοβαρά, είπε ο κ. Σαββίδης, θα πρέπει επιτέλους να φέρουν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος αυτό το Σχέδιο. «Μέσα από προσωπικές πληροφορίες δεν θα ήταν σωστό να τοποθετηθώ εγώ ή το κόµµα µου για ένα τόσο σοβαρό ζήτηµα. Εδώ τίθεται ζήτηµα αξιοπιστίας της κυβέρνησης, ενώ πρέπει να µας απαντήσουν σε ένα πάρα πολύ σοβαρό ερώτηµα: Γιατί κρύβονται τόσο καιρό και δεν µας δίνουν το σχέδιο; Εµείς ζητούµε και οραµατιζόµαστε την αρµονική συνύπαρξη ανθρώπου και περιβάλλοντος, ενώ δυστυχώς τόσο ο άνθρωπος όσο και το περιβάλλον βρίσκονται σε δεινή θέση», τόνισε καταληκτικά ο βουλευτής του ∆ΗΚΟ.

Χ. Πάζαρος: Κάποιες αναπτύξεις θα ήταν καλές

Ο βουλευτής του ∆ηµοκρατικού Συναγερµού, Χαράλαµπος Πάζαρος, ζήτησε µε τη σειρά του να κατατεθεί το αναθεωρηµένο τοπικό σχέδιο Ακάµα, ευθυγραµµιζόµενος µε την άποψη ότι θα πρέπει να δηµοσιοποιηθεί «για να υπάρχει µία ολοκληρωµένη και πιο καθαρή άποψη για ένα τόσο σοβαρό θέµα». Πάντως, όπως είπε ο κ. Πάζαρος, αν δεν υπάρχει ενώπιον των αρµοδίων ή των Επιτροπών, είναι δύσκολο να παρθεί µία σχετική απόφαση.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την παρέµβαση στο φυσικό τοπίο της Χερσονήσου του Ακάµα, ο βουλευτής του ∆ΗΣΥ βλέπει µε θετικό µάτι τη δηµιουργία πάρκων και αναψυκτηρίων, αφού, όπως ανέφερε, «θα ήταν καλό να γίνει ένα κιόσκι ή ένα πάρκο µε ζώα, για να µπορούν οι οικογένειες να πηγαίνουν και να περνούν πολλές ώρες εκεί και να απολαµβάνουν το τοπίο».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy