Κατηγορίες που σοκάρουν!

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Του Σωτήρη Βλάχου

Κατηγορίες που σοκάρουν διατύπωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο διασώστης προσφύγων Ιάσωνας Αποστολόπουλος ενάντια στο ελληνικό κράτος. Τεκµηρίωσε µε στοιχεία όλες του τις κατηγορίες και η απάντηση που πήρε από την ελληνική κυβέρνηση ήταν ότι είναι προδότης και πράκτορας του Ερντογάν.

Αποκάλυψε, µάλιστα, ότι ο επικεφαλής της Frontex αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω σοβαρών ενδείξεων ότι ο Οργανισµός του κάλυπτε εγκλήµατα κατά προσφύγων που διέπραξε το ελληνικό κράτος.

Ποιες ακριβώς όµως κατηγορίες διατύπωσε ο διασώστης Ιάσωνας ενάντια στο ελληνικό κράτος;

Ξεκινώντας την παράθεση τεκµηρίων, ο Ιάσωνας είπε ότι στην Ελλάδα έχουµε το µοναδικό Σώµα που αντί να διασώζει ανθρώπους από τη θάλασσα, τους πετάει πίσω σ’ αυτήν. Απαγάγουν πρόσφυγες που έχουν φτάσει στις ελληνικές ακτές και τους πετάνε πάλι πίσω στην ανοικτή θάλασσα. Αυτή την πρακτική των ελληνικών Αρχών την χαρακτήρισε ως µοναδικό φαινόµενο που δεν έχουµε ξαναδεί.

Μίλησε για πραγµατικές απαγωγές. Ότι κρατούν αυτούς τους ανθρώπους σε µυστικά µέρη, τους αρπάζουν τα πράγµατά τους, τα τηλέφωνα και τα διαβατήριά τους, τους βάζουν σε φουσκωτά χωρίς µηχανές και τους εγκαταλείπουν στην ανοικτή θάλασσα χωρίς νερό και φαΐ ή κάποιο µέσο για να καλέσουν βοήθεια. Όσοι αντιστέκονται συχνά κακοποιούνται και βασανίζονται.

Αυτά συµβαίνουν από το κράτος που κατηγορεί σήµερα την Τουρκία του Ερτογάν για παραβίαση του ∆ιεθνούς ∆ικαίου, αρχών και κανόνων, για προκλήσεις και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωµάτων.

Η Ελλάδα, συνέχισε, όπως και η Ιταλία και η Μάλτα, συµπεριφέρονται ως εγκληµατίες µε την κάλυψη της ΕΕ. Η ΕΕ στέλνει βασανισµένους ανθρώπους πίσω στους βασανιστές τους στη Λιβύη.

Όλη η Ευρώπη, είπε ο Ιάσωνας, γνωρίζει τι γίνεται. Όλες οι κατηγορίες που αναφέρει έχουν τεκµηριωθεί από δεκάδες ανεξάρτητους οργανισµούς, διεθνή ΜΜΕ, πανεπιστήµια, ακόµα και θεσµικά όργανα της Ευρώπης, όπως το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο για τα ∆ικαιώµατα του Ανθρώπου.

Στις 20.2.22 η Ύπατη Αρµοστεία του ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση για τη ραγδαία αύξηση της συνοριακής βίας στην Ελλάδα και επιβεβαίωσε την καταγραφή 540 push backs από την Ελλάδα στην Τουρκία. Ποιος να είναι ο πραγµατικός αριθµός; Πόσους άραγε ανθρώπους αφορά και ποια ήταν η µοίρα τους;

Πρωτοσέλιδο της «Guardian», δύο µέρες νωρίτερα, είχε τίτλο «Στην Ελλάδα συµβαίνει µια θηριωδία κατά της ανθρωπότητας».

Στις 16/9/21 είχαν πετάξει µεσοπέλαγα 3 ανθρώπους στη θάλασσα, αφού πρώτα τους ξυλοκόπησαν. Ο ένας κατάφερε να κολυµπήσει µέχρι την ακτή, οι άλλοι δύο δεν ήξεραν κολύµπι και πνίγηκαν.

Το Ελληνικό Λιµενικό πετάει ανθρώπους στη θάλασσα χωρίς σωσίβια.

Ακόµα και η ίδια η Frontex έδωσε στοιχεία για 22 περιπτώσεις push backs που αφορούσαν 987 πρόσφυγες, τους οποίους απήγαγαν µε την απειλή των όπλων. Αυτά όλα είναι στοιχεία που κατέγραψε και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέµησης της ∆ιαφθοράς.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έβγαλε πόρισµα ότι στα ελληνικά σύνορα διαπράττονται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωµάτων. Ανάλογες καταγραφές υπάρχουν και στους New York Times, Deutsche Welle, CNN, στο Συµβούλιο της Ευρώπης.

Στο ∆ιεθνές ∆ικαστήριο Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων υπάρχουν 32 καταχωρισµένες καταγγελίες από πρόσφυγες ενάντια στο ελληνικό κράτος. Έρχονται δίκες, συµπλήρωσε ο Ιάσωνας, πολύ σοβαρές δίκες, µε κατηγορίες για εγκλήµατα κατά της ανθρωπότητας.

Η απίστευτα ανθρώπινη υποδοχή προσφύγων από Έλληνες στα νησιά στην αρχή του κύµατος µετατράπηκε σε κόλαση για τους πρόσφυγες µέσα από µια συστηµατική καµπάνια δαιµονοποίησης των προσφύγων, που από άνθρωποι κυνηγηµένοι από τον πόλεµο έγιναν λαθροµετανάστες, εισβολείς και ασύµµετρη απειλή. […]

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.