Καύσιμα: Άρνηση κυβέρνησης για τις προτάσεις της αντιπολίτευσης – Θέμα χρόνου τα €2 το λίτρο

Παράταση μέχρι το τέλος Αύγουστου στους μειωμένους φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα αναμένεται να εγκρίνει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής, παρόλο που οι τιμές το τελευταίο διάστημα κτύπησαν κόκκινο.

Παρά την παράταση του μέτρου, εισαγωγείς πετρελαιοειδών στην Κύπρο εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου τα καύσιμα να ξεπεράσουν τα €2 το λίτρο.

 

Χωρίς ανταπόκριση από την κυβέρνηση οι προτάσεις της αντιπολίτευσης

Παρά τη διαφωνία της κυβέρνησης, την προσεχή Δευτέρα, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Κωνταντίνου Πετρίδη, αναμένεται να συνεχιστεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση των προτάσεων νόμου του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ, με τις οποίες προτείνονται περαιτέρω ελαφρύνσεις στις τιμές των καυσίμων, με κατάργηση της επιβολής ΦΠΑ επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή, μηδενισμό του ΦΠΑ στα τρόφιμα, καθώς και περαιτέρω μειώσεις σε άλλες υπηρεσίες.

 

  • Το ΑΚΕΛ προτείνει κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή, να τερματιστεί η επιβολή ΦΠΑ στον φόρο κατανάλωσης.
  • Το ΔΗΚΟ εισηγείται την απάλειψη του ΦΠΑ από το κόστος αγοράς των ρύπων, από το κόστος αγοράς καυσίμων και διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων του ΚΟΔΑΠ μέχρι το τέλος του 2022.
  • Η ΔΗΠΑ προτείνει για έξι μήνες μηδενικό ΦΠΑ στα τρόφιμα, φάρμακα και τους ρύπους, καθώς και μείωση του ΦΠΑ στο 5% στα εστιατόρια και υπηρεσίες επισιτισμού.

Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως εάν εγκριθούν οι προτάσεις νόμου θα επηρεάσουν τα δημοσιονομικά του κράτους.Επίσης, υποστηρίζει πως οι προτάσεις για τον ΦΠΑ δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Συνεπώς, εάν εγκριθούν από την πλειοψηφία της Βουλής, πιθανότατα θα αναπεμφθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.