Καθοριστικός ο Μάιος για τις προεδρικές εκλογές


-Ο ΔΗΣΥ, στην προσπάθεια να προλάβει τη ρήξη που σιγόβραζε στους κόλπους του, έτρεξε γρήγορα και εξήγγειλε την υποψηφιότητα Αβέρωφ. ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, μετά το αδιέξοδο στο διάλογο μεταξύ τους, θέτουν σε εφαρμογή το σχέδιο Β και στοχεύουν να λάβουν τις αποφάσεις τους μέχρι το τέλος της άνοιξης. Άλλα κόμματα συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις, ενώ κάποια αναλώνονται σε εσωκομματικές προστριβές. Παραμένει όμως για τα κόμματα της αντιπολίτευσης κυρίαρχος ο στόχος της αλλαγής διακυβέρνησης.

-Διχασμένο το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ. Φωνές για υποστήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη, αλλά και φωνές για συνέχιση των διαβουλεύσεων με το ΑΚΕΛ για κοινό υποψήφιο που να εγγυάται την ουσιαστική αλλαγή

 

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Σε αναζήτηση συμμαχιών και κοινών υποψηφίων για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές βρίσκονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μετά το ναυάγιο του διαλόγου μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ τα δύο μεγάλα κόμματα θα συνεχίσουν τις επαφές και τους προβληματισμούς τους, πριν καταλήξουν στις τελικές τους αποφάσεις.

Η μόνη δεδομένη, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, είναι η υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος έχει ξεκινήσει ήδη την προεκλογική εκστρατεία του.

Ωστόσο, πηγές από τον ΔΗΣΥ ανέφεραν στη «Χαραυγή» ότι τα πράγματα δεν είναι ρόδινα για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, αφού διαβλέπει τον κίνδυνο να βρεθεί εκτός δεύτερου γύρου. Υπενθυμίζεται ότι και σε παλαιότερο ρεπορτάζ της «Χαραυγής», πηγές από τον ΔΗΣΥ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο απόσυρσης του Α. Νεοφύτου σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η υποψηφιότητά του δεν αποδίδει τα αναμενόμενα.

Άγνωστες οι θέσεις Χριστοδουλίδη

Στο στρατόπεδο Νίκου Χριστοδουλίδη υπάρχει προβληματισμός για το πότε θα εξαγγελθεί η υποψηφιότητά του. Πηγές από τον κύκλο του τέως υπουργού, όπως ανέφεραν στη «Χαραυγή», εκτιμούν ότι κερδίζουν ένα σημαντικό ποσοστό από τον ΔΗΣΥ, αλλά βρίσκονται στην αναμονή στήριξης και από κάποιο κόμμα με πιο μεγάλη πιθανότητα τη στήριξη από το ΔΗΚΟ και ενδεχομένως από τη ΔΗΠΑ ή την ΕΔΕΚ. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ δεν φαίνεται να ευνοεί υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη…

Πρόβλημα αποτελεί το ότι είναι άγνωστες οι θέσεις Χριστοδουλίδη, αν υπάρχουν, σε όλα τα καίρια ζητήματα που απασχολούν την Κύπρο. Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι είναι σοβαρό αρνητικό στοιχείο το ότι ο Ν. Χριστοδουλίδης δεν έχει γνωστοποιήσει μέχρι σήμερα καμία θέση του όσον αφορά το Κυπριακό, την οικονομία και τα κοινωνικά θέματα. Το «καλό παιδί», ανέφερε χαρακτηριστικά γνωστός εκλογολόγος, δεν αρκεί για να κυβερνήσει κάποιος τη χώρα.

Το δεύτερο αρνητικό δεδομένο, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι το πώς θα κατορθώσει ο κ. Χριστοδουλίδης να απεκδυθεί την ευθύνη που φέρει ιδιαίτερα για την κατάσταση στο Κυπριακό, αφού ήταν το δεξί χέρι του Ν. Αναστασιάδη και ακόμα παραμένει μέλος του ΔΗΣΥ. Πέραν, βέβαια, των προβλημάτων που προέκυψαν με τα «χρυσά διαβατήρια» και ευρύτερα της διαφθοράς, τις πολιτικές λιτότητας, τα περιστατικά αυταρχισμού κ.α.

Εμμένει στο στόχο της αλλαγής το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του μετά το ναυάγιο του διαλόγου με το ΔΗΚΟ τονίζει ότι δεν γκρεμίζει τις γέφυρες με το δεύτερο μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης. Το ΑΚΕΛ επιμένει στο στόχο του για μια προοδευτική αλλαγή στον τόπο και στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης με φιλολαϊκό πρόσημο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζει τις προσπάθειές του και μέσα στις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσει επαφές με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΕΔΕΚ, Οικολόγους και ΔΗΠΑ), αλλά και με τις κοινωνικές δυνάμεις που πιστεύουν στην προοδευτική αλλαγή.

Με βάση την απόφαση της Κ.Ε. του, το ΑΚΕΛ θα συγκαλέσει, αμέσως μετά το Πάσχα, και τα συλλογικά όργανα του κόμματος για να αξιολογηθεί η πρώτη φάση και στη συνέχεια θα συνέλθουν εκ νέου οι κομματικές ομάδες βάσης.

Σε ό,τι αφορά την αποτυχία σύμπηξης συνεργασίας με το ΔΗΚΟ, πηγές του ΑΚΕΛ τονίζουν ότι παρά την ειλικρίνεια των προθέσεων και από τις δύο πλευρές, ο κυριότερος λόγος της μη επίτευξης συμφωνίας ήταν το πρόσωπο του υποψηφίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας το ΔΗΚΟ επέμενε στην υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου ή άλλου ηγετικού στελέχους του, με το ΑΚΕΛ να εισηγείται εναλλακτικές προτάσεις για υποψήφιο ευρύτερης και κοινής αποδοχής που δεν θα προέρχεται από την ηγετική πυραμίδα των δύο κομμάτων.

