Κατολισθήσεις βράχων στην περιοχή «Σκαλί» Αγλαντζιάς (φώτο)


Οι κάτοικοι αντιµετωπίζουν σοβαρά προβλήµατα ασφάλειας αφού, όπως καταγγέλλουν, καθηµερινά πέφτουν κοµµάτια από πέτρες σε αυλές σπιτιών.

Η συζήτηση των λύσεων όµως µετρά χρόνια. Οι δε εργασίες ξεκινούν αποσπασµατικά µε άγνωστο ακόµα τι θα γίνει για τις επηρεαζόµενες ιδιωτικές κατοικίες. 

9979D70A65Bdf341F00E632B04185Ebb A 1

Του Γιάννη Κακαρή

Έντονα προβλήµατα αντιµετωπίζουν κάτοικοι της Αγλαντζιάς, καθώς η διάβρωση των βράχων που βρίσκονται στην περιοχή του «Σκαλί» φέρνει συχνές κατολισθήσεις. Το τελευταίο διάστηµα έχει γίνει πιο συχνό το φαινόµενο, µε αποτέλεσµα οι επηρεαζόµενοι να εκφράζουν ανησυχίες για την ασφάλειά τους, αφού µεγάλα κοµµάτια βράχων πέφτουν µέσα στις αυλές τους. Το πρόβληµα φαίνεται να επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της ανέγερσης σπιτιών πάνω στους βράχους, µε τις εικόνες που θυµίζουν την περίπτωση των θαλασσινών σπηλιών στην Πέγεια.

Η συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί ξεκίνησε πριν µερικές δεκαετίες, αλλά τα πράγµατα σήµερα έχουν εξελιχθεί δραµατικά.

Πριν 25-30 χρόνια ο ∆ήµος Αγλαντζιάς ζήτησε από την Επαρχιακή ∆ιοίκηση Λευκωσίας να αναλάβει τη στήριξη των βράχων η οποία όµως ζήτησε από το δήµο να προχωρήσει στη διενέργεια µελέτης. Με τη µελέτη χωρίστηκαν οι περιοχές σε τρία επίπεδα, ανάλογα µε την επικινδυνότητα. Η µελέτη χρηµατοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών µε €67.000 και επειδή η µεγαλύτερη περιοχή είναι χαλίτικη, τις εργασίες θα αναλάβει το Υπουργείο.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν και τεµάχια ιδιωτών για τα οποία δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει. Μέχρι σήµερα έγιναν αρκετά διαβήµατα στο δήµο χωρίς ανταπόκριση.

Η «Χαραυγή» επισκέφτηκε την περιοχή και συνοµίλησε µε τους επηρεαζόµενους.

Ad61F7731816E0Df1A2737Fc94Cc11Be A 1

«Κινδυνεύει η σωµατική µας ακεραιότητα και κανείς δεν νοιάζεται»

Ο κύριος Ντίνος µάς ανέφερε ότι «το µέρος από το οποίο αποκολλούνται οι πέτρες βρίσκεται στο τεµάχιο άλλου ιδιοκτήτη, αλλά οι πέτρες και οι βράχοι πέφτουν µέσα στην αυλή µου». ∆είχνοντάς µας ένα µεγάλο βράχο µέσα στην αυλή και ένα τραπέζι σπασµένο, µας ανέφερε ότι τις προηγούµενες µέρες η πέτρα αυτή (βάρους περίπου 10 κιλά) έπεσε πάνω του.

Επεσήµανε ότι ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για τα εγγόνια του.

«Είναι λες και είµαστε σε τριτοκοσµική χώρα. Μας ξέχασαν και ασχολούνται µόνο µε τα έργα στο Πλατύ και το Τριγωνάκι».

Περιγράφοντας την κατάσταση µάς ανέφερε ότι «καθηµερινά πέφτουν κοµµάτια από πέτρες στην αυλή µας. Τα παιδιά µας δεν µπορούν να βγουν έξω να παίξουν, αλλά ούτε και εµείς να καθίσουµε στην ίδια µας την αυλή. Κινδυνεύει η σωµατική µας ακεραιότητα και κανείς δεν νοιάζεται».

∆ιερωτήθηκε αν έχουν γίνει µελέτες κατά πόσον ο βράχος σηκώνει πραγµατικά το βάρος για ένα τέτοιο κτίριο. «Ποιος έχει έρθει να δει το βάθος της σπηλιάς/γαλαρίας που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το τεµάχιο υπό ανάπτυξη και το τι πραγµατικά συµβαίνει;» Επίσης, διερωτήθηκε εκτός από τα χαλίτικα «τι θα απογίνουµε εµείς που κινδυνεύουµε;»

Όπως ανέφερε, «πριν κάποιες µέρες έπεσε πέτρα και έσπασε το γυαλί του τραπεζιού που βρισκόταν στην πίσω αυλή µας. Φανήκαµε για άλλη µία φορά τυχεροί που δεν βρισκόµασταν εκεί να τραυµατιστούµε. Ενώ περιµένουµε µία απάντηση σχετικά µε αυτό το θέµα, δεν πήραµε ποτέ».

