Κατηγορηματικά ενάντια σε οποιαδήποτε οικοδομική ανάπτυξη του πάρκου Αγίου Γεωργίου Κοντού τάσσεται ο νέος Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος.

Με αποκλειστικές του δηλώσεις στη «Χ» και ερωτηθείς σχετικά, ο Μητροπολίτης απέρριψε κάθε ενδεχόμενο κατάργησης του πρασίνου και διάθεσης του χώρου για οποιαδήποτε οικοδομική ανάπτυξη από πλευράς της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κοντού που είναι ιδιοκτήτρια. Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια με πρόσφατο αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας με βάση έντονες ανησυχίες κατοίκων της περιοχής ότι η Εκκλησία σκοπεύει να οικοπεδοποιήσει το τεμάχιο επί της λεωφόρου Γρίβα Διγενή στη Λάρνακα καταστρέφοντας έτσι ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου. «Δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια και δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο», δήλωσε στη «Χ» ο κ. Νεκτάριος πλαισιωμένος και από εκπρόσωπο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κοντού.

Ο Μητροπολίτης επιβεβαίωσε ότι στο παρελθόν είχαν γίνει κάποιες σκέψεις για ανέγερση κτιρίων στο χώρο ο οποίος, σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη, στα χαρτιά δεν είναι χώρος πρασίνου.

Όπως είπε, το σενάριο που εξετάστηκε ήταν να κτιστούν οικήματα για τις ανάγκες των ιδρυμάτων για άτομα με ειδικές ανάγκες που βρίσκονται δίπλα, κάτι ωστόσο που δεν προχώρησε. Πρόθεση της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κοντού, όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Κιτίου και επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Μονής, είναι να παραχωρήσει το χώρο σε αρμόδια πολεοδομική Αρχή, είτε στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως είτε στον Δήμο Λάρνακας ως απαιτούμενο χώρο πρασίνου έναντι οικοπεδοποίησης άλλων τεμαχίων της Εκκλησίας. «Εμείς θέλουμε να παραμείνει ο χώρος πράσινο και αν θα τον παραχωρήσουμε, θα απαιτήσουμε να μείνει πράσινο», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Νεκτάριος.

Όπως αποκαλύψαμε πολύ πρόσφατα στη «Χ», τον Οκτώβριο του 2017, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ενημέρωσε γραπτώς τη Διαχειριστική Επιτροπή της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κοντού ότι ο Δήμος Λάρνακας κατέληξε σε συμφωνία με ιδιωτικό οργανισμό για χρηματοδότηση του έργου της αναβάθμισης του πάρκου Αγίου Γεωργίου μέσα από το πρόγραμμα υιοθέτησης χώρων πρασίνου που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια το δημαρχείο, ζητώντας τη συγκατάθεση της Μονής για την ανάπτυξη.

Μάλιστα, η Εκκλησιαστική Επιτροπή ενημερώθηκε για την πρόθεση του Δήμου Λάρνακας να ζητήσει από τους χρηματοδότες την τοποθέτηση παιγνιδιών για παιδιά με ειδικές ανάγκες στο χώρο με δεδομένο ότι δίπλα ακριβώς στο πάρκο βρίσκονται τα περισσότερα ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Η απάντηση της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κοντού όμως ήταν αρνητική.

Τάσος Περδίος