Κατρακύλα καυσίμων – Κάτω από €1 το λίτρο η βενζίνη

Σε τίποτα δεν θυμίζουν τις τιμές του προηγούμενου μήνα, οι τιμές των τελευταίων ημερών στα καύσιμα, με την τιμή της βενζίνης να πέφτει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια κάτω από το ένα ευρώ το λίτρο ενώ σημαντική πτώση έχει και το πετρέλαιο κίνησης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών καυσίμων, η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης 95 παγκύπρια ανέρχεται στα €1,060/λίτρο, η πιο φθηνή τιμή στα €0.999 και η ακριβότερη στα €1,228.

Η πιο φθηνή βενζίνη εντοπίζεται σε πρατήριο στην επαρχία Λευκωσίας, ενώ η πιο ακριβή σε πρατήριο στην Επαρχία Πάφου.

Έπεσε και το πετρέλαιο παραμένει όμως πιο ακριβό

Μεγάλη μείωση σημείωσε και το πετρέλαιο κίνησης εντούτοις παραμένει αρκετά πιο πάνω από την αμόλυβδη 95.

Συγκεκριμένα, η Μέση Τιμή Παγκύπρια ανέρχεται στα €1,140/λίτρο, η φθηνότερη Τιμή στα €1,099 και η ακριβότερη στα €1,258.

Το πιο φθηνό πετρέλαιο κίνησης εντοπίζεται πάλι σε πρατήριο της επαρχίας Λευκωσίας ενώ το πιο ακριβό και πάλι στην Πάφο.

Βουτιά σε εποχές 2002 στις τιμές πετρελαίου λόγω κορονοϊού

Οι τιμές του αργού πετρελαίου έκαναν βουτιά, με αυτή του μπρεντ να καταγράφει το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2002, καθώς εντάθηκαν οι φόβοι για μεγάλη μείωση της ζήτησης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και ο πόλεμος τιμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας απειλεί να ξεχειλίσει την αγορά.

Η προθεσμιακή τιμή του μπρεντ σημείωνε πτώση 5,8% ή 1,45 δολάριο στα 23,48 δολάρια το βαρέλι στις 8.23 (ώρα Κύπρου), έχοντας υποχωρήσει προηγουμένως στα 23,03 δολάρια, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρούσε 3,8% ή 0,82 δολάριο στα 20,69 δολάρια το βαρέλι.

«Οι κεντρικές τράπεζες χαλαρώνουν (τη νομισματική πολιτική) και οι κυβερνήσεις προσφέρουν πακέτα τόνωσης της οικονομίας, αλλά πρόκειται μόνο για μέτρα στήριξης και όχι για μία ριζική αντιμετώπιση», δήλωσε αναλυτής της Rakuten Securities. «Έως ότου δούμε ενδείξεις για τη λήξη της πανδημίας, οι τιμές του πετρελαίου θα παραμένουν υπό πίεση και μπορεί να βυθιστούν κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι», πρόσθεσε.

Αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε την Παρασκευή ότι το βασίλειο δεν βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Ρωσία για την εξισορρόπηση των αγορών πετρελαίου, παρά την αυξανόμενη πίεση από την Ουάσιγκτον να σταματήσει την κατρακύλα των τιμών, που έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 60% φέτος, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Με την παγκόσμια ζήτηση να προβλέπεται τώρα ότι θα βουλιάξει στα 15 ή 20 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μειωμένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, αναλυτές αναφέρουν ότι θα απαιτηθούν μεγάλης κλίμακας μειώσεις της παραγωγής και όχι μόνο από τις χώρες- μέλη του ΟΠΕΚ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.