Μείωση στις αφίξεις αλλά και σημαντική μείωση στα έσοδα από τον τουρισμό δείχνουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ εκτιμά ότι έρχονται ακόμη πιο δύσκολες μέρες, αφού παρατηρείται «αισθητή μείωση στις προκρατήσεις της τάξης του 5% έως 10% ανάλογα με την τουριστική περιοχή».

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 1.121.361 σε σύγκριση με 1.134.076 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 1,1%. Επίσης την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν στα 188,6 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 201,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 6,2%. Όσον αφορά τις πιο σημαντικές αγορές για την Κύπρο, το πρώτο πεντάμηνο οι αφίξεις από τη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 0,5% (από 395.363 σε 397.396), ενώ οι αφίξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 3,9% (από 194.061 σε 186.401). Επίσης οι αφίξεις από την Ελλάδα μειώθηκαν κατά 4,3%, ενώ οι αφίξεις από το Ισραήλ αυξήθηκαν κατά 1,8%. Ακόμη, οι αφίξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 22,6%. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 8% και 4% αντίστοιχα σε σύγκριση με πέρσι, ωστόσο τον Μάρτιο μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 11,5%.

Επίσης τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 4,8% αλλά τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 3,5%, με αποτέλεσμα το πρώτο πεντάμηνο να κλείσει με απώλειες της τάξης του 1,1%. Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης μιλώντας χθες από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου ανέφερε ότι «καταγράφεται αισθητή μείωση στις προκρατήσεις της τάξης του 5% έως 10% ανάλογα με την τουριστική περιοχή».

Brexit, ρούβλι, κλείσιμο αεροπορικών, κόστος ενέργειας

Αναφερόμενος στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο τουρισμός, ο Χ. Λοϊζίδης επεσήμανε την αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω του Brexit, την εξασθένιση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος έναντι του ευρώ, την απώλεια πτήσεων από τη Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη λόγω του κλεισίματος αεροπορικών εταιρειών, την υποτίμηση της τουρκικής λίρας και τη δυναμική επάνοδο ανταγωνιστικών τουριστικών προορισμών όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία οι οποίες αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια.

Επεσήμανε επίσης ότι το υψηλό κόστος της ενέργειας στην Κύπρο επηρεάζει τις ξενοδοχειακές μονάδες και τις αεροπορικές εταιρείες, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας πακέτου.