Καθοριστικός ο ρόλος Τουρκίας μετεκλογικά είπε ο Ν.Παπαδόπουλος στον Στιούαρτ

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, συνοδευόμενος απο την Αναπληρώτρια Πρόεδρο Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, τον Αντιπρόεδρο Μιχάλη Δαμιανό και τον βουλευτή Λευκωσίας Χρύση Παντελίδη, είχε συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.

Την πρωτοβουλία του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο της Τουρκίας στην επιδιωκόμενη κινητικότητα μετά τις εκλογές στη χώρα, ανέδειξε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κατά τη συνάντησή του την Παρασκευή με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Αναπληρώτριας Πρόεδρο Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ο Αντιπρόεδρος Μιχάλης Δαμιανός και ο βουλευτής Λευκωσίας Χρύσης Παντελίδης.

Στη συνάντηση, όπως αναφέρεται, ο κ. Παπαδόπουλος ανέπτυξε στον κ. Στιούαρτ το σκεπτικό της πρότασης του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και διεκδίκησης λύσης του Κυπριακού, τονίζοντας ότι το ΔΗΚΟ στηρίζει ανεπιφύλακτα αυτή την πρόταση.

Συζητήθηκε επίσης ο απολύτως καθοριστικός ρόλος της Τουρκίας στο Κυπριακό, μετά και τις πρόσφατες εκλογές στη χώρα, σε ό,τι αφορά την επιδιωκόμενη κινητικότητα, καθώς και η οικονομική, δημογραφική και ενεργειακή χειραγώγηση της τ/κ κοινότητας από την Άγκυρα, όπως και οι μεθοδεύσεις της για αφομοίωση των κατεχόμενων εδαφών.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επισήμανε επίσης στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ, την αλλαγή του τουρκικού αφηγήματος μετά την ανάδειξη Τατάρ στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας, που πλέον στοχεύει απροκάλυπτα σε λύση δύο κρατών, η οποία είναι απαράδεκτη, εκτός συμφωνημένης βάσης και μη αποδεκτή.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ήγειρε το ζήτημα των τουρκικών επεκτατικών παρανομιών στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ενώ αναφέρθηκε και στις συστηματικές προκλήσεις Τούρκων στρατιωτών εις βάρος Ε/κ γεωργών στη Δένεια.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι υπάρχει περιθώριο συζήτησης, πάντα στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και νοουμένου ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνεται με τρόπο που να αναβαθμίζεται το ψευδοκράτος. Επί τούτου, ο βουλευτής Λευκωσίας Χρύσης Παντελίδης ανέδειξε το σοβαρό πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των επιχειρήσεων στις ελεύθερες περιοχές εξαιτίας παραβιάσεων του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy