Καθυστερεί η δεύτερη φάση του παραλιακού πεζόδρομου Περβολιών

Η Πολεοδομία πετά την «μπάλα» στο Κοινοτικό Συμβούλιο

 

Άγνωστο είναι πότε θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του παραλιακού πεζόδρομου Περβολιών μετά από επιπλοκές που παρουσιάστηκαν στις διαδικασίες. Όπως προκύπτει από απαντητική επιστολή του αρμόδιου υπουργού σε σχετικές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, η βασική επιπλοκή είναι η αδυναμία ή άρνηση του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως να υλοποιήσει το έργο. Για την ακρίβεια, ενώ τα σχέδια είναι έτοιμα, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ενημέρωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο ότι δεν μπορεί ν’ αναλάβει την υλοποίηση του έργου πετώντας την… μπάλα στην Τοπική Αρχή.

Συγκεκριμένα, η Πολεοδομία πληροφόρησε γραπτώς την Κοινοτική Αρχή Περβολιών ότι αδυνατεί ν’ αναλάβει ως Αναθέτουσα Αρχή λόγω πολλών άλλων ώριμων πολεοδομικών έργων και υποστελέχωσης του Τμήματος, καλώντας ταυτόχρονα το Κοινοτικό Συμβούλιο να αναζητήσει άλλους τρόπους υλοποίησης του έργου σε συνεννόηση με την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας.


Με αυτά τα δεδομένα, η κατασκευή της δεύτερης φάσης έχει παγώσει αφού υπάρχει θέμα και με τη χρηματοδότηση και μάλιστα πολύ σοβαρό.  Οι κατασκευαστικές εργασίες υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί από την Τοπική Αρχή, όπως έχει ξεκαθαριστεί προς την Πολεοδομία σε σχετικές συναντήσεις. Το Κοινοτικό Συμβούλιο ενημέρωσε ότι διαθέτει ποσό 600 χιλιάδων ευρώ στο ταμείο το οποίο δημιουργήθηκε με λεφτά των ιδιοκτητών ακινήτων στην περιοχή, αλλά από κει και πέρα δεν διαθέτει τους πόρους για να χρηματοδοτήσει τη δαπάνη.

Το έργο αποτελεί επέκταση της πρώτης φάσης που έχει ολοκληρωθεί, ξεκινώντας από το Φάρο των Περβολιών και φτάνοντας μέχρι το Δημοσιογραφικό Χωριό. Το αποτέλεσμα είναι όντως εντυπωσιακό με πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο, φωτισμό, περίπτερα και άλλες διευκολύνσεις σε μια περιοχή η οποία προσφέρει μαγευτικές εικόνες. Όπως φαίνεται όμως, η δεύτερη φάση η οποία θα φτάσει το αναμορφωμένο παραλιακό μέτωπο μέχρι το Μενεού θα αργήσει να ξεκινήσει εάν δεν λυθούν άμεσα τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Όπως συνάγεται από γραπτή απάντηση του αρμόδιου υπουργού σε ερωτήσεις βουλευτών, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως έχει μεταθέσει πλήρως την ευθύνη στο Κοινοτικό Συμβούλιο το οποίο, όπως σημειώνεται, κλήθηκε να διαβουλευτεί με την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας για το ενδεχόμενο προώθησης της διαδικασίας προκήρυξης προσφορών, καθώς και κατασκευής του έργου, είτε από το Κοινοτικό Συμβούλιο, είτε από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας.

Το θέμα εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Περβολιών, υπό την προεδρία του Επάρχου Λάρνακας, στην οποία παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Στη βάση των όσων συζητήθηκαν, η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας έχει αποταθεί στον διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως με σχετικές εισηγήσεις ως προς τον τρόπο προώθησης της διαδικασίας υλοποίησης του έργου και αναμένει ενημέρωση.


Σε αντίθεση με τα Περβόλια, στην Ορόκλινη έγινε κατορθωτό έστω μετά από πολλή καθυστέρηση να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση του παραλιακού πεζόδρομου, η οποία εκτείνεται από το εστιατόριο Mer Blue μέχρι το ξενοδοχείο Le Bay. Από την πρώτη μέρα της ολοκλήρωσής του, το μονοπάτι σφύζει από ζωή από ντόπιους και επισκέπτες που απολαμβάνουν τον περίπατό τους δίπλα στη θάλασσα. Η πρώτη φάση του πεζόδρομου ξεκινά από τα όρια με την Πύλα και φτάνει μέχρι το εστιατόριο Mer Blue.

Η τρίτη φάση του έργου θα ξεκινήσει από το ξενοδοχείο Le Bay και θα φτάσει μέχρι τα δημοτικά όρια της Λάρνακας.

 

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.