Κατήγγειλε τις τουρκικές παραβιάσεις στον Γκουτέρες ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ

Με αναφορές στην παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα τον Ιούλιο και στις ανακοινώσεις που έγιναν κατά τη διάρκειά της σε σχέση με τα Βαρώσια από τουρκικής πλευράς, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, με επιστολή του ημερομηνίας 6 Αυγούστου 2021 προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατήγγειλε τις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που σημειώθηκαν κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Οι παραβιάσεις καταγράφονται σε τέσσερα παραρτήματα που επισυνάπτονται στην επιστολή.

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου υπογραμμίζει πως το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να υποστηρίξει τα ψηφίσματά του και να διασφαλίσει πως έχουν νόημα, “διαφορετικά διακινδυνεύουμε να υποσκάψουμε την αξιοπιστία του διεθνούς συστήματος”. Ακόμη αναφέρει πως η τουρκική αντίληψη για την “πραγματικότητα” στην Κύπρο που οδήγησε την άτυπη συνάντηση 5+1 για την Κύπρο στις 27-29 Απριλίου 2021 σε ένα τέλος χωρίς κατάληξη συνεχίζεται αδιάπτωτη.

Όπως αναφέρει ο κ. Χατζηχρυσάνθου στην επιστολή του προς τον κ. Γκουτέρες κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψής του στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου στις 20 Ιουλίου 2021, ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε το αίτημά του για “αναγνώριση δυο κρατών στην Κύπρο” σε κατάφωρη αντίφαση με τις πρόνοιες των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και του υφιστάμενου όγκου εργασίας.

Είναι προφανές ότι, σύμφωνα με την Τουρκία, οι λεγόμενες “πραγματικότητες επί του εδάφους” είναι κατ` ακρίβεια η κατάσταση που αυτή δημιούργησε στην Κύπρο μέσω της χρήσης βίας, κατά παράβαση του Άρθρου 2 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και η στρατιωτική κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισημαίνει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου.

Σημειώνει πως η Τουρκία απαιτεί όπως η διεθνής κοινότητα αναγνωρίσει αλλαγές που δημιουργήθηκαν μέσω της επιθετικότητας, σύμφωνα με το ανενεργό δόγμα του δικαιώματος της κατάκτησης, και διακηρύττει ανοικτά ότι θα συνεχίσει να παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, παραγνωρίζοντας πλήρως το Άρθρο 25 του Χάρτη.

Παράλληλα υπογραμμίζει πως το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να υποστηρίξει τα ψηφίσματά του και να διασφαλίσει πως έχουν νόημα, “διαφορετικά διακινδυνεύουμε να υποσκάψουμε την αξιοπιστία του διεθνούς συστήματος”.

Ακόμη αναφέρει πως “παρόλα τα εμπόδια, παραμένουμε δεσμευμένοι σε μια διευθέτηση στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ”.

Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε ενθαρρυμένοι από το μήνυμά σας για επιμονή και αποφασιστικότητα σε σχέση με τις προσπάθειες για επανέναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων όπως εκφράστηκε στις τελευταίες σας εκθέσεις προς το Συμβούλιο, σημειώνει απευθυνόμενος στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου επισημαίνει πως η Τουρκία συνεχίζει να παρενοχλεί συστηματικά πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη εντός το FIR Λευκωσίας με ραδιοκλήσεις.

Ακόμη αναφέρει πως η Τουρκία έδωσε οδηγίες στο αποσχιστικό καθεστώς που έχει δημιουργήσει στην περιοχή της Κύπρου που βρίσκεται υπό την παράνομη στρατιωτική κατοχή της να εκδώσει έξι λεγόμενες “ειδοποιήσεις προς αεροπόρους” σε σχέση με ασκήσεις που έγιναν από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Σημειώνει πως αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας στοχεύουν ξεκάθαρα στην υπόσκαψη της κυριαρχίας της Τουρκίας, στην εδραίωση της συνεχιζόμενης ντε φάκτο διαίρεσης του νησιού και σε μια προσπάθεια αναβάθμισης του καθεστώτος του αποσχιστικού καθεστώτος μέσω της ισχυριζόμενης ύπαρξης ενός ξεχωριστού εναέριου χώρου πάνω από το κατεχόμενο έδαφος της Κύπρου.

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου επισημαίνει πως όπως προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σε διάφορα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και κυρίως στα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984) υπάρχει μόνο ένα κυπριακό κράτος, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, και συνεπώς, για τον ICAO, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος υπεύθυνο για την παροχή υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας εντός το FIR Λευκωσίας στην ολότητά του, και για την έκδοση αεροναυτικής πληροφόρησης σε σχέση με αυτό το FIR.

Ακόμη αναφέρει πως τα αεροδρόμια που βρίσκονται στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου και ο λεγόμενος “εναέριος χώρος Ercan” ή οι λεγόμενες “υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας Ercan” και οι λεγόμενες μονάδες “κυκλοφορίας εναέριου ελέγχου” είναι παράνομα και ως εκ τούτου η δραστηριότητά τους είναι άκυρη και δεν λαμβάνονται υπόψη επιχειρησιακά από τη διεθνή κοινότητα αεροναυτικής και πολιτικής αεροπορίας.

Η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και η συνεχής περιφρόνηση από αυτήν του διεθνούς δικαίου, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας έφθασε σε νέα ύψη τον Ιούλιο του 2021, θέτοντας σε περαιτέρω κίνδυνο τα ήδη παραβιασμένα δικαιώματα των νόμιμων κατοίκων των Βαρωσίων και πλήττοντας σοβαρά τις προοπτικές για μια διευθέτηση του Κυπριακού, σημειώνει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει, ο Τούρκος Πρόεδρος αγνόησε κατάφωρα την ξεκάθαρη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου 2020, καθώς και τις σχετικές προειδοποιήσεις από τους διεθνείς παίκτες, περιλαμβανομένης της ΕΕ, και στις 20 Ιουλίου 2021, μαζί με τον Τ/κ ηγέτη, προχώρησαν να ανακοινώσουν “τη δεύτερη φάση ανοίγματος των Βαρωσίων”.

H απαξίωση από την Τουρκία της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης ξεπέρασε και πάλι τα όρια στις 23 Ιουλίου 2021 όταν το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση χρησιμοποιώντας ασεβή γλώσσα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο, εκτελώντας τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί σύμφωνα με τον Χάρτη, υιοθέτησε, την ίδια ημέρα, μια δήλωση του Προέδρου του, καταδικάζοντας τις προαναφερόμενες τουρκικές ανακοινώσεις για τα Βαρώσια, σημειώνει ο κ. Χατζηχρυσάνθου.

Προσθέτει πως το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε πως απορρίπτει τη δήλωση και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα “να αντιμετωπίζει τις πραγματικότητες στο νησί”.

Σημειώνει, περαιτέρω, πως το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε μια παρόμοια προκλητική ανακοίνωση στις 29 Ιουλίου σε σχέση με το ψήφισμα 2587 του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επέκταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία, μεταξύ άλλων, καλούσε “το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη διεθνή κοινότητα να εστιάσουν στην εξεύρεση μιας διευθέτησης βασισμένης στις πραγματικότητες”.

Τέλος ο κ. Χατζηχρυσάνθου ζητά από τον ΓΓ όπως κυκλοφορήσει την επιστολή αυτή και τα παραρτήματα που την συνοδεύουν ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy