Καυκαλιάς για ΦΠΑ 5% στην πρώτη κατοικία: Δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών

Δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα το νέο τροποποιητικό νομοσχέδιο για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% στην αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς.


Μιλώντας στον Άστρα τόνισε ότι οι πρόνοιες του νομοσχεδίου δεν συναντούν τις τιμές της αγοράς, εξηγώντας ότι τον εμβαδόν και οι αξίες που κατατέθηκαν δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα.

Ανέφερε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δείχνει να μην συνειδητοποιεί τα κόστη στην ανέγερση ή αγορά κατοικίας που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της ακρίβειας και της εκτόξευσης των τιμών.

Ο κ. Καυκαλιάς σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και ανάγκη για περεταίρω διαβούλευση, τόσο μεταξύ των φορέων εντός της Κύπρου όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Το Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε επιστολή προς την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο η Κομισιόν να μην αποδεχθεί ούτε το νέο νομοσχέδιο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι παρά η κυβέρνηση να τα βάζει με την Βουλή και την κοινωνία, πρέπει να αναζητήσει λύση στο πρόβλημα που δημιούργησε.

Όπως ανέφερε ο κ. Καυκαλιάς, το θέμα της αλλαγής της νομοθεσίας για το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ προέκυψε από την λανθασμένη εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να επωφελούνται ζάμπλουτοι οι οποίοι για να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο έκαναν τις συγκεκριμένες επενδύσεις.


Υπενθυμίζεται ότι το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή 5% ΦΠΑ στα πρώτα 170 τ.μ. κατοικιών, με συνολικό εμβαδόν μέχρι 220 τ.μ. και με συνολική αξία που να μην υπερβαίνει τις €350 χιλιάδες.

Επίσης, μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ θα επιβάλλεται και για τα πρώτα 90 τ.μ. διαμερισμάτων, με συνολικό εμβαδόν μέχρι 110 τ.μ. και με συνολική αξία που δεν θα υπερβαίνει τις €200 χιλιάδες.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.