Κατώτερος των περιστάσεων ο Ν. Αναστασιάδης και τις τρεις φορές

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Τα τελευταία έξι χρόνια διακυβέρνησης Προέδρου Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ υπήρξαν τρεις κομβικές για τον τόπο στιγμές, στις οποίες ο κ. Αναστασιάδης φάνηκε ηγέτης κατώτερος των περιστάσεων.

Η Ν. Αναστασιάδης κλήθηκε με την εκλογή του το 2013 να διαχειριστεί τα σοβαρά προβλήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Με την αιτιολογία ότι του έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο, αποδέχθηκε το κούρεμα των καταθέσεων, οδηγώντας το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία του τόπου μας σε περιπέτειες. Υπενθυμίζουμε ότι πριν την εκλογή του, ο κ. Αναστασιάδης δεσμευόταν ότι δεν θα έκανε κούρεμα και ότι είχε πρόταση για δάνειο – γέφυρα.


Η δεύτερη εθνικής σημασίας απόφαση που κλήθηκε να πάρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν τον Ιούνιο – Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανά. Μετά από πολλές παλινδρομήσεις, το Κυπριακό είχε φθάσει σε κομβικό και καθοριστικό σημείο. Δυστυχώς και σε αυτή την εθνικά κρίσιμη στιγμή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων. Θυσίασε το Κυπριακό χάριν της προεδρικής καρέκλας. Δεν έκανε το επόμενο βήμα που θα μας έφερνε πολύ κοντά σε συμφωνία και ήταν μια ευκαιρία αν η τουρκική πλευρά δεν ανταποκρινόταν, να εκτίθετο διεθνώς. Οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά κατέρρευσαν και χάθηκε μια ευκαιρία, όπως ανέφερε και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, για επίλυση του Κυπριακού.

Η τρίτη σοβαρή περίπτωση που κλήθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να διαχειριστεί ήταν το οικοδόμημα του Συνεργατισμού. Μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, ο Συνεργατισμός κρατικοποιήθηκε. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεσμεύτηκε ότι θα τον εξυγιάνει και θα τον επιστρέψει πίσω στα μέλη του. Έξι ολόκληρα χρόνια ασκούσαν διοίκηση και εποπτεία στον Συνεργατισμό, τοποθετώντας δικούς τους ανθρώπους στη διοίκηση και λάμβαναν τις αποφάσεις που οι ίδιοι ήθελαν χωρίς κανένα εμπόδιο. Το μόνο που κατάφεραν είναι να οδηγήσουν τον Συνεργατισμό σε πτώχευση. Με το πιστόλι και πάλι στον κρόταφο, ο κ. Αναστασιάδης αποδέχτηκε τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπέγραψε τη διάλυση του Συνεργατισμού. Υπέγραψε μια ετεροβαρή συμφωνία, η οποία επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά και τον φορολογούμενο πολίτη και εξυπηρετεί το ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο.

Σε έξι χρόνια λοιπόν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χρειάστηκε τρεις φορές να παρέμβει και να πάρει εθνικής σημασίας αποφάσεις και στις τρεις φορές αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.