Καθυστέρηση καταβολής επιδομάτων: «Η αδυναμία της κυβέρνησης οδηγεί σε οικονομική ασφυξία χιλιάδες κόσμου»

Σε οικονομική ασφυξία οδηγεί χιλιάδες κόσμου, η αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει λύση στην καταβολή επιδομάτων και συντάξεων από το ΤΚΑ, τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς.

Ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι άνεργοι, άτομα που ασθενούν, νέες μητέρες και συνταξιούχοι, παραμένουν για μήνες χωρίς εισόδημα και πόρους επιβίωσης, αφού τα επιδόματα και οι συντάξεις που δικαιούνται δεν τους καταβάλλονται στο χρόνο που πρέπει.

Δυστυχώς, τόνισε ο κ. Καυκαλιάς, οι κυβερνώντες πέραν της παραδοχής για το μέγεθος του προβλήματος και της πεποίθησης που εκφράζουν ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί όταν και εφόσον προχωρήσει η μηχανογράφηση των αιτήσεων για παροχή επιδομάτων και συντάξεων, δεν έπραξαν κάτι ουσιαστικό για επίλυση του προβλήματος.

Κάλεσε την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος, να σεβαστεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να δώσει λύσεις. Ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τα αντανακλαστικά της για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και σε μερικές εισηγήσεις όπως η προκαταβολή ενός κατώτατου ποσού στους δικαιούχους επιδομάτων σύνταξης, η λειτουργία ειδικού πλαισίου για τα επιδόματα ασθενείας που συνδέονται με τον κορωνοϊό, η απλοποίηση διαδικασιών, η ενίσχυση υπηρεσίας με προσωπικό και η λειτουργία αποτελεσματικού τηλεφωνικού κέντρου.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι δικαιολογίες για καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων από πλευράς κυβέρνησης αποδίδονται στον αυξημένο όγκο αιτημάτων που καλείται να διαχειριστεί λόγω και της κατάστασης με την πανδημία.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλάς υποστήριξε ότι είναι διαχρονικό πρόβλημα.

Ανέφερε επίσης ότι η λύση είναι ο εκσυγχρονισμός και να υπάρξει αυτοματοποίηση συστημάτων προκειμένου να καταβάλλονται τα επιδόματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.