Σηµείωσε δε, ότι έστειλε αρκετές επιστολές προς τον δήµαρχο χωρίς καµιά ανταπόκριση.

Η κυρία Άννα σηµείωσε µε τη σειρά της ότι «αποφεύγουµε να κυκλοφορούµε κάτω από τους βράχους διότι βλέπουµε ότι πέφτουν συνέχεια. Σε κάποιες φάσεις έπεσαν πολλοί βράχοι και πίσω από τα σπίτια της µητέρας µου και του γείτονα».

Πρόσθεσε ότι «το σηµείο στο οποίο ήµασταν έχει µπει στην κόκκινη κατηγορία επικινδυνότητας αλλά η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη».

Εκτίµησε ότι η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη από τον καιρό που κτίστηκαν οι συνοικισµοί και τα σπίτια πάνω στους βράχους και διερωτήθηκε πώς µπορεί ακόµα να δίνονται άδειες για ανέγερση σπιτιών και πολυκατοικιών, από τη στιγµή που υπάρχει πρόβληµα.

Επεσήµανε δε ότι η κυβέρνηση και ο δήµος θα αναλάβουν να δώσουν λύσεις µόνο για τα χαλίτικα και ότι δεν ξέρουν τι θα γίνει µε τη δική τους περίπτωση.

7F9Fd6D8Bdb84B241Dcb6F06577E8994 A 1

Συγκεκριµένες προτάσεις από τη δηµοτική οµάδα του ΑΚΕΛ

Η δηµοτική οµάδα του ΑΚΕΛ έθεσε αρκετές φορές τα προβλήµατα των κατοίκων στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο, ζητώντας να συζητηθεί σε βάθος µε προτεραιότητα και κάνοντας συγκεκριµένες εισηγήσεις.

Σε δηλώσεις της στη «Χαραυγή» η δηµοτική σύµβουλος Ευγενία Αλετρά είπε ότι οι δηµοτικές υπηρεσίες πρέπει να πραγµατοποιήσουν κοινή συνάντηση µε όλους τους επηρεαζόµενους ιδιώτες ώστε να τους πουν τι πρέπει να κάνουν και ποιου είναι η ευθύνη. Σηµείωσε ότι σε περίπτωση που δεν µπορούν να προχωρήσουν σε εργασίες λόγω µεγάλου οικονοµικού κόστους, τότε να εξευρεθεί χρηµατοδότηση από το κράτος και να αποπληρωθούν σε δόσεις.

096B539Aa2474E1D6Abfa7C693De843B A 1

Δήμος Αγλαντζιάς: Στις αρχές του έτους θα γίνει καταγραφή της κατάστασης στις οικοδομές

 

Στις αρχές του έτους θα γίνει καταγραφή της κατάστασης που υπάρχει στις κατοικημένες περιοχές για να ληφθούν αποφάσεις, δηλώνει στη «Χαραυγή» ο δημοτικός μηχανικός στον Δήμο Αγλαντζιάς, Γιάγκος Γιάγκου και σημειώνει ότι τον Δεκέμβρη θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο χώρο όπου βρίσκονται χαλίτικα.
Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» ο κ. Γιάγκου, έχει κατακυρωθεί προσφορά σε εργολάβο ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες σε μερικές περιοχές εντός Δεκεμβρίου. Θα έχουν διάρκεια ενός έτους και θα στοιχίσουν περίπου €560.000. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στο €1,1 εκατ. Οι εργασίες θα γίνουν από το παλιό νεκροταφείο ως το Σκαλί, περιλαμβανομένης και της κάτω περιοχής του παλιού κοιμητηρίου, συν την περιοχή Περνέρα απέναντι από τη βιοτεχνική. Το μήκος εργασίας υπολογίζεται στα 500-600 μέτρα. Όπως είπε, δεν ήταν εφικτό να γίνει μια συνολική προσφορά για το έργο καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για να επιβλέπει όλη την έκταση των εργασιών.
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, είπε ότι «τα ιδιωτικά τεμάχια αποτελούν βραχνά». Πρόσθεσε ότι προγραμματίζεται τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο να κάνουν καταγραφή των περιπτώσεων που επηρεάζονται κατοικίες, ώστε να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο.
Σημείωσε ότι θα γίνουν έλεγχοι και στις άδειες που δόθηκαν τις δεκαετίες ‘70-’80 για να διαπιστωθεί κατά πόσον υπήρχε όρος να κτιστεί τοίχος αντιστήριξης. Αν δεν έχουν γίνει όλα όσα προβλέπουν οι άδειες οικοδομής, τότε θα πρέπει να γίνουν. Επίσης, θα έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες των πάνω τεμαχίων για να δουν πώς μπορεί να βρεθεί λύση. Απαντώντας στις επικρίσεις για τις άδειες οικοδομής που δόθηκαν για να κτιστούν σπίτια πάνω στους βράχους, μας ανέφερε ότι τέθηκε όρος όπως στην άκρη αφήσουν χώρο για δημιουργία πεζόδρομου και χώρου πρασίνου. Επίσης, υπήρξε όρος όπως γίνει ειδική μελέτη, η οποία κατατέθηκε στο δήμο και έλαβε έγκριση.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.