Κάτοικοι Λάρνακας: Νέα κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση εργοστασίων ασφάλτου

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Το δικαίωμα τους για διαβίωση σε ένα υγιές, ασφαλές και καθαρό περιβάλλον ζήτησαν από το κράτος οι κάτοικοι της επαρχίας Λάρνακας, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας με αυτοκινητοπομπή, εναντίον της απόφασης για εγκατάσταση των εργοστασίων ασφάλτου στις περιοχές Κόσιης και Καλαβασού.

Η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε στις 15.30  από τον κυκλικό κόμβο Καλαβασού, στις 16.00 συναντήθηκε με οχήματα κατοίκων Λάρνακας, Αραδίππου και άλλων Κοινοτήτων στον κυκλικό κόμβο του Καλού Χωριού και ακολούθως όλοι μαζί πορεύθηκαν προς τη Λάρνακα.

Η πομπή των αυτοκινήτων κατέληξε στην πλατεία Ευρώπης μπροστά από την Επαρχιακή Διοίκηση, όπου ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέγνωσε υπόμνημα που θα σταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και σε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους.

Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούλιο 2020, αποφάσισε,  την απομάκρυνση των βιομηχανικών μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος από την περιοχή πλησίον της ενορίας Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δήμο Ιδαλίου και το Δήμο Τσερίου. Η μία εκ των δύο βιομηχανικών μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος που λειτουργούν στην περιοχή της ενορίας Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, πλησίον των Δήμων Ιδαλίου και Τσερίου στην επαρχία Λευκωσίας, σχεδιάζεται να μετεγκατασταθεί στις Οχληρά Βιομηχανικές Ζώνες Καλαβασού και Κόσιης, στην επαρχία Λάρνακας».

Προστίθεται ότι στις συγκεκριμένες «περιοχές, ήδη καταγράφονται σημαντικές σωρευτικές επιπτώσεις, λόγω της χωροθέτησης λατομικών ζωνών (Καλαβασός), βιομηχανικών ζωνών (Καλαβασός και Κόσιη), κτηνοτροφικών ζωνών (Κόσιη), εργοστασίου σκουπιδιών ΟΕΔΑ. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η χρήση μαζούτ, ως καύσιμη ύλη, στις βιομηχανικές μονάδες παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα επικίνδυνους ρύπους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον».

Στο υπόμνημα επισημαίνει πως «για την επιλογή των πιο πάνω τοποθεσιών δεν έγινε οποιαδήποτε διαβούλευση με τις τοπικές αρχές».

Οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν μέσω του υπομνήματος από το κράτος «να  διασφαλίσει το δικαίωμα μας για διαβίωση σε ένα υγιές, ασφαλές και καθαρό περιβάλλον και να τερματίσει τη  λειτουργία βιομηχανικών μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος κοντά σε οικιστικές περιοχές και σχολικές μονάδες».

Ακόμα ζητούν «όπως η μετεγκατάσταση των βιομηχανικών μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος σε οποιεσδήποτε άλλες περιοχές θα πρέπει να ακολουθήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες που προνοούνται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επίσης ζητείται όπως η Χωροταξική μελέτη γίνει σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές και να δημιουργηθεί Εθνική Στρατηγική για αναπτύξεις που επιβαρύνουν το περιβάλλον και θέτουν σε πιθανό κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των πολιτών».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.