Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα κατά του Υπουργείου Εσωτερικών εξαπολύουν οι κάτοικοι Πισσουρίου, με αφορμή τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το πολύ σοβαρό πρόβλημα των κατολισθήσεων και των καταστροφών στην περιοχή τους. Ομάδα πρωτοβουλίας των κατοίκων της κοινότητας, με χθεσινή επιστολή της η οποία προσυπογράφεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο, κόμματα και άλλες οργανώσεις, καταγγέλλει το Υπουργείο Εσωτερικών ότι «αναφέρεται σε λίμνες που μπαζώθηκαν, για να δημιουργήσει εντυπώσεις και ότι αναληθώς επικαλείται το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, το οποίο μετά τις γεωτρήσεις που έκανε το 2013 ενημέρωσε το Υπουργείο Εσωτερικών ότι υπάρχει κατολίσθηση».

Αν το κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη και είχε κάνει τα έργα υποδομής που ήταν αναγκαία και τα οποία είχαν ζητήσει οι κάτοικοι και είχε υποδείξει το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης από το 2012, τότε δεν θα είχε πετάξει στα σκουπίδια €870.000 σε επιχωματώσεις ρηγμάτων και επιδιορθώσεις δρόμων και πεζοδρομίων, αναφέρουν οι κάτοικοι, επισημαίνοντας ότι «δεν θα είχαν καταστραφεί τόσα σπίτια σε μια ολόκληρη περιοχή και δεν θα ζούσαν οι κάτοικοι σ’ ένα διαρκή εφιάλτη που τους οδηγεί διαρκώς στο νοσοκομείο με καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια». Όλοι αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν την περασμένη Κυριακή, όπως αναφέρεται, «δεν βγήκαν στο δρόμο για να υπερασπιστούν επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, αλλά γιατί παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Πισσούρι, κινδυνεύουν οι ζωές και οι περιουσίες των ανθρώπων και η κυβέρνηση εδώ και επτά χρόνια κοροϊδεύει».

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας των κατοίκων ζητά από τον Γενικό Ελεγκτή να επισκεφθεί την περιοχή «και να ερευνήσει τους κρατικούς υπαλλήλους που έχουν κατασπαταλήσει €870.000 επί επτά χρόνια για να κουκουλώνουν το πρόβλημα, για να εξαναγκάσουν τους κατοίκους να φύγουν μόνοι τους». «Πού έχουν πάει τόσα λεφτά; Ποιος αποφάσισε να ξοδευτούν μ’ αυτόν τον τρόπο; Ποιος συμβουλεύει εδώ και πέντε χρόνια το Υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν υπάρχει κατολίσθηση, αλλά καθιζήσεις και υποχωρήσεις του εδάφους;» Είναι τα ερωτήματα που θέτουν οι κάτοικοι οι οποίοι καταγγέλλουν ότι ξοδεύτηκαν τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια ευρώ για το έργο στην οδό Ανεξαρτησίας. Καλούν επίσης τον Γενικό Εισαγγελέα να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις ευθύνες του κράτους για την προστασία του δικαιώματος της ιδιοκτησίας.

Χρήστος Χαραλάμπους