Καθυστέρηση μιας ώρας στην έναρξη του Eurogroup, ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος του Προέδρου  Σεντένο, Λουίς Ρέγκο. Η τηλεδιάσκεψη θα αρχίσει στις 18:00, ώρα Βρυξελλών. Ο Εκπρόσωπος ενημέρωσε τον Τύπο πως εντείνονται οι επαφές μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών.

Το Eurogroup άρχισε τη συνεδρίασή την περασμένη Τρίτη και διέκοψε τα ξημερώματα της Τετάρτης, έχοντας ολοκληρώσει μεγάλο κομμάτι των σχεδιαζόμενων αποφάσεων, αλλά χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία σε όλα τα θέματα.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της επιδότησης εργασίας (πρόγραμμα SURE 100 δισ.Ευρώ) έχει συμφωνηθεί οριστικά – μετά την απαραίτητη προσθήκη της ρήτρας πως είναι προσωρινό και θα αποσυρθεί, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα 200 δισ.Ευρώ της επενδυτικής παρέμβασης μέσω της ΕΤΕπ. Αντίθετα, οι Υπουργοί χρειάστηκε να συζητήσουν εκτενώς το πώς θα προσδιοριστεί στο κείμενο ο τρόπος με τον οποίον τα Κράτη που θα έχουν λάβει δάνεια από τον ESM θα επιστρέψουν σε υγιή δημόσια οικονομικά, όταν ο στόχος της ανάκαμψης θα έχει επιτευχθεί. Η συζήτηση αφορούσε τη γλώσσα περισσότερο από την ουσία. Συγκεκριμένα η Ιταλία ζητούσε να μην υπάρχει καμία αναφορά σε όρους και δημοσιονομική προσαρμογή και η Ολλανδία ζητούσε να υπάρχει και μάλιστα με συγκεκριμένο τρόπο. Παρά τη σύγκλιση που επετεύχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας, στις 8 το πρωί δεν επήλθε συμφωνία και η συνεδρίαση διεκόπη.

Επιπλέον και πάλι σε όρους φραστικής διατύπωσης, δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα η αναφορά στην γαλλική πρόταση για ένα ταμείο αντιμετώπισης της επικείμενης ύφεσης. Πρόκειται για ένα τέταρτο στοιχείο (πέραν του προγράμματος SURE, των επενδύσεων της ΕΤΕΠ και των δανείων του ESM). Oι Υπουργοί δε συζήτησαν όρους και λεπτομέρειες λειτουργία του νέου ταμείου, αλλά συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει αναφορά στο τελικό κείμενο. Η γλωσσική αποτύπωση της πρότασης παραμένει ζητούμενο.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν καταλήξει σε συμβιβαστική διατύπωση και στα δύο ανοικτά θέματα και μένει να προσχωρήσουν στη συμφωνία η Ιταλία και η Ολλανδία, εξ ου και οι προπαρασκευαστικές επαφές.