ΔΗΚΟ: Νικόλας ή Χριστοδουλίδης

Σε ό,τι αφορά το ΔΗΚΟ, πηγές του κόμματος ανέφεραν στη «Χαραυγή» ότι μετά το ναυάγιο με το ΑΚΕΛ, δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια: Η υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος Ν. Παπαδόπουλου ή η στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου και της Γραμματείας την περασμένη Δευτέρα, το σενάριο στήριξης της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη είχε τη στήριξη αρκετών μελών του Εκτελεστικού Γραφείου. Ανάμεσα στα στελέχη που υποστήριξαν υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη ήταν ο γ.γ. του κόμματος, Άθως Αντωνιάδης, καθώς και ο βουλευτής Χρίστος Σενέκης. Παράλληλα, όμως, μεγάλος αριθμός μελών του Ε.Γ. του ΔΗΚΟ επέμεινε σε συνέχιση των επαφών με το ΑΚΕΛ με τη συζήτηση κι άλλων ονομάτων πλην του ονόματος του προέδρου του κόμματος. Ανάμεσα σε αυτούς που τοποθετήθηκαν υπέρ αυτής της πρότασης ήταν η αναπληρώτρια πρόεδρος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, οι δύο εκ των τριών αντιπροέδρων, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πανίκος Λεωνίδου.

Υπήρξε και μια ομάδα στελεχών, η οποία υποστήριξε την αυτόνομη κάθοδο, ενώ ένας πολύ μικρός αριθμός ζήτησε να συζητηθεί στήριξη στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ από τον πρώτο γύρο.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, στήριξε πρόταση του Χρύση Παντελίδη, αντανάκλαση της οποίας ήταν και η ανακοίνωση του Ε.Γ. για συνέχιση της διερεύνησης του ενδεχόμενου συνεργασίας με άλλα κόμματα και ανεξάρτητους υποψηφίους.

Σημειώνεται πάντως ότι ούτε στη Γραμματεία του ΔΗΚΟ υπάρχει ομοφωνία για στήριξη Ν. Χριστοδουλίδη διότι, όπως υποστηρίζουν, μια τέτοια υποστήριξη αναιρεί την απόφαση για μη συνεργασία με τον ΔΗΣΥ. Κι αυτό αφού ο Ν. Χριστοδουλίδης είναι ενταγμένος στον ΔΗΣΥ και αποτελούσε μέχρι πρόσφατα το βραχίονα της πολιτικής Αναστασιάδη στο Κυπριακό με την οποία διαφωνεί το ΔΗΚΟ.

Απέρριψε πρόταση ο Μάρκος Κυπριανού

Στις επαφές μεταξύ Στέφανου Στεφάνου και Νικόλα Παπαδόπουλου δεν συζητήθηκαν θεματικές ενότητες, αλλά μόνο ονόματα πιθανών υποψηφίων και αυτός ήταν ο σκόπελος που δεν υπερπηδήθηκε. Το μεν ΑΚΕΛ ήταν δεσμευμένο από την απόφαση της Κ.Ε. ότι ο υποψήφιος δεν έπρεπε να προέρχεται από τις ηγεσίες των δύο κομμάτων, το δε ΔΗΚΟ επέμενε στην απόφασή του για υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου.

Στις συναντήσεις Στεφάνου – Παπαδόπουλου υπήρξε αρχικά σύγκλιση στο όνομα του πρώην Υπουργού Εξωτερικών και πρώην αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΚΟ, Μάρκου Κυπριανού. Έγινε, μάλιστα, και συνάντηση Νικόλα και Στέφανου με τον Μάρκο Κυπριανού, ο τελευταίος όμως απέρριψε την πρόταση.

Σημειώνεται ότι στελέχη των δύο κομμάτων φαίνεται να προβλημάτιζε στο αρχικό στάδιο και το όνομα του πρώην Υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη, αλλά εγκαταλείφθηκε νωρίς. Σκέψεις φαίνεται να έγιναν από στελέχη του ΔΗΚΟ και για πιθανή υποψηφιότητα της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, οι όποιες όμως κινήσεις σταμάτησαν εν τη γενέσει τους.

ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, ΔΗΠΑ

Στην ΕΔΕΚ δεν υπάρχει ακόμα κάτι συγκεκριμένο, ανέφερε στη «Χαραυγή» πηγή του κόμματος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν τρία ενδεχόμενα: α) αυτόνομη κάθοδος, κάτι που μάλλον απορρίπτεται, β) στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη και γ) στήριξη Νικόλα Παπαδόπουλου.

Στο στρατόπεδο των Οικολόγων βρίσκονται σε αναμονή, μετά και το ναυάγιο των συζητήσεων μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Θα συνεχιστούν οι επαφές με κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΕΛΑΜ και θα συγκαλέσουν εκ νέου την Κ.Ε. του Κινήματος για να λάβουν τελικές αποφάσεις. Εκτιμούν ωστόσο ότι είναι δύσκολη η προοπτική μιας συνεργασίας μετά τον τερματισμό του διαλόγου μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης και δεν αποκλείουν την αυτόνομη κάθοδο. Πάντως εξακολουθούν να αποκλείουν συνεργασία με τον ΔΗΣΥ, ενώ θεωρούν πολύ δύσκολη την υποστήριξη Ν. Χριστοδουλίδη.

Θολό είναι και το τοπίο στη ΔΗ.ΠΑ. στελέχη της οποίας αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΔΗΣΥ ή ακόμα και με τον Ν. Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.