Κατηγορίες Ζελένσκι για γενοκτονία στο Ντονμπάς – Πλησιάζει σε Σεβεροντόνετσκ – Λυσιχάνσκ η Ρωσία

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τη Μόσχα ότι διεξήγαγε μια «γενοκτονία» στο Ντονμπάς, όπου οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν τις πόλεις Σεβεροντόνετσκ και Λυσιχάνσκ.

Στην καθημερινή τηλεοπτική του ομιλία, ο Ζελένσκι προειδοποιεί ότι η επίθεση της Ρωσίας θα μπορούσε να αδειάσει το Ντονμπάς από τον πληθυσμό της.

«Όλα αυτά, συμπεριλαμβανομένης της απέλασης του λαού μας και των μαζικών δολοφονιών αμάχων, είναι μια προφανής πολιτική γενοκτονίας που ακολουθεί η Ρωσία», λέει.

Την ίδια ώρα, οι αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία που υποστηρίζονται από τη Μόσχα λένε ότι κατέλαβαν τη Λίμαν, μια στρατηγική πόλη μεταξύ της πόλης Σεβεροντόνετσκ και του ανατολικού διοικητικού κέντρου του Κραματόρσκ, τα οποία παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην περιοχή του Ντόνετσκ λένε ότι «απελευθέρωσαν και έχουν πάρει τον πλήρη έλεγχο 220 οικισμών, συμπεριλαμβανομένου του Κράσνι Λίμαν», χρησιμοποιώντας ένα παλιό όνομα για το Λίμαν.

Οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται επίσης για να κρατήσουν το Σεβεροντόνετσκ καθώς η Ρωσία διεξάγει ολοκληρωτικό πόλεμο για τις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ, που αποτελούν το Ντονμπάς, τη βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, η εθνική φρουρά της Ουκρανίας λέει ότι περίπου 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιδρομές σε στρατιωτική εγκατάσταση στην κεντρική πόλη Ντνίπρο, η οποία μέχρι στιγμής είχε σχετικά γλιτώσει από τις μάχες.

Η Ρωσία θα ενισχύσει τις εξαγωγές σιτηρών, η Ουκρανία ολοκλήρωσε την εαρινή σπορά

Η Ρωσία λέει ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές σιτηρών στο πλαίσιο της επικείμενης παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Υπουργός Γεωργίας Ντμίτρι Πατρούσεφ λέει ότι η Ρωσία θα αυξήσει τις εξαγωγές σιτηρών της από πάνω από 37 εκατομμύρια τόνους την περίοδο 2021-2022 που λήγει στις 30 Ιουνίου σε 50 εκατομμύρια τόνους τη νέα σεζόν που ξεκινά την 1η Ιουλίου.

Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών από τη Ρωσία για την καθυστέρηση των εξαγωγών σιτηρών από το καλάθι της Ευρώπης.

Ο Πούτιν λέει στον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ σε μια τηλεφωνική επικοινωνία ότι οι κατηγορίες είναι «αβάσιμες» και κατηγόρησε τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία για τη σπειροειδή αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Εξάλλου, οι Ουκρανοί αγρότες έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την εαρινή σπορά για φέτος, αλλά η έκταση είναι 22% λιγότερη σε σχέση με τα επίπεδα του 2021, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Γεωργίας, χωρίς να δώσει ακριβή αριθμό.

Η Ουκρανία σχεδιάζει να σπείρει 142 εκατομμύρια στρέμματα ανοιξιάτικων καλλιεργειών για το 2022, από 169 εκατομμύρια στρέμματα το 2021 λόγω της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε το Υπουργείο.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι αγρότες έσπειραν 1.893.000 στρέμματα ανοιξιάτικου σιταριού, 9.284.000 στρέμματα ανοιξιάτικου κριθαριού, 44.05 εκατομμύρια στρέμματα καλαμποκιού και ορισμένα άλλα βασικά προϊόντα.

Η ουκρανική ένωση εμπόρων σιτηρών UGA δήλωσε ότι η έκταση με το ανοιξιάτικο σιτάρι θα μπορούσε συνολικά να είναι 1.900.000 στρέμματα, 9.000.000 στρέμματα ανοιξιάτικου κριθαριού και 39 εκατομμύρια στρέμματα καλαμποκιού.

Το Υπουργείο Γεωργίας δεν έδωσε πρόβλεψη για την καλλιέργεια των σιτηρών του 2022. Είχε ανακοινώσει ότι η σπαρμένη έκταση μπορεί να μειωθεί κατά 20% φέτος λόγω των μαχών με τα ρωσικά στρατεύματα σε πολλές περιοχές.

Στο μεταξύ, εκατοντάδες Λιθουανοί συνεισφέρουν χρήματα για την αγορά ενός εξελιγμένου στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) προκειμένου να στηρίξουν την Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας, σε μια ένδειξη αλληλεγγύης προς τη χώρα.

Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες έχουν συγκεντρωθεί 3 εκατ. ευρώ –από τα 5 εκατ. ευρώ που χρειάζονται συνολικά– κυρίως με την εισφορά πολλών μικρών ποσών, σύμφωνα με το λιθουανικό δίκτυο Laisves TV, που ξεκίνησε την προσπάθεια.

«Πριν ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος, κανείς από εμάς δεν πίστευε ότι θα αγοράζαμε όπλα. Αλλά τώρα είναι κάτι φυσιολογικό. Πρέπει να γίνει κάτι για να ενωθεί ο κόσμος», δήλωσε η Άγκνιε Μπελιτσκάιτε, 32 ετών, που έστειλε 100 ευρώ την Τετάρτη, μόλις ξεκίνησε η προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων.

«Κάνω δωρεές για την αγορά όπλων για την Ουκρανία εδώ και λίγο καιρό. Και θα συνεχίσω να το κάνω έως τη νίκη», δήλωσε στο Reuters, λέγοντας ότι ένας από τους λόγους για την απόφασή της να στείλει χρήματα ήταν ο φόβος μήπως η Ρωσία επιτεθεί στη Λιθουανία.

«Ενώ οι κυβερνήσεις των μεγαλύτερων χωρών του κόσμου διαβουλεύονται δίχως τέλος…η κοινωνία της Λιθουανίας απλά ενώνεται και, ξέρετε, πρόκειται να συγκεντρώσει 5 εκατ. ευρώ και να αγοράσει το drone – κάτι που είναι ένα εντυπωσιακό μήνυμα προς τον κόσμο», δήλωσε η Μπελιτσκάιτε.

Το drone έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό τα τελευταία χρόνια κατά των ρωσικών δυνάμεων και των συμμάχων τους σε συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη, και η αγορά του συντονίζεται από το Υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας, το οποίο δήλωσε στο Reuters ότι ετοιμάζει μια επιστολή δήλωσης προθέσεων προκειμένου να το αγοράσει από την Τουρκία.

Η Ουκρανία έχει αγοράσει πάνω από 20 οπλισμένα drones Bayraktar TB2 από την τουρκική εταιρία Baykar τα τελευταία χρόνια και παρήγγειλε ακόμα 16 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις 27 Ιανουαρίου. Η παρτίδα αυτή παραδόθηκε στις αρχές Μαρτίου.

«Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που απλοί άνθρωποι συγκεντρώνουν χρήματα για να αγοράσουν κάτι σαν το Bayraktar. Είναι πρωτόγνωρο, είναι απίστευτο», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Laisves ο Μπέστα Πέτρο, πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Λιθουανία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy