Κατρακυλά η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας

Καίνε τη χώρα γραφειοκρατία, διαφθορά, πληθωρισμός και τεχνολογική υποδομή

 

Μεγάλη πτώση σημείωσε η Κύπρος στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας του IMD (Παγκόσμιο Κέντρο Ανταγωνιστικότητας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων IMD στην Ελβετία), υποχωρώντας από την 33η θέση στην 40ή ανάμεσα σε 63 χώρες.

Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου (το οποίο συμμετείχε στο έργο), η θέση της χώρας επιβαρύνεται από τους εξής παράγοντες: χαμηλή αποδοτικότητα των επιχειρήσεων λόγω αδυναμιών που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την εφαρμογή ψηφιακού μετασχηματισμού, τις μεταβαλλόμενες συνθήκες αγοράς, την ανάληψη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και την προσέλκυση ταλαντούχων εργαζομένων, ανεπαρκή επιστημονική και τεχνολογική υποδομή, και μειωμένη αποδοτικότητα του κράτους εξαιτίας κυρίως ελλείψεων στο θεσμικό πλαίσιο (π.χ. γραφειοκρατία, θέματα διαφθοράς και αδιαφάνειας). Αναφέρεται επίσης ότι η φετινή υποχώρηση οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στη χειροτέρευση της οικονομικής επίδοσης της Κύπρου, ως αποτέλεσμα κυρίως μειωμένων εγχώριων και διεθνών επενδύσεων, αυξημένου πληθωρισμού, ελλειμματικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και επιδείνωσης των όρων εμπορίου.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, «η φετινή κατάταξη της Κύπρου υπογραμμίζει τους παράγοντες που περιορίζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της χώρας. Κάποιοι παράγοντες συνδέονται με εξωγενείς διαταραχές (π.χ. πανδημία COVID-19, εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κυρώσεις κατά της Ρωσίας). Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί παράγοντες που επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα σχετίζονται με διαχρονικές αδυναμίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.