Καθυστερεί κι άλλο η μετακόμιση των εταιρειών υγραερίου

Για άλλη μια φορά αποδεικνύονται ανέφικτα τα χρονοδιαγράμματα σχετικά με τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό. 

Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, αποκάλυψε με χθεσινές του δηλώσεις ότι η διαδικασία βγαίνει και πάλι εκτός χρονοδιαγράμματος και η μετακόμιση μετατίθεται πέραν του Νοεμβρίου, όπως είχε εκτιμηθεί το καλοκαίρι. Αιτία, σύμφωνα με τον κ. Βύρα, είναι καθυστερήσεις στην παραλαβή υλικών που είναι απαραίτητα για την κατασκευή του τερματικού της κοινοπραξίας VLPG Plant Ltd στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό.

Το περασμένο καλοκαίρι, μετά τη διευθέτηση των τελευταίων εκκρεμμοτήτων που σχετίζονται με τη διαδικασία μεταφοράς των εργασιών των τεσσάρων εταιρειών υγραερίου, είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι οι εργασίες στη Λάρνακα θα τερματιστούν το Νοέμβριο. Κάτι τέτοιο, αποδεικνύεται όμως ανέφικτο και πλέον, η μετακόμιση παίρνει παράταση μερικών μηνών και τοποθετείται χρονικά εντός του 2022.

Οι τέσσερις εταιρείες (Πετρολίνα, Σύνεργκαζ, Ίντεργκαζ και ΕΚΟ) θα μεταφερθούν στο ιδιόκτητο τερματικό που κατασκευάζει η κοινοπραξία VLPG Plant Ltd στις δραστηριότητες της οποίας, περιλαμβάνονται όλες οι φάσεις διακίνησης υγραερίου, με ιδιόκτητες υποδομές εκφόρτωσης δεξαμενόπλοιων, αποθήκευση καθώς και διανομή στην αγορά μέσω βυτιοφόρων υγραερίου. Επίσης, η κοινοπραξία θα διαχειριστεί την εμφιάλωση και συντήρηση των φιαλών υγραερίου που θα διατίθενται από τις εταιρείες εμπορίας.

Η VLPG Plant Ltd. έχει αναλάβει την κατασκευή της νέας μονάδας υγραερίου στο Βασιλικό, που με την επέκτασή της προβλέπεται ότι θα διαχειρίζεται περίπου 32.000 μετρικούς τόνους χύμα υγραερίου και περίπου 24.000 μετρικούς τόνους εμφιαλωμένου υγραερίου σε ετήσια βάση.

Τάσος Περδίος

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.