Κατώτερος των περιστάσεων ο Αναστασιάδης

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Δυστυχώς το ΔΗΣΥκό σενάριο επαναλαμβάνεται. Ελέω εκλογών πάει περίπατο το Κυπριακό. Αυτή ήταν η πάγια πολιτική της Συναγερμικής δεξιάς, είτε ήταν στη διακυβέρνηση είτε ήταν στην αντιπολίτευση. Και επειδή κάποιοι από εμάς ενδέχεται να έχουμε κοντή μνήμη, θα θυμίσω ότι τα παραδείγματα δεν είναι ούτε ένα ούτε δύο.

Ενώ ο Γλ. Κληρίδης διακήρυσσε ότι ο Γιώργος Βασιλείου ακολουθούσε τη δική του πολιτική στο Κυπριακό, χάριν των προεδρικών εκλογών μετατράπηκε σε σκληρή αντιπολίτευση με την υπόσχεση του ενταφιασμού των Ιδεών Γκάλι.

Και πράγματι, με αυτό το σύνθημα ανήλθε στην εξουσία και έθαψε τις Ιδέες, θάβοντας μαζί τους και μια ευκαιρία πιθανής λύσης.

Ξεκίνησε στη συνέχεια ο ίδιος ο Κληρίδης μια προσπάθεια λύσης του Κυπριακού, η οποία στοίχισε στον τόπο με το «όλα στο τραπέζι», ρίχνοντας στον κάλαθο των αχρήστων όλα όσα είχαν επιτευχθεί μέχρι τότε. Κι ενώ ο Γλ. Κληρίδης ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ηγείτο των συνομιλιών, για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των κομμάτων του κέντρου, πυροδότησε το κλίμα με την πολιτική του «Ενεργού Ηφαιστείου» και της πυραυλολογίας των S-300. Κι εδώ το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για την πλευρά μας.

Η ε/κυπριακή πλευρά εκείνη τη χρονιά πήρε το χειρότερο ψήφισμα στην ιστορία του Κυπριακού.

Πέρασαν τα χρόνια, ο Κληρίδης έφυγε από την εξουσία, κληρονομώντας στην ε/κυπριακή πλευρά το σχέδιο Ανάν, το οποίο δεν θέλησε να διαχειριστεί ή δεν διαχειρίστηκε σωστά ο επόμενος Πρόεδρος, Τ. Παπαδόπουλος.

Η διακυβέρνηση Χριστόφια στη συνέχεια ξεκίνησε τον αγώνα για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες πάνω στη σωστή βάση. Και είναι γεγονός ότι για σχεδόν τρία χρόνια η ηγεσία του ΔΗΣΥ με επικεφαλής τον Νίκο Αναστασιάδη στήριζε αυτές τις προσπάθειες.

Ωστόσο, όταν ο Ν. Αναστασιάδης αποφάσισε ότι θα ήταν υποψήφιος για την προεδρία του 2013, όλα άλλαξαν. Ο ΔΗΣΥ, όπως και στην περίπτωση Βασιλείου, έτσι και στην περίπτωση Χριστόφια, πήρε την πρωτοκαθεδρία της αντιπολιτευτικής πολιτικής στο Κυπριακό.

Επέκρινε με σφοδρότητα σε κάθε σύγκλιση που επιτυγχανόταν, αρνήθηκε και πολέμησε ακόμη και την προσπάθεια της τότε κυβέρνησης να κυκλοφορήσει ειδικό έντυπο για τη διαφώτιση των πολιτών ως προς το ομοσπονδιακό σύστημα.

Τώρα, ενώ ο ίδιος ο Ν. Αναστασιάδης έφερε το Κυπριακό σε ένα προχωρημένο στάδιο, αψηφώντας τους πολέμιους της λύσης και έχοντας την ειλικρινή στήριξη του ΑΚΕΛ στη διαδικασία, επέτρεψε να τιναχθούν όλα στον αέρα, λόγω των επερχόμενων προεδρικών εκλογών.

Γνώριζαν ότι θα προέκυπταν τουρκικές αντιδράσεις αλλά τις αψήφησαν με την ελπίδα ότι αυτό θα τους δώσει πόντους στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.