Κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου – Πέρασε από τη Βουλή η πρόταση του ΑΚΕΛ

Πέρασε από τη Βουλή η πρόταση του ΑΚΕΛ, παρά τις ενστάσεις κυβέρνησης – ΔΗΣΥ

 

Στην αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται με το καθεστώς αορίστου χρόνου στη δημόσια εκπαίδευση να απολαμβάνουν τα ίδια εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τους εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου στη Δημόσια Υπηρεσία και να μην κινδυνεύουν να απολυθούν για λόγους πλεονασμού, προχώρησε χθες η Ολομέλεια της Βουλής, υπερψηφίζοντας την πρόταση νόμου που κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ.

Η πρόταση πέρασε με 24 ψήφους υπέρ, 13 εναντίον (ΔΗΣΥ) και μία αποχή (Σταύρος Παπαδούρης των Οικολόγων).

Σε παρέμβασή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, υπέδειξε ότι αποτελεί μεγάλη αδικία η διαφορετική μεταχείριση των εκπαιδευτικών σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στη Δημόσια Υπηρεσία οι οποίοι βρίσκονται στο ίδιο καθεστώς.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου, η οποία έκρινε παράνομη την πρακτική της αγοράς υπηρεσιών την οποία επέβαλε η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ τα τελευταία δέκα χρόνια, μετατρέποντας χιλιάδες μισθωτούς εργαζομένους εκπαιδευτικούς σε αυτοεργοδοτούμενους με καθεστώς αγοράς υπηρεσιών στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας. Ακόμη, κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, να σταματήσει την προκλητική παρανομία και να πάρει άμεσα μέτρα για να δικαιώσει τους πέντε χιλιάδες εκπαιδευτικούς οι οποίοι επηρεάζονται.

Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση της πρότασης του ΑΚΕΛ στην Επιτροπή Παιδείας, οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ συμφώνησαν με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της πρότασης. Παρά ταύτα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις, υποστηρίζοντας ότι «ενδέχεται να δημιουργηθούν σημαντικές ανισότητες μεταξύ των εκπαιδευτικών».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.