Κατώτατος Μισθός: Αλχημείες από την κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα «θέλω» των εργοδοτών

Φόρμουλα φτώχειας για τον κατώτατο μισθό

 

Φόρμουλα φτώχειας και εξαθλίωσης ράβει η κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό, προκειμένου να ικανοποιήσει τα «θέλω» των εργοδοτικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει πρόταση που βασίζεται πάνω στη φόρμουλα που κατατέθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη –μετά από εισήγηση των εργοδοτικών οργανώσεων– στη μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό στις 5/7/2022 με τους κοινωνικούς εταίρους και η οποία ανατρέπει όλο το πλαίσιο της συζήτησης που έγινε το προηγούμενο διάστημα υπό τη Ζέτα Αιμιλιανίδου. Δηλαδή προωθεί τη διαμόρφωση του ύψους του κατώτατου μισθού με βάση τα στατιστικά στοιχεία για τον διάμεσο μισθό (1.573 ευρώ) αντί τα στοιχεία τα οποία αφορούν τις ανάγκες που έχουν τα νοικοκυριά για να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση (1.727 ευρώ).

Μάλιστα για το σκοπό αυτό χθες δόθηκε εντολή στη Στατιστική Υπηρεσία να εκδώσει ανακοίνωση για να στηρίξει τη θέση των εργοδοτικών οργανώσεων και κατ’ επέκταση τη φόρμουλα Αναστασιάδη. Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμιά αναφορά στον κατώτατο μισθό, αναφέρεται ότι αυτή εκδόθηκε «εξ αφορμής των δημοσιευμάτων και συζητήσεων σχετικά με τον διάμεσο μισθό/διάμεσες απολαβές». Αναφέρεται επίσης ότι «από την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (Survey on Income and Living Conditions – EU-SILC) δεν καταρτίζονται επίσημες στατιστικές για τις μέσες και διάμεσες απολαβές […] αφού έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί εντελώς διαφορετικό σκοπό».

ΠΕΟ: Αξιοπρεπής κατώτατος μισθός

Η Γ.Γ. της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, σε δηλώσεις της στην εφημερίδα μας επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της συντεχνίας για εισαγωγή ρυθμίσεων ώστε οι συμφωνημένοι κατώτατοι μισθοί στις Συλλογικές Συμβάσεις να είναι δεσμευτικοί για όλους τους εργαζομένους του κλάδου, κατοχύρωση αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού με συμφωνημένο ωράριο εργασίας, αποκατάσταση της ΑΤΑ και επέκτασή της ώστε να καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων και ρύθμιση του 13ου μισθού και άλλων βασικών εργατικών δικαιωμάτων.

Ερωτηθείσα για την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ανέφερε ότι εγείρονται πολλά ερωτηματικά όσον αφορά το χρόνο που εκδόθηκε και το σκοπό τον οποίο θέλει να προωθήσει.

Επεσήμανε επίσης ότι υπάρχουν αδυναμίες στις μεθοδολογίες που ακολουθούνται για τα στατιστικά στοιχεία, προσθέτοντας ότι η ουσία είναι ποιος θα είναι ο κατώτατος μισθός, ποιους θα αφορά και τι πρέπει εξυπηρετήσει η μεταρρύθμιση η οποία θα γίνει.

 

Η μελέτη της ΕΕ
Η φόρμουλα που προωθείται από την κυβέρνηση ανατρέπει τη μελέτη που έγινε από την Κομισιόν, στην οποία αναφέρεται ότι «ένας μηνιαίος κατώτατος μισθός 1.000 ευρώ αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου φτώχειας (-10%), ιδιαίτερα της φτώχειας στην εργασία (-22%), και προς όφελος των νέων και των γυναικών εργαζομένων».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.