Κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ οι δαπάνες κυβέρνησης στην πυρόσβεση – Απάντηση Κεττή για στοιχεία Eurostat

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat από το 2020 για τις κυβερνητικές δαπάνες στην πυρόσβεση, η Κύπρος αφιέρωνε το 0,4% των κυβερνητικών δαπανών στον συγκεκριμένο τομέα, κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (0,5%).

Αναφέρεται επίσης ότι η Κύπρος είχε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό πυροσβεστών στην ΕΕ σε σχέση με το συνολικό εργατικό τους δυναμικό το 2021,

Σύνολο 1.622 πυροσβέστες στην Κύπρο το 2021, σύμφωνα με την  Eurostat

Όπως υποστηρίζεται, το 2021 η Εσθονία, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Σλοβακία ήταν οι τέσσερις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό πυροσβεστών στην ΕΕ, περίπου 0,4% του γενικού εργατικού δυναμικού.

Για την Κύπρο, το ποσοστό κινείται στο 0,38% και αντιστοιχεί σε 1.622 πυροσβέστες από ένα σύνολο 431.716 εργατικού δυναμικού.

Συνολικά 365.100 άτομα εργάζονταν ως επαγγελματίες πυροσβέστες στην ΕΕ, αριθμός που αντιστοιχεί στο 0,2% του εργατικού δυναμικού σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι περισσότεροι πυροσβέστες στην ΕΕ τείνουν να είναι σχετικά νεαροί, με περίπου 61.000 άτομα στην ομάδα των 35 – 39 ετών και ακόμα 61.000 στην ομάδα των 40 – 44 ετών.

Γενικότερα, 50.300 πυροσβέστες ανήκουν στην ομάδα των άνω των 50 ετών, 264.600 πυροσβέστες στην ομάδα των 30 – 54 ετών και 50.100 πυροσβέστες στην ομάδα των 15 – 29 ετών.

Κάτω από μέσο όρο της ΕΕ στις δαπάνες

Όσον αφορά τις κυβερνητικές δαπάνες για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, σύμφωνα με στοιχεία για το 2020 οι συνολικές δαπάνες στην ΕΕ ανέρχονταν στα 32,9 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας 6,4% αύξηση σε σχέση με το 2019 όταν οι συνολικές δαπάνες ανέρχονταν στα 30,9 δισεκατομμύρια.

Οι κυβερνητικές δαπάνες για υπηρεσίες πυρόσβεσης βρίσκονταν στο 0,5% του συνόλου των κυβερνητικών δαπανών κατά μέσο όρο στην ΕΕ, ενώ το ποσοστό παρέμενε σταθερό μεταξύ 0,4% και 0,5% από το 2001 όταν ξεκίνησαν να συλλέγονται στοιχεία.

Η Κύπρος βρισκόταν κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, στο 0,4%, μαζί με την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, τη Λετονία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Στον μέσο όρο του 0,5% βρίσκονταν η Γαλλία, η Κροατία και η Σλοβακία.

Το 2020 η Δανία ήταν η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό δαπανών στον τομέα της πυρόσβεσης (0,1%). Ακολουθούσαν η Ισλανδία με 0,2% και η Αυστρία, το Βέλγιο, η Μάλτα, η Σλοβενία και η Πορτογαλία με 0,3%.

Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Ρουμανία (0,8%). Ακολουθούσαν με 0,6% η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Τσεχία.

Η απάντηση Κεττή

Για τα στοιχεία της Eurostat τοποθετήτηκε μέσω ανάρτησης στα κοινωνικά δίκτυα ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρεάς Κεττής.

«Σχετικά με σημερινό δημοσίευμα το οποίο αναφέρεται σε στοιχεία που έδωσε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat) και σε αναφορά στο ότι η Κύπρος είναι η δεύτερη σε ποσοστό πυροσβεστών στην Ε.Ε με ποσοστό πυροσβεστών 0.38%, το οποίο αντιστοιχεί σε 1.622 πυροσβέστες από ένα σύνολο 431.716 εργατικού δυναμικού επιθυμούμε να αναφέρουμε τα τα εξής:

1. Οι επαγγελματίες πυροσβέστες της Κυπριακής Δημοκρατίας που εργοδοτούνται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ανέρχονται σε 737 οργανικές θέσεις συμπεριλαμβανομένου των περίπου 100 πυροσβεστών που υπηρετούν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και οι οποίοι δεν δραστηριοποιούνται στις πόλεις και στην ύπαιθρο.

2. Λαμβάνοντας υπόψη τους πιο πάνω αριθμούς το ποσοστό επαγγελματιών πυροσβεστών στην Κυπριακή Δημοκρατία συμπεριλαμβανομένου και των πυροσβεστών που υπηρετούν στα αεροδρόμια είναι 0.17% και προτελευταία αναλογικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

3. Σημειώνεται ότι επαγγελματίας πυροσβέστης σημαίνει πυροσβέστης ο οποίος διαθέτει την εκπαίδευση,τις γνώσεις, την επαγγελματική κατάρτιση και επιμόρφωση με στόχο την προστασία ζωής και περιουσίας ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε πυρκαγιές αστικού ιστού, όπως γενικής φύσεως πυρκαγιές, πυρκαγιές σε κτίρια ή άλλα υποστατικά, σε βιομηχανικές περιοχές, διασώσεις από τροχαία δυστυχήματα, ειδικές διασώσεις, διασώσεις από ορεινές περιοχές, διασώσεις από υγρό στοιχείο, αντιμετώπιση τεχνολογικών καταστροφών, διάσωση ζωής ή περιουσίας από σεισμούς, από έντονα καιρικά φαινόμενα, ανταποκρίσεις σε επικίνδυνα υλικά, πετροχημικά ως επίσης και ανταποκρίσεις σε κατάσβεση πυρκαγιών σε αγροτοδασικες περιοχές.

4. Πέραν των πιο πάνω, από τις 737 οργανικές θέσεις οι περίπου 80 είναι κενές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy