«Κάτι θετικό» προσδοκούν τα Ηνωμένα Έθνη

Κρέμονται… όλοι από τη συνάντηση Αναστασιάδη-Τατάρ στις 3 Νοεμβρίου

Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται τα Ηνωμένα Έθνη, ο ΓΓ του Οργανισμού και η ειδική απεσταλμένη του, Τζέιν Χολ Λουτ, για το αν, πότε και πώς θα εκδηλώσει την πρωτοβουλία του ο κ. Γκουτέρες να συγκαλέσει πενταμερή διάσκεψη για να ανοίξει ο δρόμος επανάληψης των συνομιλιών για το Κυπριακό από ‘κεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Όλοι αναμένουν αν θα βγει κάτι θετικό από τη «συνάντηση γνωριμίας» μεταξύ των δύο ηγετών, την οποία ζήτησε ο κ. Αναστασιάδης αμέσως μετά την «εκλογή» Τατάρ στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας και επιβεβαιώθηκε προχθές από την κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ότι θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στην οικία της στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να προχωρήσουν στη διαδικασία για πρόσκληση πενταμερούς, όπως ήταν και η δέσμευση του κ. Γκουτέρες στη δήλωση της 25ης Νοεμβρίου στο Βερολίνο, σύμφωνα με πληροφορίες μας από τη Ν. Υόρκη, αλλά θέλουν «να πατούν γερά» σε πρόσφορο έδαφος. Κάτι που με βάση τις τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια αλλά και τις δημόσιες δηλώσεις Ερντογάν – Τατάρ για συζήτηση «εναλλακτικών λύσεων» και ότι «το παραμύθι της ομοσπονδίας τέλειωσε» δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή. Αντίθετα το κλίμα έγινε ακόμα πιο βαρύ με την πρόκληση Ερντογάν ότι θα γιορτάσει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου με πικνίκ… στα Βαρώσια. Η «εκλογή» Τατάρ, τον οποίον οι αναλυτές θεωρούν ότι θα υπακούσει τυφλά στα κελεύσματα της Άγκυρας, άλλαξε άρδην τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι τις 18 Οκτωβρίου όταν χάθηκε η ελπίδα να παραμείνει στη διαχείριση του Κυπριακού ο ηγέτης και οι πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν και εργάζονται για την Ομοσπονδία, κόντρα στις επιδιώξεις της Τουρκίας.

Η μέχρι πρότινος ιδέα των Ην. Εθνών ήταν να υπάρξει κάποια προετοιμασία με τη βοήθεια της κας Λουτ και μόλις είναι ώριμα τα πράγματα να καλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ σε διαδικαστική συνάντηση 5+1.

Τώρα τα μάτια και τα αφτιά των Ην. Εθνών είναι στραμμένα στη συνάντηση της 3ης Νοεμβρίου, από την οποία και η ε/κ πλευρά, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κυρ. Κούσιο, ευελπιστεί ότι «θα δημιουργηθεί ένα κλίμα το οποίο θα είναι υποβοηθητικό για τις περαιτέρω επαφές τους και τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού». Το ερώτημα είναι αν κρύβει άσο στο μανίκι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για να αλλάξει άρδην το βαρύ κλίμα που επικρατεί για να υποχρεώσει τον κ. Τατάρ να ακολουθήσει τις αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ για λύση ΔΔΟ ή θα πετύχει «διαφυγή» από το συμφωνημένο πλαίσιο με «εναλλακτικές ιδέες», όπως ανέφερε στο παρελθόν μιλώντας για αποκεντρωμένη ομοσπονδία…

Να υπενθυμίσουμε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων μέχρι και τη συνάντηση του Βερολίνου πριν έναν ακριβώς χρόνο είχαν διαβεβαιώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι παραμένουν προσηλωμένοι «στην Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, σε προηγούμενες συγκλίσεις και στο πλαίσιο των έξι σημείων που παρουσίασα στις 30 Ιουνίου του 2017 με στόχο την επίτευξη μιας στρατηγικής συμφωνίας που θα ανοίξει το δρόμο για μια συνολική διευθέτηση». Και οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τη δήλωση Γκουτέρες, «χαιρέτισαν την εμπλοκή μου και μου επαναβεβαίωσαν την προσήλωση και την αποφασιστικότητά τους να πετύχουν μια λύση στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως προνοείται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας περιλαμβανομένης της παραγράφου 4 του ψηφίσματος 716 του 1991». Άρα, ένας άσος στο μανίκι θα ήταν η πολιτική ισότητα, την οποία και η Τουρκία, μέχρι πρότινος, απαιτούσε ως προϋπόθεση για επιστροφή στις συνομιλίες από ‘κεί που έμειναν…

Νίκη Κουλέρμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy