Κατώτατος και συνταξιοδοτικό στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα τον Σεπτέμβριο

Οι θέσεις της ΠΕΟ για τον έλεγχο στις συνθήκες εργοδότησης ξένων εργατών, για τον κατώτατο και το συνταξιοδοτικό

Επανέρχεται σιγά-σιγά σε λειτουργία το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, καθώς λόγω του κορονοϊού παραμελήθηκαν οι εργασίες του. Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρία μετά από αρκετό καιρό και κατόπιν πιέσεων της ΠΕΟ. Η συνάντηση ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα, καθώς συζητήθηκαν τα ζητήματα που είναι ανοικτά και διαμορφώθηκε η ατζέντα για τα θέματα που θα το απασχολήσουν το ερχόμενο διάστημα.

Η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου δεσμεύτηκε ότι από τον Σεπτέμβριο ξεκινά η συζήτηση. Μεταξύ των πιο σημαντικών θεμάτων που περιλαμβάνει η ατζέντα είναι ο καθορισμός κατώτατου μισθού, το συνταξιοδοτικό και ο εκσυγχρονισμός της στρατηγικής απασχόλησης ξένων εργατών. Επίσης θα παρουσιαστούν από την υπουργό μελέτες του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Σημειώνεται ότι ο ρόλος του σώματος είναι συμβουλευτικός προς την υπουργό και συμμετέχουν οι συντεχνίες και οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Όσον αφορά το ζήτημα των κατώτατων μισθών, ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, δήλωσε στη «Χαραυγή» πως η ΠΕΟ έχει ξεκάθαρη θέση ότι «οι κατώτατοι μισθοί δεν μπορούν να νοηθούν έξω από το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων». Πρέπει να νομοθετηθεί η υποχρεωτική εφαρμογή των μίνιμουμ δικαιωμάτων από όλους τους εργοδότες των κλάδων που υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις. Ακολούθως, εκεί που δεν υπάρχουν συμβάσεις πρέπει να γίνει μηχανισμός διαπραγμάτευσης και διαβούλευσης για να καθοριστούν οι κατώτατοι. Και αυτοί βεβαίως με κάποια κριτήρια θα διαφοροποιούνται.

Στο ότι οι κατώτατοι μισθοί πρέπει να καθοριστούν ξεχωριστά ανά κλάδο και όχι ως ένα ενιαίο παγκύπριο ποσό συμφωνούν και η ΠΕΟ και το ΚΕΒΕ, καθώς είναι διαφορετικές οι συνθήκες και τα δεδομένα του κάθε κλάδου.

Σε σχέση με το συνταξιοδοτικό, ο Π. Κυρίτσης ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα, όπως να εκσυγχρονιστούν οι διαδικασίες και να γίνουν πιο σύντομες. Το κυριότερο όμως, όπως σημείωσε, είναι η επάρκεια των συντάξεων και η κατάργηση του πέναλτι 12% σε όσους επιλέγουν να βγουν σε σύνταξη στα 63 αντί στα 65. Ιδιαίτερα, σημείωσε, σε όσους έχουν πολλά χρόνια εισφορών, που κατά κανόνα εργάζονται από μικρή ηλικία και σε βαριά χειρωνακτικά επαγγέλματα.

Για τη διαδικασία αδειοδότησης μια επιχείρησης να προλάβει εργάτες από τρίτες χώρες αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας (στρατηγική απασχόλησης ξένων εργατών), ο ΓΓ της ΠΕΟ υπέδειξε ότι η δυνατότητα να παίρνει κάποιος άδεια για εργοδότηση ξένου εργάτη πρέπει να συνδέεται και με το κατά πόσο είναι ένας εργοδότης που εφαρμόζει τους όρους της συλλογικής σύμβασης και να είναι οργανωμένες επιχειρήσεις.

Το δεύτερο, όπως είπε, είναι να υπάρχει έλεγχος και ενημέρωση για τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν σχετική άδεια, ώστε να μη δίνεται η έγκριση στα μουλωχτά.

Επίσης, η ΠΕΟ προτείνει να δημιουργηθούν μικτά κλιμάκια και με τη συμβολή των συντεχνιών να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι για τους μισθούς, τις εργασιακές συνθήκες, τους χώρους διαμονής και το επίπεδο ασφάλειας και υγιεινής που προσφέρεται στους ανθρώπους αυτούς.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy