Καθυστέρησε το νομοσχέδιο με τα πακέτα στήριξης η κυβέρνηση για να τα βρει με «κάποια» κόμματα

Δεν υπάρχει οποιαδήποτε προαπόφαση και πρέπει να βρεθεί κοινή συνισταμένη αναφορικά με το πακέτο στήριξης της οικονομίας ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ τόνισε ότι στόχος είναι να γίνουν εκείνες οι τροποποιήσεις από την κυβέρνηση και αν χρειάζονται να υπάρξουν τροπολογίες από τα κόμματα για να ολοκληρωθεί η συζήτηση το συντομότερο δυνατό και να οδηγηθεί το νομοσχέδιο ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση. Ο κ Βότσης είπε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής εντόπισαν 69 σημεία τριβής και ερωτήματα, σημειώνοντας ωστόσο ότι 5-6 σημεία έχουν ενσωματωθεί στο κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Επίσης είπε ότι δυο βασικές φόρμουλες στις οποίες πρέπει να βρεθεί κοινή συνισταμένη είναι το θέμα του ελέγχου με την παρουσία του Γενικού Ελεγκτή ως παρατηρητή και το ύψος του δανείου. Σημείωσε ακόμα ότι το ποσό που θα δοθεί με εξασφαλίσεις είναι αυξημένο. Υπέδειξε ότι θα πρέπει να δοθεί στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τη μορφή χορηγίας προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει μέσα από το Υπουργείο Εργασίας.


Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα συνέλθει εκ νέου την Πέμπτη στις 4 το απόγευμα ενώ η Ολομέλεια του σώματος θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Δημητρίου: Εγκληματική η καθυστέρηση

Η οποιαδήποτε καθυστέρηση στα εργαλεία που δίνει η ΕΕ για στήριξη της οικονομίας καταντά εγκληματική ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, σημειώνοντας ότι το οξυγόνο για τις επιχειρήσεις αρχίζει να τελειώνει. Ο Δημήτρης Δημητρίου σημείωσε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι πρέπει να ενισχυθεί η επιχειρηματική οικονομική δραστηριότητα και όχι να βρίσκουμε προφάσεις εν αμαρτίαις. Επίσης έκανε λόγο για εγγυήσεις και όχι δανειοδότηση.

Παράλληλα, ο κ. Δημητρίου χαρακτήρισε άτοπη την επιλεκτική όπως ισχυρίστηκε προσέγγιση του ΑΚΕΛ να παίρνει παραδείγματα από άλλες χώρες και να εμφανίζει ότι το πακέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το χειρότερο.


Στεφάνου: Καθυστέρησαν για να τα βρουν με κάποια κόμματα

Αυτοί που καθυστέρησαν είναι οι του Υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με το πακέτο στήριξης της οικονομίας ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ.

Ο Στέφανος Στεφάνου επισήμανε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι ο λόγος που καθυστέρησε η κυβέρνηση για να επανέλθει με τροποποιημένο νομοσχέδιο ήταν για να τα βρει με κάποια κόμματα και να υπάρχει συναίνεση προκειμένου να εγκριθεί το νομοσχέδιο.

Πρόσθεσε ότι οι κυβερνώντες απέσυραν το νομοσχέδιο μετά που δεν υπήρξε κοινοβουλευτική πλειοψηφία και έκανε περισσότερο από 1,5 μήνα για να επανέλθει, χωρίς να υπάρξει διαβούλευση με το ΑΚΕΛ. Ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να πιέσει τα πράγματα για να υπάρξει δανεισμός στις τράπεζες.


Υπογράμμισε ακόμα ότι αυτό που έχει ανάγκη η μικρομεσαία επιχείρηση είναι στήριξη αλλά και δανεισμό που θα είναι ορθολογικός. Τόνισε ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι υπερδανεισμένες και ιδιοκτήτες θα αναγκαστούν να ξαναβάλουν υποθήκη περιουσίες που έχουν ή ήδη υποθηκευμένες περιουσίες. Όπως είπε ο δανεισμός δεν προσφέρεται ως βασικό εργαλείο για στήριξη των επιχειρήσεων.
Επίσης, ανέφερε ότι εναπόκειται στις τράπεζες να αποφασίζουν το ποιος θα δανειστεί και πόσα, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο προκαλεί ελλείμματα διαφάνειας και εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Παράλληλα, ο κ. Στεφάνου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντέγραψε στα πάντα την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Επίσης υπέδειξε ότι μπορεί να διοχετευτεί ρευστότητα από τα ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων.

Το ΑΚΕΛ θα καταθέσει συγκεκριμένες τροπολογίες με στόχο τον έλεγχο των τραπεζών και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.