Κατόρθωσε ο Πρόεδρος να αμφισβητείται και η βάση λύσης ΔΔΟ

Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Οι παλινδρομήσεις και οι αποτυχημένοι χειρισμοί του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό μάς έχουν οδηγήσει σε σημείο να είναι υπό αμφισβήτηση ακόμη και η βάση λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως αυτή καταγράφεται τις τελευταίες δεκαετίες στις αποφάσεις και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Μιλάμε για σοβαρή εκτροπή στο Κυπριακό, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Είμαστε στο οριακό σημείο να σφραγιστεί η διχοτόμηση της πατρίδας μας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μέσα από την τελευταία του έκθεση στέλνει τα δικά του μηνύματα. Υποδεικνύει τις ευθύνες των δυο πλευρών και καλεί τους κ.κ. Αναστασιάδη και Τατάρ να ξεκαθαρίσουν τι τελικά θέλουν. Δυστυχώς, με τους ολέθριους χειρισμούς του και με τις «νέες ιδέες», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άφησε περιθώρια παρέκκλισης από τη συμφωνημένη βάση λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Επέτρεψε στην τουρκική πλευρά να βάζει και επίσημα στο τραπέζι αίτημα για λύση δυο κρατών, χωρίς να παρεμποδίζεται από τον ΓΓ. του ΟΗΕ ότι ένα τέτοιο αίτημα είναι εκτός των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Η αποχώρηση του Προέδρου Αναστασιάδη από το Κρανς Μοντανά χωρίς να αξιοποιηθεί μέχρι τέλους η ευκαιρία λύσης του Κυπριακού και τα επόμενα τρία χρόνια απραξίας και αδράνειας έχουν οδηγήσει το Κυπριακό σε εκτροπή. Επέτρεψε να αφεθεί εκτός πολιτικής θωράκισης του ΟΗΕ η μορφή λύσης του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος συζητά με ξένους διπλωμάτες και με τρίτους άλλες μορφές λύσης και ερωτοτροπεί με αποκεντρωμένη ομοσπονδία, συνομοσπονδία, ενώ από το μυαλό του, όπως πολλοί συνομιλητές του αποκαλύπτουν, πέρασε και η ιδέα για λύση δυο κρατών.

Είτε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιστρέφει πειστικά στη λύση ΔΔΟ και κερδίζει την εμπιστοσύνη του ΓΓ. του ΟΗΕ, ότι πραγματικά εννοεί και θέλει λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα στη βάση των αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ ώστε ο κ. Γκουτέρες με τη σειρά του να ασκήσει τις ανάλογες πιέσεις στην τουρκική πλευρά για ουσιαστικές συνομιλίες στη βάση λύσης ΔΔΟ, είτε στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη θα οδηγηθούμε σε νέα εκτροπή χωρίς να έχουμε δίπλα μας τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα και σε αδιέξοδο που θα μας φέρει πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.