Κατοχή Αμμοχώστου: Αποκύημα προδοσίας, όχι εγκατάλειψης!Του δρος Βασίλη Μαύρου*

Ο Άντρος Παυλίδης, στο άρθρο του με τίτλο «Το έπος της Αμμοχώστου», που δημοσιεύτηκε στον «Πολίτη» (21/6/20), με το μανδύα χιλίων πιθήκων κατηγορεί τον πληθυσμό της Αμμοχώστου για εγκληματική προδοσία και για εγκατάλειψη της πόλης του, αλλά επίσης ότι ήταν οι ίδιοι οι κάτοικοι υπαίτιοι της κατάληψής της από τον Τούρκο εισβολέα!

Ταυτόχρονα, προβάλλει τον εαυτό του σαν ήρωα δημοσιογράφο που αψήφησε τους θανάσιμους κινδύνους του τούρκικου στρατού κατοχής και γύριζε στην πόλη αψηφώντας κινδύνους και ότι το μόνο πράγμα που άκουσε ήταν το ρίξιμο μίας και μοναδικής σφαίρας (!!!) από τα τείχη της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου. Στην πραγματικότητα γινόταν χαλασμός κόσμου από τον ανελέητο βομβαρδισμό των αεροπλάνων και πυροβόλων όπλων, συμπεριλαμβανομένων και τεθωρακισμένων τουρκικών στρατιωτικών οχημάτων.


Δυστυχώς, εμείς οι πρόσφυγες έχουμε υποστεί τα πάνδεινα από το αποτέλεσμα της προδοσίας του ξενοκίνητου πραξικοπήματος και της τούρκικης ιμπεριαλιστικής εισβολής του 1974. Χάσαμε τα πάντα! Τον τόπο που γεννηθήκαμε, το βιος μας, τους ανθρώπους που αγαπάμε, που σκορπίστηκαν παντού, όχι μόνο στην ελεύθερη Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό.

Τα παλληκάρια, οι εθνοφρουροί μας, οι έφεδροι και οι εθελοντές μας, αγωνίστηκαν και πάρα πολλοί έπεσαν στο βωμό της ελευθερίας για εμάς και για ολόκληρη την Κύπρο. Αρκετοί άλλοι υπέφεραν τα μέγιστα στα χέρια του κατακτητή και πολλοί άλλοι ακόμη αγνοούνται. Οι αθάνατοι ήρωες της πόλης και της επαρχίας Αμμοχώστου, όπως ο Τάσος Μάρκου, έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους τη ζωή για τη δική μας ελευθερία.

Ο Άντρος Παυλίδης γνώριζε πολύ καλά ότι το κατειλημμένο από τους πραξικοπηματίες κρατικό κανάλι του ΡΙΚ, στο οποίο δούλευε, κάλεσε τους Βαρωσιώτες να πάνε πίσω στα σπίτια τους από την ίδια ημέρα που καταλήφθηκε η πόλη. Πάρα πολλοί επέστρεψαν, όμως οι Τούρκοι εισβολείς άλλους σκότωσαν, άλλους βίασαν και άλλους βασάνισαν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο. Δεν ήταν μια «ειρηνευτική επιχείρηση», όπως υπαινίσσεται ο κ. Άντρος Παυλίδης, αλλά μια στρατιωτική επίθεση που απώτερο σκοπό είχε να σκοτώσει, να βασανίσει, να βιάσει, να λεηλατήσει και να καταστρέψει τις περιουσίες μας.

Ο κ. Παυλίδης δεν θεώρησε σωστό να αναφερθεί στην προδοσία και τη συνωμοσία σε βάρος της πατρίδας μας. Στη β’ φάση της τουρκικής εισβολής δόθηκε η διαταγή στην Εθνική Φρουρά όπως οπισθοχωρήσει άμεσα κατά την προέλαση του τουρκικού στρατού στην Αμμόχωστο. Ήταν ολοφάνερο ότι οι εντολές εξυπηρετούσαν τα ιμπεριαλιστικά τουρκικά σχέδια και αυτά των πατρώνων τους Αγγλο-Αμερικάνων, που συμμετείχαν σε αυτή τη συνωμοσία.

Γι’ αυτές τις αισχρές και άδικες κατηγορίες που αποτυπώνει σε βάρος των Βαρωσιωτών, θα έπρεπε να νιώθει μόνο ντροπή. Αυτές οι κατηγορίες δεν είναι τίποτε άλλο παρά ασέλγεια στις δικές μας ανοικτές πληγές.

Εμείς ως Σύνδεσμος Αμμοχώστου Η.Β. στέλνουμε ένα μήνυμα: Όλοι εμείς οι Βαρωσιώτες δεν υποστέλλουμε τη σημαία της επιστροφής στην πόλη μας.

 * Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου Η.Β.