«Κάτω τα χέρια από τον Ακάμα» φώναξαν οι πολίτες έξω απο το Προεδρικό

Διαμαρτυρία για το Σχέδιο Ακάμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, πραγματοποίησαν  πολίτες έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Προτού φθάσουν στο Προεδρικό, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. Οι πολίτες, κρατώντας πανό στα οποία γράφουν “Κάτω τα χέρια από τον Ακάμα”, φωνάζουν συνθήματα όπως “Ο Ακάμας είναι για τα παιδιά μας”.

Την εκδήλωση στηρίζουν κόμματα  περιβαλλοντικές και μη οργανώσεις.


 

Η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική είχε ως στόχο τη διαφύλαξη της Χερσονήσου Ακάμα από την διάσπαρτη δόμηση και την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, καθώς και την αειφόρο ανάπτυξη και την οικονομική στήριξη των τοπικών κοινοτήτων.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ενταθεί οι παρασκηνιακές πιέσεις και οι πολιτικές παρεμβάσεις, ώστε να εγκριθεί με διαδικασίες «fast-track» το Αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, όπως αυτό έχει υποβληθεί από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και το Πολεοδομικό Συμβούλιο.

 

288119426 1290430668154418 4870062200982767506 N

«Το Αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα προωθεί τη διάσπαρτη δόμηση και την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, μέσα από τις πολιτικές ανέγερσης μεμονωμένης κατοικίας και επισκέψιμου αγροκτήματος, τη χωροθέτηση τριών περιοχών εξειδικευμένων αναπτύξεων κοντά στα Φαράγγια της Ανδρολίκου, τους Βράχους της Ίνειας και τα Φαράγγια των Αρόδων και του Κάθικα, καθώς και τη δημιουργία νέας Λατομικής Ζώνης στα Φαράγγια της Ανδρολίκου και νέας Τουριστικής Ζώνης στους Βράχους της Ίνειας», προστίθεται. Και όλα αυτά, σημειώνεται, «παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες πρόνοιες έχουν απορριφθεί ήδη από τη γνωμάτευση που εξέδωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος τον Οκτώβριο 2021 και θα επιφέρουν σοβαρές, αρνητικές, συσσωρευτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της Χερσονήσου Ακάμα».


288359189 3163538350551764 9024464959170913552 N

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ) σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως στηρίζει τη συγκεκριμένη δράση, προσθέτοντας πως η πορεία διαμαρτυρίας «Ακάμας Ώρα Μηδέν» διοργανώνεται με αφορμή τις «έντονες παρασκηνιακές πιέσεις και απαράδεκτες πολιτικές παρεμβάσεις» για την άμεση έγκριση και δημοσίευση του Αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, το οποίο, σημειώνει, θα επιφέρει ιδιαίτερα σοβαρές, αρνητικές, συσσωρευτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και τοπίο της Χερσονήσου Ακάμα.

Η πορεία διαμαρτυρίας «Ακάμας Ώρα Μηδέν» διοργανώνεται από την Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών και την Κίνηση Save Akamas / Save Cyprus.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.