Καύσωνας πλήττει τη Νότια Ασία, φτάνει τους 50 βαθμούς Κελσίου στο Πακιστάν

Ακραίος καύσωνας επικρατεί την Παρασκευή στη Νότια Ασία, με περιοχές του Πακιστάν να αγγίζουν τη θερμοκρασία των 50 βαθμών Κελσίου, καθώς οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν για οξεία έλλειψη νερού και απειλή για την υγεία.


Εκτεταμένες περιοχές του Πακιστάν και της γειτονικής Ινδίας έχουν πληγεί από υψηλές θερμοκρασίες από τον Απρίλιο λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έχει προειδοποιήσει ότι συνάδει με την κλιματική αλλαγή.

Την Παρασκευή, η πόλη Τζακομπαμπάντ στην επαρχία Σινδ έφτασε στους 50 βαθμούς Κελσίου, ανακοίνωσε το Μετεωρολογικό Τμήμα του Πακιστάν (PMD), με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να παραμείνουν υψηλές μέχρι την Κυριακή.

Σε εθνικό επίπεδο, το PMD προειδοποίησε για θερμοκρασίες μεταξύ 6 και 9 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές, με την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, καθώς και τους επαρχιακούς κόμβους Καράτσι, Λαχόρη και Πεσαβάρ, να καταγράφουν θερμοκρασίες γύρω στους 40 βαθμούς την Παρασκευή.


«Φέτος μεταπηδήσαμε από τον χειμώνα στο καλοκαίρι» δήλωσε ο επικεφαλής της PMD, Ζαχίντ Αχμάντ Μπαμπάρ.

Το Πακιστάν έχει υποστεί υψηλούς καύσωνες από το 2015, είπε, ειδικά στην επαρχία Σινδ και στη νότια επαρχία Παντζάμπ.

«Και η ένταση αυξάνεται, και η διάρκεια αυξάνεται και η συχνότητα αυξάνεται», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.


Ο νοσοκόμος του Τζακομπαμπάντ, Μπασίρ Αχμέντ, είπε ότι τα τελευταία έξι χρόνια, κρούσματα θερμοπληξίας στην πόλη έχουν διαγνωστεί νωρίτερα μέσα στο έτος, ξεκινώντας από τον Μάιο και όχι από τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Πολύ χειρότερα μπορεί να είναι στον ορίζοντα για τη Νότια Ασία καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, δήλωσαν κορυφαίοι επιστήμονες.

Ο εκπρόσωπος της άρδευσης της επαρχίας Παντζάμπ, Αντνάν Χασάν, δήλωσε ότι ο ποταμός Ινδός – η βασική υδάτινη οδός του Πακιστάν – είχε συρρικνωθεί κατά 65% «λόγω της έλλειψης βροχών και χιονιού» φέτος.


Πρόβατα φέρεται να πέθαναν από θερμοπληξία και αφυδάτωση στην έρημο Kολιστάν του Παντζάμπ, την πολυπληθέστερη επαρχία του Πακιστάν, η οποία χρησιμεύει επίσης ως το ‘εθνικό καλάθι ψωμιού’.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ελλείψεων σε τρόφιμα και καλλιέργειες φέτος στη χώρα εάν συνεχιστεί η έλλειψη νερού», είπε ο Χασάν.

Ο καύσωνας έχει πλήξει και την Ινδία, με τις θερμοκρασίες σε περιοχές του Ρατζαστάν να αγγίζουν τους 48,1 βαθμούς την Πέμπτη και να αναμένεται να φτάσουν τους 46 βαθμούς στο Δελχί οποιαδήποτε στιγμή από την Κυριακή.


Κύματα καύσωνα είχαν επίσης προβλεφθεί σε περιοχές της βορειοδυτικής Ινδίας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του Ρατζαστάν, της Μάντγια Πραντές, της Μαχαράστρα και του Ούταρ Πραντές τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, αναμένεται κάποια ανάπαυλα όταν ο νοτιοδυτικός μουσώνας κάνει την προέλασή του στη Θάλασσα Ανταμάν και στον κόλπο της Βεγγάλης γύρω στις 15 Μαΐου, δήλωσε το Μετεωρολογικό Τμήμα της Ινδίας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.